به گزارش می متالز، بورس تهران معاملات امروز را با صعود یک پلهای شاخص کل به کانال 254 هزار واحد آغاز کرد. اما همزمان با رشد آرام قیمتها رفتهرفته فروشندگان بالقوه دست به کار شدند و در ضعف تقاضا شاخصهای اصلی بازار زیر فشار عرضه خود گذاشتند. در نتیجه شاخص هموزن خیلی زود به محدوده منفی تنزل کرد و شاخص کل تا نیم ساعت مانده به پایان معاملات بیش از 1000 واحد از سقف روزانه عقب نشست و مجددا به محدوده منفی در کانال 253 واحد برگشت.
از نکات مهم معاملات امروز شدت نوسان دو نماگر اصلی بازار است که به طور کلی حکایت از وجود تقاضای قویتر در سهام بزرگان و فشار شدید فروش در کوچکترهاست. این روند چنان که در دیدهبان امروز «دنیای بورس» هم عنوان شد، مرهون تغییراتی در زیر پوست بود. آرایشی که از ابتدای این هفته در معاملات پدیدار شد و زمینه را برای عبور شاخص از مرز روانی فراهم کرده بود، روز گذشته اوج گرفت و در دادوستدهای امروز هم تکرار شد. برای دو هفته بود که شاخص هموزن به لطف قدرت برتر تقاضا در سهمهای کوچک و حاشیهنشینی بزرگان کالایی و دیگر سهمهای اصطلاحا بنیادی، سبقتجویان پیش میتاخت. اما از روز شنبه مسیر و سرعت شاخصهای اصلی بازار تغییر کرد؛ به طوری که شاخص کل با گردش محور تقاضا به روی سهام شرکتهای بزرگ معدنی، پتروشیمی و پالایشی و همچنین گروه حملونقل با سرعت بیشتری به رشد خود ادامه داد و این آرایش تا معاملات امروز بهرغم ضعف و قوتهایش ادامه یافت.
بررسی شدت عرضه در صنایع مختلف بورسی نشان میدهد که شمار زیادی از معاملهگران در صف فروش شرکتهای خودرویی، سرمایهگذاری، دارویی، غذایی، سیمانی و بسیاری از سهمهای کوچک و متوسطی ایستادهاند که طی این مدت یا رشد چشمگیری را به ثبت رساندهاند و یا اینکه در دو سه روز گذشته گزارشهای ضعیفی از عملکرد خود منتشر کردهاند. در واقع، فصل مشترک عرضه در این طیف از سهمها، انگیزه قوی فروشندگان برای شناسایی سود کسب شده و یا گریز از زیان در نتیجه پالسهای منفی است.
واقعیت این است که رشد سهام شرکتهای کوچک در ماههای اخیر با سرعت سرسامآوری رخ داده است. شاخص هموزن از ابتدای سال تاکنون حدود 90 درصد افزایش یافته است. این در حالی که دماسنج اصلی بازار رشدی معادل 42 درصد را به ثبت رسانده است. این اختلاف قابل ملاحظه در واقع پرده از رشدهای رویایی در سهام شرکتهایی پرده بر میدارد که به واسطه موج تورم این مسیر را پیش آمدهاند. عرضههای ناکافی، میل به صفنشینی بسیاری از معاملهگران بورسی، مبهم و نامشخص بودن اثر تحولات اخیر در حوزه سیاستهای تجاری دولت از دلایل عمده حرکتهای تند قیمت در بخش عمده این دسته از سهمها بود. روند قیمت گروههای کوچکتری از قبیل داروییها، غذاییها، سیمانیها، کاشیسازها به گونهای رقم خورده که بهزعم کارشناسان قیمت برخی از این سهمها تناسب خود را با سودهای مورد انتظار از دست دادند. بنابراین، این انتظار وجود داشت که مانند روند صعودی پرشتاب در این گروهها، در مسیر نزولی هم شاهد افت حداکثری قیمتها باشیم.