تاریخ: ۰۹ مرداد ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۰:۳۸
بازدید: ۲۸۷
کد خبر: ۴۷۸۲۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
روند عرضه‌های اولیه بررسی شد

آمارهای جذاب از تازه‌واردهای بازار سهام

می متالز - عرضه‌های اولیه همواره به‌عنوان امری جذاب و فرصتی مناسب برای کسب بازدهی در بورس‌های دنیا به شمار می‌روند و از این رو از اهمیت بسزایی برای فعالان بازار سرمایه برخوردارند. رصد شرایط حاکم بر بازار در جهت تعیین فرصت مناسب برای عرضه اولیه سهام، نشان می‌دهد که سیاست‌گذاران بازار سرمایه می‌توانند با توسعه عرضه‌های اولیه، بازویی قدرتمند در پایداری رونق سهام ایجاد کنند.
آمارهای جذاب از تازه‌واردهای بازار سهام

به گزارش می متالز، درحالی‌که بورس تهران در ماه‌های اخیر رشد پرشتابی را تجربه کرده و توانسته از ابتدای سال جاری تاکنون به‌عنوان برترین بازار سرمایه‌گذاری شناخته شود که موج نقدینگی تازه‌وارد به رشد قیمتی سهام دامن زده است. ولی در این میان تعلل سیاست‌گذار در گسترش عرضی بازار، سبب شد تا تنها ۷ عرضه اولیه در بازار سهام داشته باشیم که از این میان ۴عرضه در بستر بورس تهران و مابقی در فرابورس ایران بوده است.

در این راستا «دنیای‌اقتصاد» در گزارش‌های پیشین خود به دفعات از لزوم توجه سیاست‌گذار به روان شدن جریان نقدینگی به سمت بازار سهام سخن گفته بود. ورود پرشتاب پول به سمت بورس تهران از ابتدای سال ۹۸ روندی جدی به خود گرفت و به‌طور میانگین ارزش معاملات خرد روزانه از ابتدای سال تا کنون به بیش از یک‌هزار میلیارد تومان رسیده است.

این موضوع که نشان از نقدینگی در بازار سهام دارد، شاید با تدبیر بیشتر می‌توانست فرصت‌های مناسب‌تری را در بازار رقم زند ولی شاهد ادامه تعلل و فرصت‌سوزی از جانب سیاست‌گذار برای هموار کردن مسیر تداوم رونق بازار سهام بودیم. باید توجه داشت عرضه اولیه به‌خصوص عرضه سهام شرکت‌های بزرگ در بازار نه‌تنها سبب معرفی این بازار به افراد جدید می‌شود، بلکه جذب نقدینگی تازه و جلوگیری از حبابی شدن قیمت‌ها را به دنبال خواهد داشت.

 سیگنال رکوردشکنی‌ها در عرضه‌های اولیه

هر چند گروهی از فعالان بازار سرمایه معتقدند که عرضه‌های اولیه عاملی برای ایجاد فشار در دیگر نمادهای بازار و تشکیل صف فروش در این نمادها به‌منظور تهیه نقدینگی است، اما می‌توان عنوان کرد که افزایش فشار بر سهام در روز عرضه اولیه یک حالت معمول و البته موقتی است.در عین حال نتایج مثبتی که عرضه‌های اولیه برای روند آتی بورس به‌دنبال دارند بر رویه یک‌روزه بازار سهام ترجیح دارد.

نکته جالب توجهی که نشان از آمادگی بازار برای افزایش تعداد عرضه‌های اولیه در روند آتی دارد، رکوردشکنی‌ها در این حوزه است. به‌طوری‌که در هر عرضه اولیه، تعداد مشارکت‌کنندگان نسبت به قبل افزایش یافته و اشتیاق بیشتری برای سهامی که برای اولین بار راهی بازار می‌شود، نشان می‌دهند. آخرین عرضه اولیه امسال که مربوط به عرضه سهام پتروشیمی نوری بود با حضور بیش از ۵۸۱ هزار کد معاملاتی همراه شد که یک رکورد در تاریخ بازار سرمایه، در سمت تقاضای سهام به شمار می‌رود.

این عرضه نسبت به عرضه قبلی یعنی پلی پروپیلن جم با افزایش بیش از ۱۰۰هزار نفری مشارکت‌کنندگان روبه‌رو شد. پیام این موضوع به سیاست‌گذار این است که نقدینگی تازه‌وارد عطش سرمایه‌گذاری در بورس را دارد و با ایجاد فضای مناسب و تعمیق بازار می‌توان از نقدینگی سرگردان در اقتصاد برای رونق‌بخشی به بورس بهره جست.

در این میان بررسی ۱۰ عرضه اولیه با بیشترین میزان مشارکت نشان از روند صعودی افزایش تعداد خریداران در این فرآیند دارد. به‌طوری‌که تعداد خریداران در عرضه‌های اولیه تامین سرمایه نوین و تامین سرمایه لوتوس پارسیان در محدوده بیش از ۳۶۰هزار نفر قرار داشته که این امر در عرضه اولیه کشت و صنعت شریف‌آباد به ۳۷۰هزار نفر افزایش یافته است.

همچنین در عرضه بعدی یعنی تولید ژلاتین کپسول ایران به حدود ۳۸۰هزار نفر رسید. مشارکت بیش از ۴۲۷هزار نفری در عرضه سرمایه‌گذاری صدر تامین به ۴۳۳هزار نفر در عرضه سیمرغ افزایش یافت. در نهایت رکورد ۴۳۵هزار نفری در عرضه دارویی ره‌آورد تامین جای خود را به ۵۸۱هزار نفر در عرضه «نوری» داد.

کدام عرضه‌ها سود بیشتری دادند؟

بارها شاهد بوده‌ایم سهامداران با اشتیاق به خرید سهام شرکت‌هایی که برای اولین بار و گاه با قیمت‌های مناسب وارد بازار می‌شوند، اقدام کرده و در بیشتر موارد نیز چند روز پس از عرضه بازدهی مناسبی را از این محل به دست آورده‌اند. در این راستا تجربه نشان داده که بیش از ۹۰درصد از عرضه اولیه‌هایی که در بازار سهام صورت گرفته، سودآور بوده و حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد بازدهی را به همراه داشته است.

بررسی عرضه‌های اولیه با بیشترین بازدهی از سال ۹۶ تا کنون نشان می‌دهد که تجارت الکترونیک پارسیان کیش توانست طی ۲۳روز متوالی بعد از عرضه اولیه، با روندی مثبت همراه شود و در نهایت بازدهی ۲۲۷درصدی را در موج اول ثبت کند. (منظور از موج اول بازدهی یعنی مرحله‌ای که یک نماد بعد از عرضه اولیه تا رسیدن به نخستین افت قیمتی سپری می‌کند).

نماد «تاپکیش» در آخرین روز شهریورماه سال ۹۷ با قیمت هر سهم ۱۷۰تومان کشف قیمت شد و از ۸۰۰سهم قابل تخصیص، به هر کد ۲۳۵ سهم تعلق گرفت.در سال ۹۶ نیز عرضه اولیه سهام مبین وان کیش رکوردی در ثبت بازدهی رقم زد که با سود ۲۰۳درصدی در ۲۴روز پیاپی همراه شد.

تولید ژلاتین کپسول ایران نیز در حالی خردادماه امسال شاهد عرضه اولیه سهام خود در فرابورس ایران بود که در موج اول به بازدهی ۱۸۷درصدی دست یافت. درگروه زراعت نیز سال گذشته ملی کشت و صنعت و دامپروری پارس به بورس تهران وارد شد و بازدهی ۱۷۴درصدی را در کارنامه خود ثبت کرد. در این گروه، امسال نیز شاهد عرضه اولیه کشت و صنعت شریف‌آباد بودیم. عرضه مزبور که در فرابورس ایران صورت گرفت، بازدهی ۱۴۱درصدی را برای سهامداران به دنبال داشت.

در این میان یکی از شگفتی‌‌سازها نماد دارویی ره‌آورد تامین است. «درهآور» که ۱۲تیرماه سال جاری شاهد عرضه اولیه سهام خود در فرابورس ایران بود، در حالی تاکنون ۱۳۹درصد بازدهی داشته که هنوز موج اولیه آن به اتمام نرسیده است. نماد مزبور طی ۱۷روز کاری بعد از عرضه اولیه، همچنان شاهد ثبت نوسان مثبت در کارنامه خود است. یادآور می‌شود هر سهم «درهآورد»، ۳۱۵ تومان قیمت خورد و با استقبال زیاد مشارکت‌کنندگان از میزان ۳۳۰کد در نظر گرفته شده تنها ۹۲سهم به هر معامله‌گر رسید. به این ترتیب ۱۲میلیارد و ۶۰۰میلیون تومان نقدینگی جذب بازار شد.

شکستن طلسم عرضه «نوری»

پتروشیمی نوری در حالی یکی از عرضه‌های اولیه سال جاری بود که سهامداران از سه سال پیش، انتظار ورود این سهم را به بازار سهام داشتند. در حالی فروردین‌ماه سال ۹۵مدیرعامل شرکت پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس از آمادگی این هلدینگ برای عرضه ۵ تا ١٠ درصدی سهام پتروشیمی نوری (برزویه) در همان سال خبر داد که کش‌وقوس‌های عرضه این سهم، تاخیری بیش از سه ساله در ورود این سهم به بورس را رقم زد.

اما پس از مدت‌ها انتظار، نه تنها این نماد روانه بورس شد، بلکه شاهد عرضه سهام یک شرکت بزرگ در بازار بودیم که نقدینگی قابل‌توجهی را به خود جذب کرد. امری که با ثبت ۹۳۷میلیارد و ۵۰۰میلیون تومان، رکوردی جدید را در جذب نقدینگی به ثبت رساند.کشف قیمت ۳۱۲۵تومانی هر سهم «نوری» در تیر ماه سال‌جاری، هم در جذب نقدینگی عنوان شده و هم در تعداد مشارکت‌کنندگان رکورد زد. تعداد بالای خریداران سبب شد تا حدود نیمی از ۱۰۰۰سهم درنظر گرفته شده برای هر کد، به سهامداران اختصاص یابد. در این میان بازدهی این سهم در موج اول به ۳۰درصد رسید.

بیشترین نقدینگی جذب شده

همان‌طور که عنوان شد تاکنون نماد «نوری» بیشترین جذب نقدینگی در بازار سهام را به نام خود ثبت کرده است. در ادامه این روند نیز پتروشیمی پارس که سال گذشته شاهد عرضه اولیه سهام خود در بورس تهران بود، توانست ۷۲۰میلیارد تومان پول جذب کند. نماد «پارس» نیز یکی از جذاب‌ترین عرضه‌های اولیه سال ۹۷ بود که با کشف قیمت ۲۴۰۰تومانی روانه بازار شد.

دو نماد پلی‌پروپیلن جم و سرمایه‌گذاری صدرتامین نیز که هر دو در سال ۹۸ و در بورس تهران عرضه اولیه شدند نیز در این فهرست قرار گرفتند به‌طوری‌که جذب نقدینگی ۴۵۰میلیارد تومانی توسط «جم‌پیلن» و ۴۴۰میلیارد تومانی توسط «تاصیکو» را شاهد بودیم. «جم‌پیلن» نیز در موج اول توانست سود ۳۱درصدی را نصیب سهامداران کند. نماد سیمرغ نیز که در تیرماه سال‌جاری روانه بورس تهران شد نیز سود ۱۲۰درصدی را نصیب سهامداران کرد. این نماد نیز ۶۶میلیارد و ۳۰۰میلیون تومان نقدینگی جذب بازار کرد.به این ترتیب پرونده بازار سهام در ثلث اول سال با عرضه اولیه ۷ نماد «نوری»، «تاصیکو»، «سیمرغ»، «جم‌پیلن»، «درهآور»، «دکپسول» و «زشریف» بسته شد.

 

عناوین برگزیده