تاریخ: ۱۳ مرداد ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۳:۲۹
بازدید: ۱۵۰
کد خبر: ۴۸۳۸۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
پیشروی شاخص کل از جبهه‌های پراکنده

نقشه نیمروز بورس یکشنبه (13 مرداد)

می متالز - در دومین جلسه معاملاتی این هفته شاخص کل بورس رشدی نزدیک به 1000 واحد را تجربه می‌کند و برای اولین بار در میانه کانال 255 هزار واحدی قرار گرفته است. با این وجود رشد 1.5 درصدی شاخص هم‌وزن در دادوستدهای امروز بیشتر جلب توجه می‌کند. زمزمه‌های حذف ارز مرجع از کلیه معادلات اقتصادی سبب شده تا گروه‌هایی همچون شرکت‌های دارویی، قند و شکری و لاستیک‌سازان در کانون توجه معامله‌گران قرار بگیرند.
نقشه نیمروز بورس یکشنبه (13 مرداد)

به گزارش می متالز، دادوستدهای روز یکشنبه در حالی ادامه می‌شود که بزرگان فلزی، پالایشی و پتروشیمی کماکان با ترکش ریزش قیمت کامودیتی‌ها در انتهای هفته گذشته دست و پنجه نرم می‌کنند. در این شرایط رشد شاخص کل بر دوش 4 نماینده از 4 صنعت بازار قرار گرفته است. نمادهای «رمپنا»، «اخابر»، «تاپیکو» و «خودرو» بیشترین اثر مثبت را بر نماگر کلی بازار داشته‌اند. در این میان رشد نمادهای «رمپنا» و «تاپیکو» در مسیر انتظار برای انتشار صورت‌های مالی حسابرسی‌شده صورت می‌گیرد و نماد «خودرو» به عنوان بزرگترین نماینده گروه خود تحت تاثیر اخبار افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی است.

هجوم خریداران به سهام شرکت‌های کوچک

در حالی‌که شاخص کل بورس تهران به دنبال نوسان قیمتی سهام بزرگان بازار رشد 944 واحدی (0.4 درصد) را تجربه کرده است شاخص کل هم‌وزن، با اثرگذاری یکسان نمادها بدون اثر ارزش بازار آن‌ها، رشد 1.5 درصدی را نشان می‌دهد. طی هفته‌های اخیر «دنیای بورس» به انتظار برای حذف دلار 4200 تومان از بودجه دولت اشاره کرده بود. همان‌طور که اشاره شد کالاهای باقیمانده در لیست ارز دولتی به تدریج باید با این دلار خداحافظی کنند. روز گذشته اخبار از بررسی حذف 4200 تومان از سوی دولت از سوی وزیر بهداشت به گوش رسید.

انتشار این خبر کل گروه دارو را در معاملات امروز با صف خرید همراه کرده است. احتمال افزایش قیمت دارو به دنبال حذف دلار 4200 تومانی از رویه تامین واردات مواد اولیه و انتظارات فعالان بازار برای رشد سودآوری این صنعت صف خرید را برای این نمادها به دنبال داشته است. فارغ از اثر بنیادی اما خبر روز گذشته می‌تواند سیگنال‌های متفاوتی را در برداشته باشد. علاوه بر دارو کالاهای دیگری نیز در لیست واردات با ارز دولتی قرار دارند که برخی از این کالاها شامل روغن خام خوراکی، شکر، ماده اولیه لاستیک و سایر موارد هستند. اگر دولت در حال بررسی حذف دلار 4200 برای واردات ماده اولیه دارو به عنوان یکی از کالاهای با اولویت بالا برای جامعه است و به رانت سنگین این بخش و اثر مثبت محدود واردات ارزان در برابر معضلات این سیاست اشتباه پی برده است احتمالا در سایر کالاها نیز باید بررسی دقیق‌تری انجام داد.

بر این اساس رویه مثبت معاملات در سایر گروه‌ها عمدتا تولیدکننده نیازهای اساسی جامعه را می‌توان ناشی از این خبر عنوان کرد. در مطالب گذشته به رانت سنگین بخش شکر و اختلاف فاحش قیمت بازار با قیمت مصوب فروش کارخانه‌ها اشاره شده بود. علاوه بر این به استقابل از سهام روغنی به دنبال  احتمال حذف 4200 نیز اشاره شده بود. همچنین به تحلیل اثر احتمالی حذف 4200 از واردات ماده اولیه لاستیک نیز پرداخته شده بود. در حالی صنایع بزرگ با جذابیت ویژه در بازار همچنان درجا می‌زنند که بعضا نگرانی از اثر حذف یارانه‌های سنگین انرژی و همچنین قیمت‌های جهانی در این صنایع وجود دارد. با این حال بررسی‌های اولیه از ارزندگی نمادهای بزرگ خبر می‌دهد که در گزارش‌های آتی «دنیای بورس» به آن‌ها پرداخته می‌شود. در خصوص اثر حذف دلار 4200 تومانی باید تحلیل دقیق‌تری ارائه شود که در ادامه به آن پرداخته می‌شود.

چرا خودرویی‌ها به صف نشستند؟

سهام شرکت‌های خودرویی در معاملات امروز به صورت دسته‌جمعی با صف خرید همراه بودند. موارد مختلفی در خصوص علل صف‌نشینی خودرویی‌ها مطرح است که در این قسمت به دو مورد آن اشاره می‌شود.

مورد نخست انتظار برای افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی خودرویی‌ها است. در هفته‌های گذشته در مطلبی به سناریوهای پیش رو برای افزایش سرمایه خودرویی‌ها با محوریت سرمایه‌گذاری گسترش سرمایه‌گذاری ایران‌خودرو (خگستر) پرداخته شده بود. سهام این شرکت طی دو هفته از زمان انتشار گزارش مزبور 16 درصد رشد قیمت سهام را تجربه کرده است.

گرچه پیش‌بینی هیجان دوباره در نمادهای خودرویی از هفته‌های قبل چندان دشوار نبود اما همچنان توصیه می‌شود به وضعیت بنیادی این صنعت توجه شود. عمده شرکت‌های زیرمجموعه گروه خودرو مشمول ماده 141 قانون تجارت هستند و برای بسیاری از این شرکت‌ها امید برای خروج از این قانون تنها به افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی دارایی‌ها است. با این حال با شتاب زیان‌سازی این شرکت‌ها احتمالا این رویه چندان طولانی نباشد.

بر این اساس همان‌طور که در هفته‌های گذشته اشاره شد ممکن است موج دیگری از افزایش سرمایه تجدید ارزیابی به سراغ این نمادها بیاید. با این حال این موج خرید نمی‌تواند نشانه‌ای از ارزندگی بنیادی سهام خودرویی باشد بلکه بیشتر رجوع بازار به حافظه خود از اثر تجدید ارزیابی دارایی در قیمت سهام و بستر آماده خودرویی برای رشد قیمتی به دنبال این بهانه است.

بهانه دوم که می‌تواند رشد قیمتی سهام خودرویی را توجیه کند یاس از رشد قیمتی سهام شرکت‌های بزرگ‌تر با وجود سیگنال‌های قدرتمند بنیادی است. به این ترتیب نقدینگی به سمت دیگر گروه‌ها مانند خودرو هجوم آورده است تا بتواند از این محل با بهانه‌های موجود سود کسب کند.

با این حال این نگاه کوتاه‌مدت بوده و فارغ از نوسان آتی نمادهای خودرویی برای نمادهای بزرگ نیز باید انتظار رشد قیمتی را کشید. در این میان به تدریج با مشخص شدن اثر ریسک‌ها مانند قیمت‌های جهانی بر صورت‌های مالی بزرگان بورسی می‌توان انتظار واکنش مثبت بازار را داشت.

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین