تاریخ: ۳۱ مرداد ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۳:۱۷
بازدید: ۱۳۴
کد خبر: ۵۱۲۹۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
یک تحلیلگر اعلام کرد:

نکته جالب شاخص، عوامل اختلاف نماگرها، احتمال حباب و سه انگیزه‌ خریداران

می متالز - یک تحلیلگر با اشاره به نکته جالب توجه روند شاخص، عوامل اختلاف بین نماگرهای بورسی و احتمال ایجاد حباب، سه انگیزه‌ مهم خریداران در تالار شیشه‌ای را مورد تحلیل و بررسی قرار دارد.
نکته جالب شاخص، عوامل اختلاف نماگرها، احتمال حباب و سه انگیزه‌ خریداران

به گزارش می متالز، حافظ عزیزی درباره وضعیت روزهای گذشته بازار سهام که با افزایش تعداد خریداران و ثبت ارقام جدید و بیش از 266 هزار واحدی دماسنج بازار همراه شده اعلام کرد: شاخص در جریان معاملات آخرین روز کاری مرداد، توانست بیش از 1.2 درصد ارتفاع گرفته و برای نخستین بار قدم به کانال مهم 266 هزار واحدی نهد. البته الگوی عام حاکم بر معاملات، تفاوت چندان معناداری با روزهای گذشته ندارد و  همچنان سهم‌های کوچک و متوسط در مقایسه با بزرگان کالایی با سرعت بیشتری در حال تاخت‌وتاز به سمت مرزهای جدید هستند.

اما برخلاف روزهای قبل که فشار عمومی فروش در نیمه دوم معاملات، شاخص را وادار به عقب‌نشینی از سقف روزانه می‌کرد، روز گذشته نماگر اصلی بازار در غیاب فروشندگان روند صعودی را ضمن رشد فزاینده تقاضا تا پایان معاملات حفظ کرد.

رشد تقریبا فراگیر و همه‌جانبه تقاضا در 90 درصد از تعداد کل نمادهای بورسی (273 نماد از 308 نماد) سبب شد دماسنج اصلی در جریان معاملات بیش از 3 هزار واحد بر قد و قامت بیفزاید و به سطح 266 هزار واحدی دست یابد.

مهمترین انگیزه‌های خریداران می‌توان ذیل سه عنوان کلی دسته‌بندی کرد. از یک سو، بادهای موافق افزایش سرمایه (از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها یا سود انباشته) در بازار همچنان در حال وزیدن است و تقاضای قدرتمندی را در طیفی از سهم‌های مرتبط به دنبال داشته است.

از طرف دیگر، بازار جهانی با دریافت سیگنال‌های موافق از جبهه‌های نبرد تجاری در آرامشی نسبی به سر می‌برد و پالس‌های مثبتی به وابستگان بورسی فرستاده یا دست کم از شدت فشارها تا حدودی کاسته است. در عین حال، امیدواری و خوش‌بینی دوباره به نحوه عملکرد شرکت‌ها در یک ماه اخیر نیز عاملی است که به نظر می‌رسد در کنار دو عامل دیگر در تقویت انگیزه‌های فعالان بورسی نقش موثری داشته است.

سماجت صف‌نشینان مصمم: نکته جالب توجهی که در معاملات دیروز وجود داشت، عدم برگشت شاخص از سقف روزانه و رشد فزاینده قیمت تا پایان معاملات بود. طی روزهای قبل غالبا روند قیمت‌ها در نیمه دوم نزولی می شد و متعاقبا شاخص را وادار به عقب‌نشینی روزانه می‌کرد. این اتفاق به خصوص در معاملات پایانی هفته یعنی در روزهای چهارشنبه به دلیل نا اطمینانی‌های نهفته در بازار جهانی پررنگ‌تر از دیگر روزهای کاری هفته روی می‌داد. اما آرایش سهامداران در دادوستدهای دیروز و الگوی رشد قیمت‌ها نشان داد بازار مصمم‌تر از روزهای قبل در حال خرید است.

اگر به صف خرید 240 میلیارد تومانی در حدود یک سوم از کل نمادهای بورسی دقت کنیم، این سماجت را در بین خریداران بهتر در خواهیم یافت. به نظر می‌رسد کاهش نسبی تنش‌ها و تلاطم‌های بازار جهانی تا حدودی اطمینان را به تالار شیشه‌ای باز گردانده است. البته موضوع رونمایی از عملکرد ماهانه که انتشار رسمی آن از جمعه همین هفته آغاز می‌شود احتمالا نقش موثری در تحریک سرمایه‌گذاران برای حضور در سمت خرید داشته است.

شکافی عمیق بین دو جبهه بورسی: شاخص کل با رشد امروز توانست بازدهی را از ابتدای مرداد به رقمی بیش از 5 درصد برساند . این در حالی است که شاخص هم‌وزن در همین بازه زمانی حدود 20 درصد رشد کرده است. شکاف عمیق بازدهی بین سهم‌های اصطلاحا کوچک‌تر بازار چنان بوده که این دو نماگر اختلاف 15 واحد درصدی را طی یک ماه اخیر ثبت کرده‌اند.

عامل بخش عمده این اختلاف در بین نماگرهای بورسی، فشار ناشی از بازار جهانی بر غول‌های کالایی، امیدواری به حذف دلار موسوم به 4200 تومانی از زنجیره قیمت‌گذاری سهم‌های کوچک‌تر و افزایش نرخ‌هایی که با اهرم بالا در سودآوری این طیف از سهم‌ها منعکس می‌شود، است. همین اختلاف بازدهی و شتاب فزاینده رشد در کوچک‌ترهای بورسی احتمال شکل‌گیری حباب را هم افزایش داده است.

منبع: بورس پرس
عناوین برگزیده