تاریخ: ۰۲ شهريور ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۳:۲۵
بازدید: ۲۸۹
کد خبر: ۵۱۵۳۵
سرویس خبر : انرژی

رونق عرضه برق در بورس انرژی

می متالز - امروز شنبه دوم شهریور ماه 98 همزمان با آغاز هفته دولت، رضا اردکانیان، وزیر نیرو در دولت دوزادهم در گفت و گو با رادیو سراسری ایران گفت: عرضه برق در بورس انرژی یکی از هدف گذاری هایی است که از مدت ها قبل در برنامه های کلان کشور بوده و همچنان انجام می شود.
رونق عرضه برق در بورس انرژی

به گزارش می متالز، وی در برنامه سلام صبح بخیر رادیو ایران افزود:  آنچه مهم است اینکه بتوانیم برای پایداری صنعت برق، سازوکار قیمت ها را اصلاح کنیم ولی در این زمینه هم اکنون امکانات خوبی وجود دارد و امسال عرضه برق در بورس انرژی رونق بیشتری خواهد داشت.

 وزیر نیرو در تاریخ 17 تیر ماه 98 مصوبه‌ای در مورد مقررات ترانزیت انرژی الکتریکی در شبکه برق کشور و در راستای اجرای بند (ت) ماده 48 قانون برنامه ششم توسعه، به شرکت‌های توانیر و مدیریت شبکه برق ایران ابلاغ کرد که بر اساس آن مصرف کنندگان موجود و متقاضیان جدید برق می‌توانند با مراجعه به شرکت‌های برق منطقه‌ای و توزیع نیروی برق نسبت به ارائه درخواست تمدید الحاقیه یا ارائه درخواست معرفی نامه جهت صدور کد معاملاتی برق اقدام نمایند.

ابلاغیه جدید تعیین مقررات نرخ و ضوابط ترانزیت انرژی الکتریکی در شبکه برق کشور شامل مزیت‌هایی همچون امکان تامین برق مصرف کنندگان با ظرفیت کمتر از 5 مگاوات، امکان تامین برق انواع مصارف برق از جمله تجاری و مسکونی از طریق بورس و در اولویت قرارگرفتن تامین برق معاملات انجام شده در بورس انرژی ایران برای مصرف کنندگان بزرگ برق است.

بر اساس ماده یک این مصوبه، نرخ ترانزیت داخلی به ازای هر کیلووات ظرفیت قراردادی یا به عبارتی ظرفیت ترانزیت به صورت ماهانه بر مبنای متوسط قیمت تبدیل انرژی سال گذشته محاسبه خواهد شد که متوسط این مقدار در سال برای مشترکان شبکه انتقال و توزیع، 35 درصد هزینه تبدیل انرژی برق در بازار برق شرکت مدیریت شبکه برق ایران است.

همچنین با توجه به ماده 4 این مصوبه برای امکان حضور مصرف کنندگان برق با ظرفیت کمتر از 5 مگاوات، چند روش برای فروش برق توسط عرضه کنندگان پیش بینی شده است که بر اساس تبصره 3 این مصوبه، دستورالعمل اجرایی باید حداکثر طی دو ماه از تاریخ این مصوبه و بنا بر پیشنهاد مشترک معاونان برنامه ریزی و اقتصادی و برق و انرژی وزارت نیرو تدوین و ارائه شود.

با توجه به موضوع ماده 5 این مصوبه، تامین برق شرکت هایی که برق خود را از طریق بورس انرژی یا در قالب قراردادهای ترانزیت خریداری می‌کنند در اولویت است، به طوری که شرکت‌های مالک شبکه با دریافت هزینه ترانزیت از مصرف کننده متعهد به تضمین ترانزیت برق و تحویل آن به مراکز مصرف شده‌اند.

این دسته از مصرف کنندگان در شرایط اضطراری که اعمال خاموشی برای برخی از مصرف کنندگان غیر قابل اجتناب باشد، در اولویت تامین برق خواهند بود.

نکته قابل تامل اینکه در این دستورالعمل برخی نگرانی ها در مورد عدم مشخص بودن نرخ و فرمول ترانزیت در میان مدت و بلند مدت یا تغییر رویه وزارت نیرو در خصوص مقررات ترانزیت برق در آینده نیز مرتفع شده است.

به طوری که در ماده 9 این مصوبه به صراحت اشاره شده، مصوبه مذکور تازمانی که مقررات جدیدی برای ترانزیت برق تعیین و ابلاغ نشده باشد، معتبر بوده و محدود به دوره زمانی خاصی نیست.

شایان ذکر است از سال ۱۳۹۱ بازار برق بورس انرژی ایران در حالی تاسیس شد که بیشترین حجم و ارزش معاملات آن در سال ۹۴ با رقم خوردن حدود ۱۹ میلیارد مگاوات ساعت برق به ارزش ۷۵۰ میلیارد تومان در بازار عمده‌ فروشی که شرکت‌های توزیع نیروی برق در آن اقدام به خرید بخشی از برق مورد نیاز خود می‌کردند رقم خورده است.

از مزایای حضور مصرف کنندگان در بازار برق بورس انرژی ایران می توان به معافیت مالیاتی عرضه کنندگان برق و مزایده خرید کالای برق توسط مصرف کنندگان برق، انعطاف پذیری در شرایط قرارداد و مقدار برق تحویلی، افزایش شفافیت در خصوص شرایط و قیمت‌های کشف شده، امکان انعقاد قراردادهای با دوره تحویل کوتاه مدت تر نسبت به قراردادهای دوجانبه خارج از بورس، وجود شبکه بازاریابی متشکل و حرفه‌ای شرکت‌های کارگزاری و حضور ۷۰ شرکت کارگزاری در حوزه معاملات بورس انرژی ایران اشاره کرد.

عناوین برگزیده