به گزارش می متالز، همایش راههای عبور از تحریم در صنعت فولاد، امروز با حضور کارشناسان و فعالان صنعت فولاد در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد.
مهدی کرباسیان در این نشست با اشاره به اکتشافات صورت گرفته در حوزه سنگآهن در کشور اظهار کرد: در طی سالهای اخیر، ایمیدرو تمرکز خود بر اکتشاف معادن جدید سنگآهن را افزایش داد و 270 هزار کیلومتر مربع، اکتشاف در سطح کشور صورت گرفت که نتایج خوبی نیز به همراه داشت.
رئیس سابق هیأت عامل ایمیدرو یادآور شد: اخیراً هم ایمیدرو برنامهریزی جدیدی برای اکتشاف 300 هزار کیلومتر دیگر از مساحت کشور را انجام داده است تا همه معادن روباز کشور شناسایی شده و بر اساس ذخایر آنها برنامهریزی تولید فولاد صورت گیرد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: در حال حاضر اغلب معادن رو باز سنگآهن کشور شناسایی شدهاند و اگر به فکر کشف منابع جدید هستیم باید در اعماق زمین به دنبال آن باشیم و سرمایهگذاریهای لازم را انجام دهیم.
کرباسیان تأکید کرد: مسأله فعلی نگرانی در خصوص عدم وجود سنگآهن یا کمبود ذخایر نیست اما برای تقویت زنجیره تولید باید اکتشافها انجام شود و سرمایهگذاری لازم صورت پذیرد.
وی متذکر شد: در زمان تحریم باید بر مزایای خود متمرکز شویم و آنها را قوت بخشیم اما چنین بخشنامهها و دخالتهایی که دولت اخیراً در صنعت فولاد ایجاد کرده، به کل صنعت لطمه میزند و از شکوفا شدن مزیتها جلوگیری میکند.
در ادامه این جلسه بهرام شکوری نیز به بررسی چالشهای صنعت فولاد در افق 1404 پرداخت و گفت: تولید فولاد خام در کشور در سال 97 به 25 میلیون تن رسیده و هدف افق 1404 نیز 55 میلیون تن است که رسیدن به این هدف امکانپذیر است اما باید به چالشهای پیش روی آن دقت کرد.
رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی ایران در ادامه افزود: بررسی نقشه فولادی کشور نشان میدهد که جانمایی واحدهای فولادی در کشور چندان مناسب نبوده و قرار گرفتن اغلب این واحدها در مرکز کشور موجب بروز محدودیتهایی برای آنها شده است.
وی خاطرنشان کرد: هم اکنون مصرف سرانه فولاد در کشور 273 کیلوگرم بوده که متوسط جهانی آن 300 است و با محاسباتی که صورت گرفته در صورت تحقق 55 میلیون تولید فولاد در سال 1404، مصرف داخلی 26 و صادرات حداقل 17 میلیون تن خواهد بود که برای این امر نیازمند بازاریابی صادراتی و رفع موانع هستیم.
شکوری با رد فرض کمبود ذخیره سنگآهن در کشور اظهار داشت: با توجه به منابع موجود و با فرض عدم اکتشاف معادن جدید، تا 19 سال بعد از سال 1404 نیز سنگآهن در کشور وجود خواهد داشت و اگر در کنار آن واردات نیز صورت گیرد، این زمان به 32 سال خواهد رسید، پس فرض کمبود سنگآهن در کشور فرض درستی نیست.
وی اعلام داشت: در نقشه فولادی کشور برای تحقق 17 میلیون صادرات باید کارخانههای فولادی را به سمت جنوب سوق داد و بررسیها نشان میدهد این منطقه توان تولید 12 میلیون تن ظرفیت جدید را دارد و در این صورت میتوان به خوبی از مزایای صادراتی فولاد ایران بهره برد.
رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: در غرب و شرق کشور نیز در کشورهای افغانستان، ترکمنستان و ترکیه نیز بازار صادراتی خوبی وجود دارد و فولادسازان حاضر در مناطق غربی و شرقی کشور باید بر این بازارها متمرکز شوند.
وی یادآور شد: در خصوص مسأله آب، تنها 2 درصد از آب کشور به مصارف صنعتی اختصاص دارد و 92 درصد آن در بخش کشاورزی مصرف میشود لذا بهتر است که دولت و حاکمیت بر مسأله آب کشاورزی متمرکز شوند، با این حال برای تحقق 55 میلیون تن فولاد، نیازمند 205 میلیون متر مکعب آب هستیم.
شکوری همچنین تصریح کرد: مسأله مهم دیگر در تحقق چشمانداز فولادی کشور، به روز نبودن زیر ساخت های حملونقل خصوصاً حمل ریلی است که باید سهم آن از 7 درصد فعلی به 30 درصد برسد و با نظر به رشد ظرفیت تولید در افق 1404، صنعت ریلی کشور باید سالانه 23.5 درصد رشد را تجربه کند که کار بسیار سختی است و نیازمند جذب سرمایهگذار در این حوزه هستیم.
وی در پایان تأکید کرد: زنجیره فولاد دچار نابسامانی شده و دلیل آن نیز دخالتهای همیشگی دولت در قیمتگذاری است و برای رهایی از این شرایط دولت در اولین گام باید فولاد را از سبد حمایتی خارج کند چرا که با وجود سرکوب قیمت فولاد در بورس کالا، قیمت آزاد آن و محصولات وابستهاش نظیر لوازم خانگی و خودرو همچنان بالا میرود.