تاریخ: ۲۵ شهريور ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۵:۴۸
بازدید: ۱۵۶
کد خبر: ۵۶۲۶۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
گذری بر ۱۴۲ سال فعالیت بازار بورس فلزات اساسی انگلیس

بورس فلزات لندن از دیروز تا امروز

می متالز - در ماه مه (اردیبهشت - خرداد) بورس فلزات لندن با پیشینه ۱۴۲ سال فعالیت، «گِی هیوی اِوانس» را به سمت رئیس هیات مدیره منصوب کرد.
بورس فلزات لندن از دیروز تا امروز

به گزارش می متالز، او پیش از این به عنوان یک بانکدار فعالیت می‌کرد و حالا نخستین زنی است که در این سمت قرار می‌گیرد. این تغییر البته نخستین رویداد ویژه‌ای نیست که این نهاد تجربه می‌کند. به بهانه این انتصاب به افت و خیزهایی می‌پردازیم که بورس فلزات لندن در این سال‌ها تجربه کرده است.

 

از حلقه زدن در قهوه‌خانه اورشلیم تا مبل‌های قرمز

به نظر می‌رسد پیشینه تجارت فلزات در انگلیس به دوران روم باستان برگردد. در آن زمان امپراتور روم از ذخایر قلع و مس موجود در مناطق وِلز و کورن‌وال انگلیس در کشورگشایی‌های مستمر استفاده می‌کرد. با این حال برپایی نهادی به نام بورس فلزات لندن در سال ۱۵۷۱میلادی (۹۵۰خورشیدی) با به راه افتادن مرکزی به نام بورس‌سلطنتی (the RoyalExchange) ثبت شده است. ایجاد بورس سلطنتی در آن زمان اقدامی نوآورانه به شمار می‌رفت که شخصی به نام «سِرتوماس گِریشامو» طراح آن بود. آنجا فضایی مانند بورس برای گردهم آمدن بازرگانان بود. ساختمان بورس سلطنتی ۲بار آتش گرفت؛ یک بار در سال ۱۶۶۶میلادی (۱۰۴۵خورشیدی) و در پی یک آتش‌سوزی بزرگ در لندن و بار دیگر در سال ۱۸۳۸میلادی (۱۲۱۷خورشیدی). سپس در سال ۱۸۴۴میلادی (۱۲۲۳خورشیدی) از سوی ملکه ویکتوریا بازگشایی شد و فعالیت خود را به صورت بانک ادامه داد. این مرکز مبادله کالا به سرعت شلوغ شد و معامله‌گران حاضر در آنجا به چند گروه تقسیم شدند. آنها در قهوه‌خانه‌های اطراف جمع می‌شدند. تاجران و معامله‌گران فلزات در قهوه‌خانه‌ای به نام اورشلیم جمع می‌شدند و در آنجا برای معامله آنچه امروز کامودیتی نام گرفته گرد هم می‌آمدند. سنت حلقه زدن از همان‌جا شکل گرفت؛ سنتی که تا امروز ادامه پیدا کرده و به صورت دایره‌ای از مبل‌های قرمز در بورس فلزات لندن ظاهر شده است؛ مبل‌هایی که افراد شرکت‌کننده در معامله باید روی آن بنشینند.

 

کانال سوئز؛ آغاز تحول

در سال ۱۸۶۹میلادی (۱۲۴۸خورشیدی) کانال سوئز برای عبور کشتی‌ها باز شد. این کانال آب‌راهی است در مصر به طول ۱۹۲کیلومتر که دریای مدیترانه را به دریای سرخ وصل می‌کند و این امکان را برای کشتی‌ها فراهم می‌کند که از مسیر بین این ۲دریا عبور کنند. این کانال اهمیت زیادی برای صادرات و واردات شمار زیادی از کامودیتی‌ها از جمله فلزات داشت. از جمله پیامدهای مثبت آن اینکه قلع می‌توانست فقط در ۳ماه از مالزی به انگلیس وارد شود و در همین زمان کم بار مس از شیلی به انگلیس برسد. بهره‌برداری از این کانال و سرعت پیش آمده در انتقال کامودیتی‌ها منتهی به سیستم تاریخ‌های سریع روزانه شد که ۳ماه آینده را پوشش می‌دهد؛ شبکه‌ای که همچنان برقرار است. کانال سوئز نیز به عنوان بخش حیاتی تجارت جهانی فلزات باقی ماند و به‌وسیله آن سالانه بیش از ۳۴هزار تن کانی و فلز جابه‌جا می‌شود.

 

شروع معاملات فیوچِرز

در نیمه دوم قرن ۱۹میلادی، تجارت فیوچِرز(معاملات آتی) فلزات در لندن شروع شد. این اتفاق باعث شد معامله‌گران در تلاش برای یافتن فضای کافی چندین بار به محل‌های گوناگون نقل مکان کنند؛ رویدادی که در نهایت منجر به شکل‌گیری شرکت معدن و فلزات لندن شد یعنی فضایی که امروز بورس فلزات لندن است. این گروه به سرعت رشد کرد تا اینکه در سال ۱۸۸۲میلادی (۱۲۶۱خورشیدی) مجبور شد به ساختمانی در لندن نقل مکان کند. این ساختمان با هدف ایجاد فضا برای مبادلات در خیابان ویتینگتون ساخته شد و نزدیک به ۱۰۰سال برقرار بود.

 

وقوع جنگ‌های جهانی

ژوئیه ۱۹۱۴ (تیر - مرداد ۱۲۹۳) جنگ جهانی اول منجر به تعطیلی موقت بورس فلزات لندن شد. از زمان بازگشایی، بورس فلزات لندن بدون توقف به فعالیت خود ادامه ‌داد اما در سال ۱۹۱۴میلادی در پی وقوع جنگ جهانی اول، این وقفه اتفاق افتاد. در آن زمان کمبود عرضه فلزات، اروپا را زیر فشار قرار داده بود و تقاضای چشمگیری برای آهن و فولاد از سوی طرفین جنگ وجود داشت از جمله وزارت دفاع و نیروی دریایی. این تقاضا باعث شد دولت انگلیس بها و توزیع فولاد در سال‌های جنگ را کنترل کند. این محدودیت‌ها بورس فلزات لندن را برای مدتی از فعالیت بازداشت تا اینکه این نهاد در پاییز ۲۰۱۴میلادی (۱۳۹۳خورشیدی) فعالیت خود را از سر گرفت. با این حال پیش از سال ۲۰۱۴میلادی و در ژوئیه ۲۰۱۰میلادی (تیر-مرداد ۱۳۸۹) بورس فلزات لندن نخستین دفتر خود را در خارج از لندن بهره‌برداری کرد. این دفتر پس از ۱۳۳سال فعالیت این نهاد در سنگاپور برقرار شد و برپایی آن رویداد مهمی برای این شرکت به شمار می‌آمد که نشان از ماهیت در حال تغییر تقاضای فلزات داشت. لیز میلان، مدیر وقت بخش آسیا در آن زمان گفت: بیشترین اعضای ما در سنگاپور و دیگر مناطق حوالی آن منطقه مستقر هستند و حضور ما در این منطقه برای پشتیبانی از آنها حیاتی است.

 

انتصاب یک زن در رأس هیات مدیره

امسال میلادی، بورس فلزات لندن برای نخستین بار یک زن را به سمت رئیس هیات مدیره منصوب می‌کند. این زن «گِی هیوی اِوانس» است که تجربه بیش از ۳۰سال فعالیت در بخش مالی را دارد و تاکنون در سازمان‌هایی مانند گروه بورس اوراق بهادار لندن و شرکت بیمه آویوا در انگلیس کار کرده است. او تا حدود ۳ماه دیگر و اوایل دسامبر (اواسط آذر) پس از بازنشستگی رسمی سِربریان بِندر، بر این منصب خواهد نشست.

عناوین برگزیده