به گزارش می متالز، حسین عبده تبریزی با انتشار مطلبی در کانال تلگرامی اعلام کرد: با افزایش سالمندان در کشورهای مختلف، بانکهای جهان محصول جدیدی را به بازار اعتبارات مصرفی ارائه دادهاند که رهن معکوس نامیده میشود.
منظور از رهن، اعطای وام بلندمدت مثلا سی ساله به خریداران مسکن است، کاری که بانک مسکن در ایران در مقیاس محدود انجام میدهد اما سالمندان به وام رهنی نیازی ندارند و عموما در جوانی وام رهنی گرفته و خانه ای خریده و اقساط وام را پرداخته و با بانک تسویه کردهاند.
پس به سالمندان میتوان محصول جدیدی با عنوان رهن معکوس عرضه کرد. مثلا در کانادا که بانکهای محافظهکاری هم دارد، افراد بیش از 55 سال، می توانند برابر شصت درصد ارزش مسکن خود وام بگیرند و با آن پول دنیا را بگردند به نوهها هدیه بدهند با دست و دلبازی بیشتری زندگی کنند و وجوهی را به خیریههای مورد نظر ببخشند.
بهره وامی که میگیرند انباشته میشود و ناچار به پرداخت ماهانه یا سالانه آن نیستند. بهرههای انباشته و اصل بدهی پس از فوت آنان بازپرداخت میشود. شعار این نوع تسهیلات این گونه است: وام بگیرید و بعد از فوت آن را بازپرداخت کنید. تقاضا برای این محصول به شدت افزایش یافته چرا که متقاضی نگران این نیست که از خانه خود در طول حیات اخراج شود.
بدین ترتیب در بازار اعتبارات مصرفی، سالمندان که به زودی نیمی از جمعیت خواهند شد، بدهکاران جدید نظام بانکی خواهند بود و با بدهی وارد دوره بازنشستگی میشوند.
مشکل اصلی جاری نرخ بالای بهره این وام ها است. در کانادا نرخ وام رهنی معمول 2.5 درصد و نرخ رهن معکوس 5 درصد است. سال های آتی نشان خواهد داد آیا علم مالی، محصولی در جهت رفاه مردم مهندسی کرده یا ابعاد منفی محصول جدید معضلات اجتماعی جدیدی خواهد آفرید.