به گزارش می متالز، با توجه به شرایط فعلی در این گزارش سعی بر این است تا با مقایسه تطبیقی روند رشد شاخص صنایع بورسی در سال 98 و سال 92، دورنمای مناسبی از جایگاه شرکتها در صنایع مختلف ارائه شود.
قبل از پرداختن به این گزارش باید به این نکته توجه شود که اصولا چنین مقایسهای بین بازدهی صنایع مختلف با توجه به تفاوت شرایط و جزئیات ساختار صنایع و سودآوری آنها در دو بازه مورد بررسی نمیتواند به عنوان ملاک تصمیمگیری سرمایهگذاران قرار بگیرد.
تغییر نمادهای تشکیل دهنده صنایع مختلف طی سالهای گذشته و حضور شرکتهایی که بعضا وزن زیادی در شاخص صنعتهای مختلف دارند نیز به عنوان عامل دیگر برهم زننده این مقایسه عمل میکند. اما فارغ از این تغییرات، با توجه به مشابهتهای زیاد دلایل اصلی توجه سرمایهگذاران به تالار شیشهای در این دو بازه زمانی و حرکت به سمت تکرار روند سال 92، با نگاه کلان میتوان دید که هر کدام از صنایع بورسی در چه فازی از بازدهی قرار گرفتهاند و از ابتدای سال تاکنون چه مسیری را پیمودهاند.
در این مقایسه رشد شاخص صنایع مختلف بورسی (به استثنای صنایع تک نمادی و صنایع تازه متولد شده در بورس) در دو بازه زمانی بررسی میشود. بازه اول از ابتدای سال 92 تا سقف عدد شاخص هر صنعت در سال 92 است و بازه دوم از ابتدای سال 98 تاکنون. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که با توجه به افزایش سطح سواد و مشارکت سرمایهگذاران با دیدگاههای مختلف و تفاوت شرایط سیاسی، لزوما رسیدن به بازدهیهای سال 92 نمیتواند هدف هر صنعت به حساب بیاید و این قیاس یک قیاس کاملا غلط است. از سوی دیگر حجم و ارزش معاملات روزانه که حاکی از گردش نقدینگی روزانه در بورس تهران است به عنوان یک عامل محرک و نقطه قوت نسبت به دوره قبلی شناخته میشود و نباید اثر آنرا کمرنگ دید.
وضعیت بازارهای جهانی و چشمانداز قیمت کامودیتیها نیز در این دوره با دوره مورد بررسی در سال 92 نیز متفاوت است و یکی از دلایل اصلی کشیده شدن ترمز رشد قیمت در صنایع مربوط به حساب میآید. تغییر سهم بازاری و قدرت شرکتهای برتر بورسی نیز در شاخص 30 شرکت بزرگتر و شاخص کل منعکس میشود و با توجه به تغییر ساختار کلی و اضافه شدن برخی شرکتهای بزرگ و تاثیرگذار نظیر هلدینگ خلیج فارس، پتروشیمی پارس، پالایش نفت تهران، پتروشیمی مبین و پتروشیمی جم در بین این دو دوره زمانی و تغییر ارزش و سهم بازار برخی شرکتهای بورسی، مختصات متفاوتی را منعکس میکند.