به گزارش می متالز، اصلاحات و تغییرات قوانین بازار پایه فرابورس از سال 96 در دستور کار قرار گرفت و دستورالعمل جدید دی ماه سال گذشته به تصویب هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار رسید و چند روز بعد، این اصلاحات اطلاع رسانی شد.
در نهایت دستورالعمل نهایی اصلاحات 4 شهریور ابلاغ و از سوم مهر ماه به اجرا درآمد. مهم ترین هدف از اصلاح قوانین بازار پایه ارتقای شفافیت شرکتهای پذیرش شده در این بازار و واقعی شدن ارزش و قیمت سهامهای معاملاتی در بازار پایه است. از آنجایی که شرکتهای فرابورسی استانداردهای لازم برای پذیرش در بورس را ندارند و ریسک شفافیت اطلاعاتی آنها بیشتر از شرکتهای بورسی است بنابراین مسئولان دست به کار شدند تا با تغییر قوانین، ریسک اطلاعاتی و عملیاتی این شرکتها را به حداقل برسانند. به طوری که پس از این دامنه نوسان سه، دو و یک درصدی مربوط به شرکت ایی هستند که به ترتیب در تابلوهای رنگی زرد، نارنجی و قرمز دسته بندی شدهاند.
مهمترین تغییری که در قوانین بازار پایه اعمال شده و به مذاق برخی از سهامداران و شرکتهای فرابورسی خوش نیامده بحث دامنه نوسان برای هر سهم است. پس از این، دامنه نوسان برای هر سهم روزانه حداکثر سه درصد و بر اساس تابلو تعیین میشود. به این صورت که نمادهای حاضر در تابلو قرمز تنها یک درصد میتوانند نسبت به روز قبل نوسان داشته باشند. این دامنه برای نمادهای حاضر در تابلو نارنجی دو درصد و برای نمادهای حاضر در تابلو زرد سه درصد در نظر گرفته شده است و هر شرکتی که ریسک اطلاعاتی کمتر و شفافیت بالاتری داشته باشد در تابلو زرد قرار میگیرد و هر شرکتی که شفافیت کمتر و ریسک بالاتر داشته باشد به تبع آن در تابلوهای نارنجی و قرمز دسته بندی میشوند.
پیش از این، دامنه نوسانها بدون در نظر گرفتن ریسک شرکتها 10 درصد بود که باعث رشد بیدلیل ارزش سهام شرکتها میشد به همین دلیل این تغییر در قوانین بازار پایه باعث انتقاداتی از سوی شرکتها شد و برخی از نمادهای حاضر در این بورس با افت قیمت قابل توجهی مواجه شدند و صف فروش افزایش یافت.
از جمله دیگر تغییرات در بازار پایه انجام حراج روزانه به جای حراجهای هفتگی نمادها است و همچنین قیمت پایانی هر سهم در بازار پایه فرابورس مثل دیگر بازارها به صورت روزانه تعیین میشود و دامنه نوسان برای روز بعد بر اساس همان قیمت پایانی در نظر گرفته خواهد شد.
سعید اسلامی بیگدلی، عضو شورای عالی بورس و اوراق بهادار و همچنین دبیر کانون نهادهای سرمایه گذاری درباره اعتراضات اخیر برخی از سهامداران و شرکتهای فرابورسی نسبت به تغییر قوانین بازار پایه گفت: تغییرات قوانین بازار پایه ممکن است به تغییر قیمت منجر شود اما ارتباطی با تغییر ارزش سهام ندارد.
وی با بیان اینکه اصلاحات قوانین بازار پایه درآمدها و سودآوری شرکتها را تغییر نمیدهد اما ممکن است نوسانات قیمتی را تحت تاثیر قرار دهد، اظهار داشت: بخشی از این نوسانات قیمت ناشی از این بود که تعداد زیادی از سهام بازار پایه انحراف زیادی از قیمت واقعی داشتند.
اسلامی ادامه داد: ممکن است این انتقاد وجود داشته باشد که نقدشوندگی سهام کاهش یافته یا سیگنالهایی به بازار داده شده اما در نهایت ارزش سهام تحت تاثیر اصلاح قوانین نبوده است.
عضو شورای عالی بورس درباره احتمال بازنگری مجدد و اصلاح قوانین فرابورس تاکید کرد: تا کنون نشنیدهام که کارشناسی مدعی شود که شرایط قبل-پیش از اصلاح قوانین- شرایط درستی بوده البته متوجه هستیم که افرادی که از تغییرات قوانین زیان کردهاند طبیعتا از شرایط جدید خوشحال نیستند.
وی گفت: شرایط بازار پایه قبل از اصلاحات شرایط نا به هنجاری بود چراکه به دلیل خلاهای قانونی شرکتهای زیاندهی داشتیم که در یک دورهای زمانی ارزش آنها به چند برابر رسید.
اسلامی با بیان اینکه امکان بازنگری در اصلاحات قوانین همچنان هم وجود دارد، اظهار داشت: پیش از انجام این تغییرات سازمان بورس و فرابورس اطلاع رسانیهای بسیار گستردهای داشتند تا کارشناسان نظرات خود را برای اصلاح هر چه دقیقتر قوانین بیان کنند در حال حاضر هم سازمان بورس و هم کانونها آمادگی این را دارند که صحبتهای سهام داران را بشنوند.
دبیر کانون نهادهای سرمایهگذاری تاکید کرد: در این باره اطلاع رسانی کامل از سوی سازمان انجام شده بود البته به تمام پیشنهادهای ما گوش داده نشد اما وقتی نظرات متفاوت زیاد باشند نمیتوان انتظار داشت که تمام این نظرات تامین شود اما باید به این فرایند احترام گذاشت که سازمان نظر سنجی کرده است، این راه باز است تا تغییرات دیگری هم انجام شود.