تاریخ: ۳۰ مهر ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۲:۰۲
بازدید: ۲۳۲
کد خبر: ۶۳۵۷۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
موج‌های نا آرام در بورس تهران

نقشه نیمروز بورس (سه‌شنبه 30 مهر)

می متالز - بازار سهام پس از تجربه بازگشت شاخص کل در روز گذشته از مدار منفی به مثبت، امروز را با جهش معنادار 7200 واحدی در یک ساعت نخست آغاز کرد. اما رفته رفته از موج تقاضای خرد کاسته شد و نماگر اصلی بورس در نهایت با ثبت رشد روزانه 6141 واحد (2.03 درصد) در عدد 308 هزار و 314 واحد ایستاد. هیجان خرید و فروش در موج‌های صعودی و نزولی امروز در افزایش حجم و ارزش معاملات روزانه ملاحظه می‌شود. ارزش معاملات خرد امروز به عدد 1354 میلیارد تومان رسیده‌است که گواه تاثیرپذیری زیاد سرمایه‌گذاران از روندهای روزانه است.
نقشه نیمروز بورس (سه‌شنبه 30 مهر)

به گزارش می متالز، معاملات بازار امروز با هیجان زیادی هم در فاز مثبت و هم در فاز منفی همراه بود. رشد معنادار ارزش معاملات و تقویت سمت خرید در دقایق نخت از سوی سهامداران حقیقی پرواز شاخص کل را به همراه داشت. پس از گذشت یک ساعت از شروع بازار، از 308 نماد بورسی فعال، 210 نماد با صف خریدی به ارزش 408 میلیارد تومان همراه بودند. این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که روز گذشته در مقاطعی، ارزش صف فروش‌ها در بورس و فرابورس به بیش از 800 میلیارد تومان نیز رسیده بود. تغییر ترکیب خالص خرید از سمت حقوقی به حقیقی از نکات با اهمیت معاملات روز سرسبز بازار در یک ساعت نخست بود. امری که به تعادل قیمت‌ها انجامید و موج فروش‌های هیجانی را در پی داشت. در نیمه نخست بازار، پراکندگی سفارش‌های خرید بدون توجه به عوامل بنیادی بار دیگر تله هیجانی را فعال کرد.

اما با عرضه‌های زیاد از سوی سهامداران حقوقی در نمادهای پر مخاطب، این موج به تدریج در فاز منفی قرار گرفت. به نحوی که در یک ساعت مانده به پایان بازار، فاصله آخرین قیمت‌های معاملاتی با قیمت پایانی در مدار منفی قرار گرفت. در ساعت 11:20، از میان 324 نماد معاملاتی بورسی، آخرین قیمت 258 نماد پایین‌تر از قیمت پایانی شد که در 89 نماد این فاصله بیش از 3 درصد بود و 21 نماد در قیمت‌هایی پایین‌تر از صف فروش فردا معامله شدند و اختلاف قیمت آخرین معامله با قیمت پایانی آنها بیش از 5 درصد شد. البته تشدید داد و ستدهای روزانه در قیمت‌های منفی و کاهش هرچه بیشتر قیمت پایانی این معادله را برهم زد و موجب تقویت تقاضا در سطوح قیمتی با هیجان کاذب منفی شد که ثبات شاخص کل را در دقایق پایانی در پی داشت.

تاثیر مستقیم گزارش‌های 6 ماهه

یکی از نکات حائز اهمیت بازار امروز، توجه ویژه سرمایه‌گذاران به گزارش‌های 6ماهه منتشر شده شرکت‌ها در سامانه کدال است. تشکیل صف‌های خرید سنگین در نمادهایی که عملکرد بسیار خوبی را در نیمه نخست سال داشتند کاملا مشهود است. از سوی دیگر فشار فروش‌های ناشی از عملکرد ضعیف 6 ماهه شرکت‌های بورسی در سراسر بازار ملاحظه می‌شود. یکی از نکات مهمی که در این خصوص باید مورد توجه اهالی بازار قرار بگیرد، لزوم توجه به سود تفکیک شده بهار و تابستان شرکت‌ها و عدم تعمیم عملکرد کلی نیم‌سال نخست به نیم‌سال دوم و تخمین قیمت بر این اساس است. برخی شرکت‌ها که در بهار سودآوری بسیار خوبی داشته‌اند به دلیل موارد تکرار نشونده‌ای چون تسعیر ارز، فروش موجودی انبار ارزان قیمت و بالا بودن قیمت‌های جهانی در آن مقطع، موفق به تکرار این سودآوری در تابستان نشده‌اند اما سودآوری 6 ماه نخست آنها خوب است. تحلیل این شرکت‌ها باید براساس میزان تعدیل شده سودآوری در نیمه دوم سال و قیمت‌گذاری در این شرایط صورت بپذیرد. از سوی دیگر برخی شرکت‌های بورسی در تابستان با جهش سودآوری نسبت به بهار مواجه بوده‌اند و تعمیم سود نیمه نخست سال به نیمه دوم سال می‌تواند سطح ارزشمندی قیمت سهم را پایین‌تر از چیزی که باید باشد نشان دهد. در این موارد نیز احتمال اشتباه محساباتی و ارزش‌گذاری پایین وجود دارد.

آیینه هیجان‌ها در بورس

یکی از مواردی که می‌تواند اوج هیجان در معاملات روزانه را نشان دهد، تغییرهای پرشتاب قیمت سهام شرکت‌ها در یک روز از محدوده‌های مثبت به منفی و برعکس است. در برخی از سهم‌ها امروز شاهد ریزش صف‌های خرید رسیدن به مرز صف فروش و بازگشت به صف خرید بودیم که اوج نوسان را نشان می‌دهد. از 321 نماد بورسی، فاصله بیشترین قیمت و کمترین قیمت روزانه 171 نماد بیش از 5 درصد بود. در این میان 47 نماد ماکزیمم نوسان 10 درصدی (از صف خرید به صف فروش یا بالعکس) را تجربه کردند. بلاتکلیفی و شدت گرفتن تعداد خرید و فروش‌های روزانه از عواملی‌ست که منجر به آشفتگی زیاد در جو عمومی تالار شیشه‌ای می‌شود.

عناوین برگزیده