تاریخ: ۲۹ مهر ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۸:۰۰
بازدید: ۶۳۳
کد خبر: ۶۳۹۶۱
سرویس خبر : مسکن و ساختمان

غفلت از ظرفیت قطب معادن کشور/ دستگاه های اجرایی همکاری نمی کنند

می متالز - آذربایجان غربی با دو معدن طلا، رتبه اول تولید سنگ های تزئینی و رتبه سوم تنوع مواد معدنی، یکی از قطب‌های مهم معدنی کشور به شمار می رود اما این ظرفیت سال‌هاست مورد غفلت واقع شده است.
غفلت از ظرفیت قطب معادن کشور/ دستگاه های اجرایی همکاری نمی کنند

به گزارش می متالز، ویژگی‌های زمین‌شناسی به ‌ویژه در برداشتن دو پهنه ساختاری رسوبی آذربایجان زاگرس سبب شده کانی سازی متنوعی از مواد معدنی از جمله میکا، طلا، نقره، جیوه، کرومیت، مس، انواع سنگ‌های ساختمانی و پوکه معدنی سیلیس، دولومیت، تیتان و انواع متنوعی از سنگ‌های تزئینی مرمر، تراورتن، مرمریت، چینی و گرانیت و فلدسپات، ذغال سنگ خاک نسوز… به‌عنوان ذخایر و ثروتی کم‌نظیر در استان به وجود آید.

اما سالهاست این ثروت عظیم خدادادی قربانی غفلت و کم توجهی و نیز عدم همکاری برخی دستگاه های اجرایی در ایجاد زیرساخت های توسعه معادن استان شده و هم اکنون محرومیت و تاراج این گنج عظیم سهم این منطقه شده است.

در سالهای اخیر مسوولان بارها در جلسات متعدد سخن از خام فروشی مواد معدنی می کنند و این امر را مهمترین مانع پیش پای توسعه معادن می دانند این در حالی است که کارشناسان بخش معدن استان نیز معتقد هستند خام فروشی همه مشکلات این بخش نیست بلکه نبود زیرساخت های لازم موجب بروز این مشکل شده است.

دستگاه های اجرایی برای توسعه معادن استان سنگ اندازی می کنند

معاون امور معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی در خصوص آخرین وضعیت معادن استان گفت: اینکه از نظر آمار و ارقام آذربایجان غربی یکی از قطب های مهم معادن کشور به شمار می رود شکی نیست اما متاسفانه عدم همکاری دستگاه های اجرایی موجب شده از این ظرفیت به خوبی استفاده نشود.

پریسا عابدپور با بیان اینکه خام فروشی تنها مشکل معادن استان نیست گفت: مسوولان بجای انداختن توپ کم کاری به زمین معدن کاران و صاحبان این بخش بفکر ایجاد زیرساخت های لازم برای توسعه معادن از جمله زیرساخت های برق ، آب و ... باشند.

وی با بیان اینکه امروز برخی از بازارهای جهانی به دنبال خرید خام مواد معدنی هستند این امر دلیلی بر عدم بهره مندی از معادن استان نمی تواند باشد افزود: بسیاری از دستگاه های اجرایی از جمله دستگاه های خدمات رسان در راستای توسعه صنایع فرآوری و نیز توسعه معادن استان سنگ اندازی می کنند.

عابدپور با مثبت ارزیابی کردن اقدامات صورت گرفته در بخش معادن استان طی ماه های اخیر اضافه کرد: هم اکنون در بخش استخراج مواد معدنی و نیز معادن طلای استان اقدامات خوبی در حال انجام است.

وی با بیان اینکه آذربایجان غربی رتبه نخست سنگ های تزئینی به خصوص گرانیت را داراست افزود: بحث خام فروشی بیشتر در این حوزه مطرح است که برخی از واحدهای معدنی اقدام به ایجاد واحدهای فرآوری در داخل معدن کرده اند که امیدواریم در سالهای آتی شاهد رفع مشکل خام فروشی در استان نیز باشیم.

معاون امور معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی با گلایه از آماده نبودن زیرساخت های لازم در استان برای توسعه معادن گفت: به دلیل قرار گرفتن برخی معادن در کنار روستاها شرکت برق اعلام می کنند انشعاب ارائه شده تنها به تعداد اهالی روستا بوده و نمی تواند بیش از این تعداد انشعاب برق به آن منطقه بدهد این امر موجب شده معادن در اجرای طرح های خود با مشکل جدی مواجه شوند.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون ۴۷۰ معدن با ظرفیت استخراج بالای ۱۶ میلیون تن و ذخیره قطعی بیش از یک میلیارد و ۱۳۷ میلیون تن در استان وجود دارد ادامه داد: در حال حاضر از این تعداد ۳۰۰ معدن با اشتغال پنج هزار و ۱۴۹ نفر در سطح استان مشغول به فعالیت هستند.

۲۱۱ فقره پروانه اکتشاف امسال در آذربایجان غربی صادر شد

عابدپور در خصوص اقدامات این معاونت طی سالجاری افزود: در نیمه نخست امسال ۲۱۱ فقره پروانه اکتشاف و ۳۴ پروانه اکتشاف در بخش صادرات در استان صادر شده است.

وی تعداد گواهی کشف شده در استان طی شش ماهه امسال را ۲۶ مورد اعلام و خاطرنشان کرد: این گواهی کشف شامل شش هزار و ۴۵۶ تن ذخیره قطعی و ۱۰ هزار و ۸۸۳ تن ذخیره اجتمالی با ۲۹ هزار و ۸۲۱ میلیون ریال هزینه عملیات است.

معاون امور معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی تعداد پروانه بهره برداری صادره در استان را نیز ۴۷۳ فقره عنوان و اضافه کرد: این پروانه ها ب زمینه اشتغال پنج هزار و ۱۴۲ نفر و با حجم استخراج ۱۶ میلیون و ۳۴۵ هزار و ۴۵۰ تن صادر شده اند.

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان غربی در خصوص عدم استفاده از ظرفیت مناسب استان در بخش سنگ‌های تزئینی که قطب اول کشور نیز به شمار می‌رود افزود: در سال‌های گذشته این بخش چندان موردتوجه نبوده اما امسال تلاش می‌شود با برند سازی سنگ استان و ایجاد کنسرسیوم سنگ به همراه احداث واحدهای صنعتی مرتبط رکود مربوط به بخش سنگ رفع شود.

عابدپور مخالفت‌های منابع طبیعی به دلیل وجود پوشش عظیم گونه گیاهی گون با وجود مکاتبات مکرر و طرح موضوع در سطح دو وزارتخانه را از مهم‌ترین مشکلات پیش روی معادن استان عنوان کرد و گفت: نبود صنایع معدنی متناسب با انواع مواد معدنی، فرسوده بودن ماشین‌آلات معدنی و ضعف زیرساخت‌ها به همراه کمبود پروژه‌های اجرایی، معارضین و مزاحمت‌های محلی از دیگر موانع بخش معدنی در استان به شمار می‌رود.

وی اضافه کرد: برای حل این موانع با توجه به ایجاد شوراهای گفتگوی استانی و طرح موضوع با فرمانداران تلاش می‌شود با حمایت مقامات استانی از صاحبان معادن و صنایع مذکور در کنار فرهنگ‌سازی حمایت از بخش تولید و رفع معارضات محلی، مشکلات معادن استان رفع شده و استان به جایگاه واقعی در این بخش برسد.

در بخش معادن صرفا افتخار بیان آمارها نصیب آذربایجان غربی شده است

صحبت های عابدپور در حالی مطرح می شود که استاندار آذربایجان غربی یکشنبه شب بعد از نشست بیش از سه ساعته با تعدادی از مسوولان دستگاه های اجرایی و معدنکاران استان از عدم بهره مندی از ظرفیت های معادن استان گلایه کرد و گفت: در بخش معادن استان از ظرفیت ها به خوبی استفاده نشده و صرفا افتخار بیان آمارها نصیب استان شده است

محمدمهدی شهریاری با تاکید بر اینکه ظرفیت‌های معدنی استان به درستی احصا و معرفی نشده اند، از مدیران مربوطه خواست که هر چه سریعتر لکه‌های معدنی قابل سرمایه گذاری را آماده کرده و برای بهره مندی از قدرت معادن در تولید ثروت و اشتغال نیز از مدیران خواست برای شناسایی ظرفیت ها، حل مشکل معدنکاران و واحدهای معدنی پای کار بیایند.

وی اظهارداشت: وظیفه داریم تا ضمن احیای واحدهای راکد، از تعطیلی واحدهای معدنی فعال نیز جلوگیری کنیم. بسیاری از واحدها با اندکی توجه در حوزه تقسیط بدهی‌های مالیاتی، تامین زیرساخت هایی، چون برق، آب و راه توانایی اشتغال زایی بالایی را دارند.

شهریاری با اشاره به شرایط سخت تولید و صادرات، حمایت از واحدهای نیمه فعال و فعال را واجب و ضروری دانست و افزود: قابل قبول نیست که واحدی بخاطر کوتاهی و عدم مسوولیت پذیری ما مدیران تعطیل شود. مدیران به حل مشکلات این حوزه اهتمام بیشتری داشته باشند.

استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه هر ماه گزارش اقدامات مسوولین در حوزه حل مشکلات واحدهای معدنی را از مدیران مطالبه خواهد کرد ادامه داد: یکی از راهکارهای افزایش سرمایه گذاری در حوزه معدن، انجام استعلامات لازم از سوی سازمان‌های مربوطه و آماده سازی بستر برای سرمایه گذاری قانونی است.

سرمایه گذاری قابل توجهی در بخش معادن آذربایجان غربی صورت نگرفته است

یکی از نمایندگان مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی در خصوص معادن استان و مشکلات پیش روی این صنعت گفت: متاسفانه هر سال در خصوص معادن استان اظهارنظرهای متعددی در راستای توسعه آن انجام می گیرد اما هیچ کدام به مرحله عمل نرسیده و هنوز نتوانسته ایم از ظرفیت معادن استان استفاده درستی برای حل مشکلات اقتصادی و بیکاری بکنیم.

نادر قاضی پور خام فروشی، ثبت معادن برای فرار مالیاتی توسط غیربومی ها مشکل حل نشده معادن استان بود عنوان کرد: در سال‌های اخیر برای جلوگیری از ثبت معادن توسط غیربومی‌ها پیگیر هستیم تا سرمایه‌گذاران متقاضی در این بخش شرکت و حساب‌های بانکی خود را در این استان دایر کنند تا سود آن نصیب مردم استان شود.

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ظرفیت بالای استان در بخش سنگ های تزئینی افزود: سرمایه گذاری مناسبی تاکنون در این حوزه صورت نگرفته در حالی که آذربایجان غربی قطب اول تولید سنگ های تزئینی است.

وی با بیان اینکه باوجود غنی بودن آذربایجان غربی از معادن تنها پنج درصد آن کشف‌شده است افزود: متأسفانه به دلیل نبود کارخانه‌های فرآوری، تمام عناصر گران‌قیمت کشف‌شده در آذربایجان غربی به سایر استان‌ها برده شده و تأثیر آن بر وضعیت اشتغال و بهبود درآمد مردم در سایر استان‌ها مشخص می‌شود.

وی اضافه کرد:  امسال تحقیق و تفحص برای مشخص شدن حجم تخلفات در بخش معادن، وضعیت حقوق و عوارض دولتی و اجحافات صورت گرفته و سامان یافتن بخش معادن بود که باعث شد صدها پرونده راکد جریان پیدا کند و ده‌ها پرونده تخلف برملا شود.

قاضی پور تاکید کرد: امروز زمینه صدور مجوز و پروانه برای سرمایه گذاران علاقمند به سرمایه گذاری در بخش معادن استان بهبود یافته امیدواریم با همکاری دستگاه های اجرایی در سالهای آتی شاهد شکوفایی بخش معادن استان باشیم.

آذربایجان غربی در کنار اینکه قطب معادن کشور به شمار می رود هم مرزی با سه کشور خارجی و دسترسی به بازارهای اروپایی ظرفیت مناسبی برای صادرات مواد معدنی نیز به شمار می رود که با کمی توجه می تواند شاه کلید توسعه منطقه و شکوفایی اقتصاد استان نیز باشد.

عناوین برگزیده