تاریخ: ۱۱ مهر ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۸:۴۸
بازدید: ۴۸۴
کد خبر: ۶۵۳۰
سرویس خبر : مسکن و ساختمان

سنگی به نام سنگ سبز سازمان مللی

می متالز - حضور رئیس‌جمهوری ایران حسن روحانی در مجمع عمومی سازمان‌ملل متحد در امریکا و نوع سنگ گرانیتی که در ساخت جایگاه سخنرانی آن به کار رفته، بهانه‌ای شد تا ما به بررسی این سنگ و خاستگاه آن در ایران و دیگر کشورها بپردازیم.
سنگی به نام سنگ سبز سازمان مللی

به گزارش می متالز، جایگاه سخنرانی در محل سازمان ملل با سنگ‌های معدنی تزئین شده که به گفته کارشناسان حوزه معدن سنگ ماربل ورده هندی ( مرمریت سبز) است و در کشور گواتمالا این نوع سنگ یافت می‌شود. این در حالی است که سنگی مشابه مورد یادشده در استان خراسان جنوبی وجود دارد که تا قبل از راکد شدن بازارها، به کشورهای اروپایی و به صورت غیرمستقیم به امریکا صادر می‌شده اما اکنون تنها به مصرف داخلی می‌رسد. بنابراین به نظر می‌رسد در صورت توجه و بازگشت رونق به معادن سنگ می‌توان از این ظرفیت بزرگ استفاده کنیم و ارزآوری خوبی برای کشورمان داشته باشیم.


۱۲۵ معدن سنگ تزئینی فعال در خراسان جنوبی

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خراسان جنوبی درباره تعداد معادن فعال سنگ تزئینی در این استان اظهار کرد: در مجموع بیش از ۱۳۸معدن سنگ تزئینی در استان خراسان جنوبی وجود دارد که از این تعداد ۱۲۵ معدن دارای پروانه بهره‌برداری هستند و ۱۳ معدن نیز گواهی کشف گرفته و آمادگی لازم برای انجام عملیات معدنکاری را دارند. در این معادن تنوع سنگ‌های سخت‌ونرم وجود داد. محمد سالاری با بیان این مطلب افزود: سنگ‌های سخت موجود در استان خراسان جنوبی شامل گرانیت گل‌پنبه‌ای، گرانیت سبز، گرانیت قرمز و گرانیت مشکی است و سنگ‌های نرم نیز شامل تراورتن، مرمریت و سنگ چینی است. وی درباره معادن گرانیت استان خراسان جنوبی گفت: در خراسان جنوبی گرانیت سبزرنگ در معدن درمیان، سربیشه و بخشی هم در نهبندان قرار گرفت‌اند و تعدادی در این مناطق فعال هستند. گفته می‌شود شباهتی میان سنگ سبز سازمان ملل با یکی از انواع سنگ‌های تزئینی موجود در استان خراسان جنوبی وجود دارد. معاون امور معادن و صنایع معدنی استان خراسان جنوبی در این باره گفت: در شهرستان سربیشه و درمیان ونهبندان و بیرجند گرانیت سبز رنگ داریم. اما آن سنگ سبز سازمان مللی که در این استان معروف است در منطقه «درمیان» است که مشابه سنگ سازمان ملل است. سالاری با بیان این مطلب ادامه داد: تا چندسال گذشته این نوع سنگ از استان خراسان جنوبی به اروپا و امریکا صادر می‌شد و خریدار خود را داشت، اما با گذر زمان و رکود به‌وجود آمده در صنعت سنگ و ساختمان صادرات کاهش یافته و بیشتر به مصرف داخل کشور می‌رسد. به گفته وی، برای فعال کردن واحدهای فرآوری سنگ تزئینی در این استان تلاش‌هایی شده، زیرا اکنون به دلیل شرایط بازار، تجهیزات برخی از واحدهای فرآوری این استان مدرن نیست و تعدادی از آنها با کمتر از ظرفیت اسمی خود در حال فعالیت هستند. سالاری افزود: در سفری که مهندس نعمت‌زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت وقت به این استان داشت و از معادن شاهکوه بازدید کردند، تصمیم‌هایی درباره واحدهای فرآوری گرفته و قرار شد واحدهای سنگبری در مقیاس جهانی و مدرن احداث کنیم تا سنگ‌های تزئینی موجود در این استان را به جایگاه صادراتی نزدیک کنیم و از این طریق ارزش افزوده حاصل از فرآوری سنگ و صادرات به خود استان برسد.


وی در ادامه صحبت‌هاش درباره میزان استخراج اسمی ۱۲۵ معدن فعال سنگ تزئینی خراسان جنوبی گفت: ظرفیت تولید و استخراج این معادن بیش از ۹۹۰ هزار تن است که از این میزان استخراج، سنگ‌های سبز خراسان جنوبی بیشتر صادراتی بوده‌اند. به گفته وی، در کنار گرانیت سبز، گرانیت گل‌پنبه‌ای نیز به مصرف داخلی می‌رسد. وی درباره برنامه‌های توسعه‌ای معادن سنگ تزئینی استان خراسان جنوبی نیز اظهار کرد: چندین مبحث برای این معادن وجود دارد. نخست برای ارتقای رونق تولید در این معادن برنامه‌هایی در دست تدوین است تا با عارضه‌یابی بتوانیم معادنی که کمتر از ظرفیت اسمی خود کار می‌کنند یا تحت‌تاثیر رکود صنعت ساخت‌وساز هستند را به حالت عادی برگردانیم. همچنین پرداخت تسهیلات برای رونق تولید و نوسازی معادن در دستور کار قرار دارد تا از این راه بتوانیم تولید تمامی معادن سنگ‌های تزئینی را رونق دهیم.وی ادامه اداد: از سنگ‌نما می‌توان برای دکوراسیون لابی‌های اماکن مختلف استفاده کرد. ما نیز در استان خراسان جنوبی سنگ‌های مرمریت خوبی داریم که در صورت برش آنها در اندازه‌های استاندارد می‌تواند در ساخت دکوراسیون‌ها مورد استفاده قرار گیرد.


سنگ سازمان ملل هندی است

سنگ استفاده‌شده در جایگاه سخنرانی در ساختمان سازمان ملل هندی است. فرزاد طاهری، یکی از فعالان و کارشناسان صنعت سنگ ایران با بیان این مطلب گفت: شاید این موضوع جالب باشد که در ایران در منطقه خراسان جنوبی نیز سنگ گرانیت سبزرنگی وجود دارد که سنگ‌برهای منطقه به آن رنگ سبز سازمان‌مللی می‌گویند. اما نکته اینجاست سنگی که در خراسان جنوبی یافت می‌شود از نوع گرانیت بوده و شباهتی به ماربل ندارد. زیرا ماربل به سنگ‌های نرم‌بر با منشأ رسوبی گفته می‌شود که از آن جمله می‌توان به مرمریت و لایم استون و... اشاره کرد. وی در ادامه افزود: براساس اطلاعات موجود، گرانیت نیز در بازار تجاری به اشتباه به کل سنگ‌های تزئینی آذرین گفته می‌شود. این در حالی است که گرانیت به مواردی همچون گابرو، دیوریت، هورنفلس و گرانودیوریت نیز گفته می‌شود. وی در ادامه سخنانش افزود: در سنگبری‌ها ۲گونه سنگ‌بری به‌نام سخت‌بر و نرم‌بر وجود دارد. سخت‌بُرها سنگ‌های آذرین مثل گرانیت‌ها را برش داده و ساب می‌دهند. نرم‌برها نیز ماربل‌بُر هستند یعنی سنگ‌های رسوبی و آهکی را برش می‌دهند.


سخن آخر...

توجه به آن دسته از مواد معدنی خاص که ویژگی‌های منحصر به فرد دارند همواره به نفع تولیدکنندگان و همچنین اقتصاد کشور دارنده آن خواهد بود. در این میان می‌بینیم که سنگ‌های تزئینی ایران از ذخایر قابل قبولی برخوردار است و در میان ۵ کشور دارنده این نوع از ماده معدنی قرار دارد، با این حال از جایگاه واقعی خود به‌دور مانده و نتوانسته سهم قابل قبولی در میان تولیدکنندگان و صاحبان بازار سنگ تزئینی جهان به خود اختصاص دهد. این در حالی است که کشورهایی که حتی ذخایر معدنی‌شان در مقایسه با ایران از درجه کیفیت پایین‌تری برخوردار است توانسته‌اند به عنوان تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌های تزئینی در منطقه و حتی جهان مطرح شوند. از نمونه‌های بارز این بحث می‌توان به کشورهای ترکیه و چین اشاره کرد. پس توجه هرچه بیشتر به فعالان این صنعت در کشور را می‌توان یکی از راه‌های رسیدن به موفقیت در عرصه معدنکاری و همچنین یکی از جایگزین‌های صادرات غیرنفتی دانست.

منبع: صمت
عناوین برگزیده