تاریخ: ۱۹ آبان ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۱:۳۵
بازدید: ۱۸۲
کد خبر: ۶۶۵۶۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
اخبار مربوط به جنگ تجاری چین و آمریکا باعث شد

صعود بازارهای کالایی با آتش‌بس موقت

می متالز - بازارهای کالایی باز هم وارد یک فاز صعودی شده‌اند و در هفته گذشته شاهد بودیم که جریان غالب قیمتی در بازارهای جهانی افزایشی بود.
صعود بازارهای کالایی با آتش‌بس موقت

به گزارش می متالز، شاخص‌های کالایی و همچنین بهای نفت افزایش نرخ داشتند و اما و اگرهای جنگ تجاری در مسیر تعدیل و آرامش بیشتری حرکت کرد البته اگر آمریکایی‌ها بگذارند؛ آن هم در شرایطی که مشخص نیست این بار آیا توافق تجاری بین چین و آمریکا در دسترس خواهد بود یا خیر. البته تاکنون بازارهای کالایی بعد از افت نسبی قیمت‌ها در هفته‌های اخیر در مسیر رشد قرار گرفته‌اند ولی هنوز نمی‌توان با صراحت عنوان کرد که آیا قله‌های قیمتی ماه سپتامبر باز هم فتح خواهد شد یا خیر ولی به‌طوری که از بازارها مشخص است می‌توانند ادامه روند افزایشی را در پیش بگیرند. این در حالی است که جریان‌های قیمتی در ماه‌های اخیر به قدری پیچیده شده که نمی‌توان اظهارنظر قاطعی داشت؛ آن ‌هم در شرایطی که هنوز ذهنیت‌ها از رکود در بازارهای جهانی وجود داشته و بازارها هنوز هم به رفتار آمریکایی‌ها بدبین هستند.

 

 سیگنال‌های مثبت برای اقتصاد جهان

در کل می‌توان گفت که رشد قیمت‌ها در بازار سهام آمریکا و همچنین تکانه‌های رشد بهای جهانی نفت‌خام سیگنال مثبتی را به بازارهای کالایی ارائه کرده است و تنها برای کوتاه‌مدت تا میان‌مدت می‌توان انتظار داشت که این جریان افزایشی ادامه یابد؛ اگرچه تعدیل نرخ‌های مقطعی چندان دور از ذهن نخواهد بود. برخی کالاهای خاص همچون آلومینیوم توانسته‌اند رشد قیمت‌های خوبی را تجربه کنند و تا حدودی به لیدر بازارهای کالایی بدل شده‌اند، ولی این رشد نرخ‌ها می‌تواند در کوتاه‌مدت به چند تعدیل نرخ جدید هم نیاز داشته باشد. رشد نرخ در بازار محصولات کشاورزی و فلزات را باید داده مثبتی قلمداد کرد که بار روانی و نگرانی‌های فنی بازارها را تا حد زیادی پوشش داده است. رشد نرخ در بازارهای سهام آمریکا هم بی‌اثر نبوده است اگرچه بازارهای کالایی غالبا به رشد قیمت‌های سهام چندان هم خوش‌بین نبوده‌اند ولی تاکنون بدبینی بزرگی برای کوتاه مدت ایجاد نشده است. تمامی این موارد را باید با فرض رخدادهای پیش‌بینی‌نشده‌ای مطرح کرد که بارها بازارها را درنوردیده است و حتی در شرایط فعلی که می‌توان از جریان غالب افزایشی در بازارهای کالایی سخن گفت هم نگرانی‌های زیرپوستی در بازارها مرتفع نشده است بنابراین هنوز ذات ترس در بازارهای کالایی وجود دارد.

 

 برآیند میان‌مدت هنوز منفی است

هنوز زمان آن فرا نرسیده است که در مورد رشد دسته‌جمعی و گسترده قیمت‌ها سخن بگوییم. جریان نرخ در اغلب بازارها در یک روند نزولی ۶ ماهه قرار دارد و این روند کلی با چند جرقه یا تکانه رشد قیمت‌ها تغییر نمی‌کند. برای تغییر فاز بازار اول به تثبیت نرخ و تعدیل قطعی نگرانی‌ها نیاز داریم و سپس با گذشت زمان می‌توان به ورود به یک فاز افزایشی امیدوار بود. به‌صورت دقیق‌تر جریان رشد قیمت‌های فعلی مقطعی است و می‌تواند به زودی تعدیل شود ولی این تعدیل قیمت‌ها از طرفی خوش‌یمن خواهد بود زیرا به همراه گذشت زمان به آغاز یک دوره صعودی در بازارهای کالایی منتهی شده که در نهایت رشد بازارها را در بر دارد. هنوز بازارهای کالایی با مشکلات بسیاری روبه‌روست و گذر از این فاز دشوار به زمان بیشتری نیاز دارد اما اگر در یکی، دو هفته آینده شاهد تعدیل و سپس تثبیت قیمت‌ها باشیم، جریان عمومی بازار را تغییر خواهد داد. این پیش‌بینی البته به شواهد بیشتری نیاز دارد ولی احتمال تداوم رشد قیمت‌ها با چند پله نوسان نرخ را باید مطرح کرد اگر رخداد جدیدی به ثبت نرسد.

مهم‌ترین دلیل ترس در این بازارها همان نگرانی از آغاز یک دوره رکود جدید است که بارها مورد بحث قرار گرفته و هنوز سایه التهاب را بر اغلب بازارها گسترده داشته است ولی فراگیر نیست. واقعیت آن است که بازارهای کالایی و حتی بازارهای مالی در یکی، دو سال اخیر بارها ذهنیت رکود را در نظر گرفته و اظهارنظر در این خصوص به قدری زیاد بوده که اغلب فعالان بازار چنین رخدادی را محتمل دانسته و خود را برای ورود به این فاز آماده کرده‌اند. همین آمادگی موجب شده تا معامله‌گران بسیاری انتظار رخدادهای پیش‌بینی‌نشده را در نظر گرفته و اصطلاحا در معاملات خود دست به ماشه عمل کنند تا اگر تهدید جدید را شاهد باشند، به سرعت یا از بازارها خارج شده یا حتی برای افت قیمت‌ها نیز برنامه داشته باشند.

این رویکرد که در ماه‌های اخیر به وضوح شواهد آن روشن شده است موجب شده تا هم شاهد رشد نرخ‌های بزرگی نباشیم و هم نوسان قیمت‌ها در فاز مثبت یا منفی را محدود کند. بنابراین در وضعیتی که هنوز بیم‌ و امید در بازارهای جهانی وجود دارد و بسیاری از کالاها حتی با قیمت‌هایی کمتر از حد انتظار مدت‌ها معامله‌ شده‌اند، نگرانی‌ها با گذشت زمان هم کم‌رنگ شده و شجاعت بیشتری را در رفتار فعالان برجسته بازارهای جهانی مشاهده می‌کنیم.  به‌عنوان یک مثال مشخص می‌توان گفت که در گذشته، زمان نگهداری موقعیت‌های معاملاتی محدود بوده ولی به آرامی این زمان در حال افزایش است گویی خوش‌بینی‌ها به بازار اندکی افزایش یافته و البته مذاکرات تجاری بین چین و آمریکا و مباحث حاشیه‌ای آن هم اثرگذار بوده است. از سوی دیگر بازارها گویی با رفتار آمریکایی‌ها آشنایی پیدا کرده‌اند و هر چه می‌گذرد شوک‌درمانی مذاکراتی آمریکایی‌ها با محوریت ترامپ اثرگذاری پیشین خود را بر بازارهای کالایی از دست داده است گویی به مرور زمان بازارهای جهانی هم دست بازی‌گردان آمریکایی را می‌خوانند و بازی‌های آن را بلد شده‌اند. این روند کلی در نهایت آرامش و امیدواری بیشتری را به بازارهای جهانی تزریق می‌کند که برای اغلب فعالان بازار بهتر است. اگر این موارد صحیح باشد به آرامی رخدادهای پیش بینی‌ نشده و دست‌ساخته در بازارهای بین‌المللی اثرگذاری خود را از دست خواهند داد.

 

 فاکتوری به نام نفت

 تکانه‌های رشد بهای نفت‌خام را هم نمی‌توان نادیده گرفت آن‌هم در شرایطی که جرقه‌های سریع نرخ نشان می‌دهد که هنوز بازارها به رخدادهای درونی در کشورهای نفت‌خیز خوش‌بین نشده‌اند و احتمال رشد بهای جهانی نفت‌خام را نادیده نمی‌گیرند. توجه به این نکته ضروری است که در فاز رشد قیمت‌ها بعضا برخی از بازارها شرایط بهتری از سایرین داشته یا حتی به نسبت نوسان قیمت‌ها در خود همان بازار، موفقیت‌های برجسته‌ای را کسب می‌کنند که به معنی تعدیل مقطعی قیمت‌ها، تثبیت نرخ و رشد مجدد قیمتی است، بنابراین تکانه‌های مقطعی بعد از رشد قیمت‌ها را نمی‌توان نادیده گرفت. بهای نفت‌خام در روزهای اخیر در یک فاز صعودی قرار داشته است هرچند که تکانه‌های مهمی را هم در روزهای اخیر تجربه کرد. در یک هفته گذشته بهای نفت‌خام آمریکا ۲/ ۲ درصد و قیمت نفت‌خام برنت هم ۵/ ۱ درصد رشد کرده است. این درحالی بود که در روز پایانی بازار شاهد رشد ۵/ ۰ درصدی قیمت‌ها بودیم که نشان می‌دهد پتانسیل تکانه‌های قیمتی هنوز در این بازار وجود دارد. این روندکلی به معنی احتمال تداوم رشد بهای نفت‌خام تعبیر می‌شود، اگرچه نوسان مقطعی قیمت‌ها دور از ذهن نیست. البته بهای برخی از فرآورده‌ها همچون بنزین یا نفت کوره (و حتی اتانول) کاهشی بوده است که می‌تواند یک سرعت‌گیر برای رشد بهای نفت‌خام تلقی شود مگر آنکه بازار فرآورده‌ها نیز خود را با رشد بهای نفت‌خام تطبیق دهد. در آغاز روزهای سرد سال در جهان اغلب شاهد رشد قیمت گاز طبیعی هستیم که این جریان هم‌اکنون نیز درحال خودنمایی جدیدی است.

 

 روزهای خوب بازارهای فلزی

فلزات پایه در بازارهای جهانی حال و روز خوبی دارند و شاید بهتر از سایر بازارهای کالایی ایفای نقش کرده‌اند. شاخص بورس فلزات لندن در هفته گذشته رشد ۸۵/ ۰ درصدی داشت که یک کارنامه جذاب  به‌شمار می‌رود اگرچه بخش اعظم این رشد را مدیون افزایش قیمت آلومینیوم بود. البته آلومینیوم در اواخر فعالیت بازار در هفته گذشته وارد یک فاز کاهشی شد و بعید نیست که روند نزولی قیمت‌ها در یکی دو روز آینده ادامه یابد تا جایی که این بازار به ثبات برسد. مس هم در طول هفته گذشته رشد ۳/ ۱ درصدی داشت ولی بازهم روز پایانی بازار تعدیل نرخ به بازار مس هم سرایت کرد. نیکل و سرب هم کاهش نرخ داشتند و روی از ثبات نسبی قیمت‌ها برخوردار شد. از ویژگی‌های دیگر این بازار می‌توان به روند افزایشی شاخص بورس فلزات لندن اشاره کرد آن‌هم در شرایطی که این شاخص قیمتی توانسته خود را به ارقام جذاب ماه سپتامبر برساند. این سیگنال نشان می‌دهد که بازار فلزات پایه هم کارنامه بهتری از سایر بازارها داشته و هم امکان تعدیل نرخ آن بیشتر است. شاید یکی دو روز ابتدایی هفته میلادی پیش‌رو باید منتظر آرامش و همچنین تعدیل و تثبیت قیمت‌ها باشیم آن‌هم در شرایطی که خوش‌بینی‌ها به بازار مس بیش از سایر بازارهای مشابه فلزی است. به‌نظر می‌رسد بازار فلزات پایه در حال حرکت به سمت منطقی‌تر شدن قیمت‌هاست و با توجه به نوسان موجودی انبارها و امیدواری به بهبود تقاضای واقعی صنعتی و همچنین کاهش نگرانی‌ها از شدت‌گرفتن جنگ تجاری بین چین و آمریکا، بازارها را باید در مسیری تلقی کرد که انتظار کف‌سازی‌های جدید را در بر داشته و البته اگر قرار به رشد قیمت‌ها در هفته پیش‌رو باشد، این افزایش نرخ را باید برای اواخر هفته جست‌وجو کرد ولی از هم‌اکنون نمی‌توان اظهارنظر قاطعی برای تمامی هفته آینده داشت اگرچه انتظار کاهش نرخ در اوایل بازار، تثبیت قیمت‌ها و آغاز یک جریان افزایشی را باید در بازار فلزات پایه در هفته میلادی پیش‌رو مدنظر قرار داد.

 

 جریان مثبت در بازار محصولات کشاورزی در جهان

به‌صورت سنتی هرچه از روزهای برداشت در نیم‌کره شمالی فاصله می‌گیریم و به روزهای سرد سال نزدیک‌تر می‌شویم، احتمال رشد قیمت‌ها در بازار جهانی محصولات کشاورزی تقویت می‌شود. این جریان هم‌اکنون به وضوح قابل مشاهده است و شاهد رشد نرخ در بازار محصولات کشاورزی اصلی همچون غلات با محوریت گندم، جو و ذرت هستیم. این درحالی است که این گروه‌های کالایی در روزها و هفته‌های گذشته شرایط چندان جذابی نداشتند ولی مجددا به روند صعودی خود بازگشته‌اند. کاهش نگرانی‌ها از جنگ تجاری بین چین و آمریکا یکی از این قبیل موارد است زیرا پتانسیل واردات محصولات کشاورزی همچون سویا را به چین تقویت می‌کند. این روند را باید در شرایطی در نظر گرفت که هفته گذشته زمان جذابی برای این بازارها نبود اگرچه جریان غالب در بازار محصولات کشاورزی به احتمال قوی افزایشی است و بعد از تثبیت قیمت‌ها می‌توان انتظار آغاز یک دوره صعودی جدید را مطرح کرد.  در کل می‌توان گفت که بازارهای کالایی تمایل به رشد نرخ دارند ولی این روند کلی در ابتدا نیاز به یک تثبیت قیمتی داشته و بعد از آن جریان اصلی رشد نرخ آغاز خواهد شد اما نمی‌توان به اثرگذاری داده‌های پیش‌بینی‌نشده بی‌توجه بود.

عناوین برگزیده