تاریخ: ۰۹ آذر ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۰:۵۰
بازدید: ۲۳۵
کد خبر: ۶۹۲۳۹
سرویس خبر : انرژی

پیش‌بینی افزایش قیمت‌ها در پتروشیمی

می متالز - پیش‌بینی‌ها حاکی از روزهای خوبی در بازار پتروشیمی‌های بورس‌ کالا است چرا که براساس شاخص قیمت پلیمرها به‌ عنوان مهم‌ترین داده قیمتی در بازار داخلی پلیمرها از اواخر تیر سال‌جاری تا اواسط آبان‌ در مسیر کاهشی قرار داشته ولی هم‌اکنون با تغییر فاز به سمت رشد قیمت‌ها حرکت کرده است.
پیش‌بینی افزایش قیمت‌ها در پتروشیمی

به گزارش می متالز، روزهای خوبی در بازار پتروشیمی‌های بورس‌ کالا تجربه می‌شود. به‌رغم برخی عقب‌نشینی‌های معاملاتی، حجم داد وستد در دو بازار شیمیایی و پلیمرهای بورس‌کالا به سمت رکوردهای خاصی حرکت کرده است که می‌تواند از احتمال بهبود تولید در صنایع تکمیلی حکایت داشته باشد. این در حالی است که اماو اگرهای قیمتی هنوز در این بازار وجود دارد.

رشد شاخص قیمت پلیمرها

شاخص قیمت پلیمرها در هفته گذشته رشد ۳۹/ ۱ درصدی داشت تا برای دومین هفته پیاپی، این شاخص با اهرم رشد قیمت‌های پایه در بورس‌کالا افزایش یابد.

این درحالی است که شاخص قیمت پلیمرها به‌عنوان مهم‌ ترین داده قیمتی در بازار داخلی پلیمرها از اواخر تیر سال‌جاری تا اواسط آبان‌ در مسیر کاهشی قرار داشته ولی هم‌ اکنون با تغییر فاز به سمت رشد قیمت‌ها حرکت کرده است.

رشد قیمت دلار نیمایی در کنار افزایش نرخ در بازارهای بین‌ المللی به رشد قیمت‌های پایه در بورس‌ کالا منجر شده که در کنار آن با افزایش جذابیت خرید و رشد رقابت، شاهد افزایش نرخ در بورس‌ کالا هستیم که این جریان تا کنون به رشد قیمت‌ها و افزایش شاخص قیمت پلیمرها منجر شده است.

این سیگنال البته در کنار رشد نرخ در بازار آزاد مورد بررسی قرار می‌گیرد که به معنی تغییر فاز واقعی در این بازار تعبیر می‌شود. رشد ۳۹/ ۱ درصدی شاخص قیمت پلیمرها در هفته گذشته موجب شد تا این نرخ به ۹ هزار و ۲۹۶ تومان افزایش یابد که بالاترین نرخ ثبت شده از هفته منتهی به ۲۵مهر تاکنون به‌ شمار می‌رود.

البته رشد ۴۳/ ۰ درصدی قیمت دلار نیمایی در نرخ‌های پایه محرک مهمی برای این رشد نرخ بود آن ‌هم در شرایطی که آخرین نرخ دلار نیمایی درج شده برای قیمت‌های پایه در هفته گذشته ۱۰ هزار و ۷۴۸ تومان بود که هم‌اکنون این قیمت برای متوسط هفتگی و حتی نرخ روزانه بالاتر از ۱۰ هزار و ۸۰۰ تومان بود یعنی یک محرک قیمتی جدید برای هفته جاری از هم‌اکنون درج شده است.

بهای نفتا به‌عنوان مهم‌ ترین خوراک مایع در صنایع پتروشیمی در جهان هنوز هم افزایشی است و شاید محرکی برای رشد قیمت‌ها در بازار پلیمرها و ترکیبات شیمیایی در جهان باشد.

البته تا زمان اعلام رسمی قیمت‌های پایه در بورس‌ کالا نمی‌توان درخصوص دورنمای این نرخ اظهارنظر قاطعی داشت، ولی بعید نیست که جریان افزایشی فعلی باز هم ادامه یابد. در هفته گذشته فاصله قیمت دلار آزاد و نیمایی در روز اعلام قیمت‌های پایه در بورس‌کالا هزار و ۴۶۱ تومان بود که به نسبت هفته قبل از آن و فاصله قیمتی هزار و ۷۴۷ تومان یک عقبگرد محدود را نشان می‌دهد که به معنی کاهش انتظاری تقاضاست. البته هنوز فاصله قیمت دلار آزاد و نیمایی بالاست که به معنی تداوم جذابیت خرید به‌ شمار می‌رود.

به‌رغم کاهش حجم معاملات هفتگی در بازار پلیمرهای بورس‌ کالا، باز هم شرایط خوبی را در این بازار شاهد هستیم. در هفته گذشته حجم معاملات پلیمرها در بورس‌کالا با افت ۳۷/ ۳ درصدی روبه‌رو شد و به ۷۹هزار و ۲۲۰ تن رسید که یک رقم مطلوب برای این بازار به‌ شمار می‌رود.

این درحالی بود که حجم عرضه‌ها رشد ۸/ ۰ درصدی داشت و تقاضا اما کاهش ۵۱/ ۲ درصدی را تجربه کرد. همین افت تقاضا را می‌توان دلیل اصلی کاهش حجم معاملات در هفته گذشته به‌ شمار آورد اگرچه ارقام فوق همگی از روزهای خوب معاملات در بورس‌ کالا حکایت دارد. جو روانی در بازار پلیمرها هم‌اکنون افزایشی است یعنی ذهنیت بسیاری از معامله‌ گران بر رشد قیمت‌ها قرار گرفته است، بنابراین خرید در این شرایط هنوز توجیه‌ پذیر است.

در هفته گذشته نزدیک به ۸۸ درصد از عرضه‌های پلیمرها در بورس‌ کالا مورد دادوستد قرار گرفت که به معنی ثبت یک هفته جذاب معاملاتی در این بازار به‌ شمار می‌رود.

حجم عرضه پلیمرها در هفته گذشته بیش از ۸۹ هزار و ۹۰۰ تن بود که از متوسط عرضه‌های نیمه نخست سال‌ جاری و همچنین متوسط عرضه هفتگی سال گذشته بالاتر است؛ بنابراین شرایط ابتدایی برای رونق معاملات فراهم بوده و به احتمال قوی باز هم مهیا خواهد بود. البته برای هفته پیش رو پتانسیل کاهش تقاضا وجود دارد ولی باز هم می‌توان به رونق معاملات در این بازار مهم خوش‌بین بود.

در بازار شیمیایی‌های بورس‌ کالا نیز شاهد عقبگرد نسبی حجم معاملات بودیم و حجم دادوستد هفتگی ترکیبات شیمیایی افت ۹۵/ ۸ درصدی داشت اما همین رقم به معنی رونق معاملات برای سومین هفته پیاپی در این بازار بود. در هفته گذشته حجم داد وستد ترکیبات شیمیایی در بورس‌ کالا به ۲۹هزار و ۵۰۷تن رسید که کمترین رقم معاملاتی در ۳هفته اخیر است.

در همین زمان حجم عرضه‌ها افت ۴/ ۸درصدی داشت و البته تقاضا هم ۱۵درصد رشد کرد. این روند نشان می‌دهد که تقاضا اغلب برای خرید ترکیبات خاصی به بورس‌ کالا وارد شده ولی در نهایت باز هم یک هفته قابل قبول رقم خورده است.

اگر بازار شیمیایی‌های بورس‌ کالا را به‌عنوان یک بازار مکمل برای معاملات پلیمرها به‌ شمار آوریم می‌توان انتظار داشت که هفته جاری هم بازار پلیمرها می‌تواند از رونق نسبی برخوردار باشد. وقتی در بازار شیمیایی‌ها سه هفته خوب را تجربه کردیم ولی در بازار پلیمرها رونق معاملات تنها دو هفته بود می‌توان انتظار داشت که هفته جاری هم بازار پلیمرها پررونق ظاهر شود.

این آمارهای معاملاتی بی‌ ارتباط با قیمت‌ها و جذابیت خرید در بازارهای مختلف پتروشیمی در بورس‌ کالا نیست و آمارهای درج شده غالبا از دو سیگنال اصلی حکایت دارد یکی اینکه بازار به قیمت‌های موجود با نگاه مثبت و حتی افزایشی می‌نگرد و دیگر آنکه احتمال رونق تولید در صنایع تکمیلی و تقویت تقاضا در بورس و بازار را در نظر گرفته است.

آمارهای معاملات در بورس‌ کالا نشان می‌دهد که بعد از اولین تکانه رونق در بازار در اواخر شهریورماه، هم‌ اکنون در فاز دوم رونق قرار داریم و می‌تواند قدرت‌ نمایی بالاتری از فاز اول داشته باشد و همچنین زمان جذابیت معاملات در این بازار نیز به نسبت دوره پیش تقویت شود.

در هر حال حجم معاملات پلیمرها در دو هفته اخیر رکورد معاملات سال‌جاری را ثبت کرده و در سه هفته اخیر هم در بازار شیمیایی‌ها باز هم شاهد ثبت رکوردهای معاملاتی سال‌جاری هستیم. این دو داده را باید جدی گرفت، زیرا تداوم آنها به معنی جریان جدیدی در این حوزه معاملاتی است که از روزهای بهتری برای تولید در صنایع تکمیلی حکایت دارد.

 

عناوین برگزیده