تاریخ: ۱۴ آذر ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۳:۲۴
بازدید: ۱۵۰
کد خبر: ۷۲۴۶۹
سرویس خبر : آهن و فولاد

لوله استنلس استیل (Stainless Steel Pipe) چیست؟

می متالز - لوله استنلس استیل (Stainless Steel Pipe) که با نام لوله استیل ضدزنگ (In ox Steel Pipe) نیز شناخته می شود، لوله هایی از جنس آلیاژ استنلس استیل هستند.
لوله استنلس استیل (Stainless Steel Pipe) چیست؟

تفاوت لوله های استنلس استیل و استیل

به گزارش می متالز، از تفاوت های اصلی این دو لوله میتوان به جنس آلیاژ سازنده آنها اشاره کرد. لوله فولادی (Carbon Steel Pipe) که در صنعت به نام لوله فولادی شناخته می شود، از جنس فولاد کربن استیل است.

 لوله استنلس استیل و لوله استیل در دو نوع درزدار یا جوشی (Welded) و مانسمان یا بدون درز (Seamless) تولید می شوند. اصلی ترین تفاوت لوله درزدار و لوله بدون درز، در مواد اولیه و فرآیند تولید این لوله ها است.

لوله استنلس استیل و لوله استیل مانسمان با عبور سنبه یا هوا از درون شمش استوانه ای یا با عملیات کوره ای و کشیدن، ساخته می شوند.

 لوله استنلس استیل و لوله استیل مانسمان مقاومت و استحکام بالاتری نسبت به لوله استیل درزدار دارند. لوله استنلس استیل و لوله استیل درزدار باخم کردن ورقه های استنلس استیل و یا استیل و سپس جوش دادن لبه های ورقه ساخته می شود. لوله استنلس استیل به دلیل مقاومت بالا و خاصیت ضدزنگی کاربرد فراوانی در صنعت دارد.

لوله ‌استیل یا لوله فولادی به علت داشتن مقاومت بالا در برابر گرما، ضخامت و استحکام بالا در لوله کشی های صنعتی و پالایشگاه ها استفاده می شود. از اصلی ترین کاربردهای لوله فولادی به جابه جایی سیالات مانند آب، نفت و گاز می توان اشاره کرد.

 

استنلس استیل چیست؟

استنلس استیل (Stainless steel) آلیاژی از آهن است که به نام استیل ضدزنگ (In ox steel) نیز معروف است. استنلس استیل از اضافه کردن کروم به فولاد معمولی ساخته می شود. برای افزایش مقاومت به خوردگی این آلیاژ می توان مقدار کم کروم را به آن اضافه کرد اما برای دستیابی به لوله ضدزنگ نیاز است تا حداقل 10.5 درصد کروم به فولاد اضافه شود.

در آلیاژ استنلس استیل علاوه بر کروم، عناصری مانند نیکل و مولیبدن استفاده می شوند. این عناصر خواص دیگری مانند قابلیت فرم دهی، شفافیت و مقاومت در برابر دما را در این آلیاژ بالا می برند. این استیل تنها در شرایطی خاص ضدزنگ است و برخلاف اسم استیل ضدزنگ، استنلس استیل به خاطر ترکیب های الکترونی آن به کلی ضدزنگ نیست و امکان زنگ زدن دارد. استنلس استیل تنها در شرایطی خاص مانند محیط های کم اکسیژن، آب شیرین و برخی محیط های شیمیایی ضدزنگ است.

 

چرا لوله استنلس استیل ضدزنگ است؟

لوله های استنلس استیل به دلیل داشتن حداقل 10.5 درصد کروم، دارای خاصیت ضدزنگی هستند.کروم آلیاژ استنلس استیل، هنگامی که در مجاورت اکسیژن قرار می گیرد، کروم اکسید (Cr2O3) را به ضخامت 130 آنگستروم روی این لوله، تشکیل می دهد. اکسیدهای تشکیل شده با اتصال محکم خود لایه ای نفوذناپذیر و متراکم را تشکیل می دهند و از رسیدن اکسیژن به سطح زیرین لوله جلوگیری می کند.

در واقع کروم به دلیل میل بالا به اکسید شدن و ایجاد لایه اکسیدی پیوسته مانند لایه ای محافظ عمل کرده و از زنگ زدگی جلوگیری می کند. کروم اکسید همانند سرامیک دارای سختی بالا است اما در صورت خراشیده شدن و کمبود اکسیژن کافی در محیط، امکان تشکیل مجدد کروم اکسید را پیدا نکرده و لوله استنلس استیل دچار زنگ زدگی و خوردگی می شود. پس لوله های استنلس استیل باید همواره در مجاورت اکسیژن باشند تا دچار زنگ زدگی نشوند. آب های کلردار و دارای نمک زیاد باعث آسیب فراوان به لوله استنلس استیل می شوند زیرا کلر، سطح خارجی این لوله را از بین می برد و امکان ترمیم به آن را نمی دهد و آب نمک یا کلردار از این طریق باعث گسترش زنگ زدگی می شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با لوله های استنلس استیل میتوانید با مشاورین شرکت کاراپرنیان شرق تماس بگیرید.

 

کاربرد لوله استنلس استیل

لوله های استنلس استیل به علت مقاومت بالا در برابر خوردگی، اسیدها، حرارت و داشتن سختی بالا در صنایع مختلف به خصوص لوله کشی ها در کارخانه ها و همچنین به دلیل خواص ضدزنگی و بی ضرر بودن از صنعت نفت و گاز تا صنایع مواد غذایی و مالشعیر سازی کاربرد دارند.

از مهم ترین کاربردهای این لوله ها می توان به استفاده در صنعت پزشکی و خودروسازی، ساختمان سازی، ساخت نرده و حفاظ و سازه های تزیینی، لوله کشی تصفیه آب و فاضلاب، لوله کشی مالت سازی، لوله کشی فیلتراسیون، استفاده در بخش شیشه شوری و بطری سازی، استفاده در ورودی و خروجی شیر در کارخانه های تولید لبنیات، استفاده در کارخانه های تولید مواد شوینده، لوله های تخلیه فاضلاب، استفاده در کلیه کارخانه های تولید مواد غذایی و کارخانه های تولید مواد آزمایشگاهی به دلیل مقاومت بالا در برابر اسیدها، استفاده در لوله های پرفشار با حرارت بالا در نیروگاه ها، استفاده در شرکت های تولید مواد شیمیایی و حتی انتقال نفت اشاره کرد.

 

انواع استنلس استیل ها

لوله های استنلس استیل براساس روش تولید به دو دسته درزدار و بدون درز تقسیم میشوند اما این لوله ها با توجه به مواد تشکیل دهنده آلیاژ استنلس استیل به دو گروه سری 300 و سری 400 تقسیم میشوند.

استنلس استیل های سری 300، دارای نیکل و گاهی مولیبدن بوده و به همین خاطر جذب آهن ربا نمی شوند اما در سری 400 فقط از کروم استفاده شده و به همین دلیل می توانند جذب آهنربا شوند.

شرکت کارا پرنیان شرق از سال 1378 با هدف ارائه خدمات و کالاهای مورد نیاز صنایع نفت، گاز و پتروشیمی و به ویژه پروژه‌های خطوط لوله و تاسیسات آغاز بکار نمود. این شرکت در سال های اخیر در جهت گسترش دامنه خدمات و کالای قابل عرضه خود اقدام به اخذ نمایندگی‌های رسمی توزیع و فروش انحصاری تعدادی از معتبر‌ترین تولیدکنندگان نموده است.

عناوین برگزیده