تاریخ: ۱۷ آذر ۱۳۹۶ ، ساعت ۲۲:۴۳
بازدید: ۴۸۱
کد خبر: ۸۱۱۴
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
جهانشاهی خبر داد:

تامین آلومینا؛ چالش عمده آلومینیوم المهدی و هرمز جنوب

می متالز - مشاور فنی مدیرعامل شرکت آلومینیوم المهدی و هرمز جنوب معتقد است: اصلی‌ترین مشکل آلومینیوم المهدی و هرمز جنوب تامین آلومینا به عنوان ماده اولیه این صنعت است. استرالیا عمده‌ترین تولیدکننده آلومینا در دنیا است اما برخی تحریم‌های این کشور علیه ایران باعث شده تا خرید آلومینا از آن به صورت مستقیم انجام نشود. درخواست جهانشاهی از دولت حل این مشکلات ارتباطی با استرالیا است.
تامین آلومینا؛ چالش عمده آلومینیوم المهدی و هرمز جنوب

به گزارش می متالز، عبدالرسول جهانشاهی مشاور فنی مدیرعامل شرکت آلومینیوم المهدی و هرمز جنوب گفت‌وگویی انجام داده که به شرح زیر است:



مصرف سالانه آلومینای آلومینیوم المهدی و هرمز جنوب چقدر است؟

با تولید فعلی 180 هزار تن در سال، 360 هزار تن آلومینا مصرف می‌کنیم. بخش کمی از آلومینای موردنیاز را از جاجرم و بخش زیادی از خارج از کشور تامین می‌کنیم.



در حال حاضر ظرفیت آلومینیوم المهدی و هرمز جنوب چقدر است؟

ظرفیت اسمی آلومینیوم المهدی و هرمز جنوب 254 هزار تن در سال است که 180 هزار تن تولید واقعی انجام می‌شود.



سهم آلومینای جاجرم در تامین آلومینای آلومینیوم المهدی و هرمز جنوب چقدر است؟

این سهم حدود 10 تا 20 درصد است و عمده نیاز از خارج از کشور تامین می‌شود.



آلومینا را از کدام کشورها تامین می‌کنید؟

عمده‌ترین تولیدکننده آلومینا در جهان، استرالیا است که متاسفانه به علت مشکلات تحریمی که خودشان علیه ایران ایجاد کرده‌اند، فروش به ایران مستقیم انجام نمی‌شود.



استرالیا که رابطه خوبی با ایران داشته و حتی چند ماه پیش وزیر خارجه آن به ایران سفر کرد؟

بله اما متاسفانه این مشکل همچنان وجود دارد.



با این وجود نیاز شما از کجا تامین می‌شود؟

این نیاز را به صورت واسطه‌ای تامین می‌کنیم. اما فکر نمی‌کنم از استرالیا تامین کنیم. عمدتا آلومینا را با واسطه از هند تامین می‌کنیم. در این حالت خرید دست ما نبوده و واسطه‌ها کار را انجام می‌دهند.



آیا قیمت خرید آلومینا گرانتر می‌شود؟

قطعا گران‌تر خواهد بود. زمانی که پای واسطه به میان می‌آید، قیمت گران‌تر می‌شود. یکی از مشکلات این صنعت که دولت باید در جهت حل آن کمک کند، آن است که باید مسائل ارتباطی ما به ویژه با استرالیا حل شود. این درخواست ما از دولت است.



چه میزان آلومینا از هند و از سوی نالکو تامین می‌شود؟

تامین این نیاز از هند نیز سخت است. هند هم به صورت مستقیم با المهدی و هرمز جنوب کار نمی‌کند.



پس چطور هند به صورت مستقیم با ایرالکو قرارداد دارد؟

قرارداد مستقیم بسته نشده است، ایرالکو وارد مناقصه می‌شود.



آیا شما هم وارد مناقصه می‌شوید؟

چند بار معاون بازرگانی نالکو را دعوت کردیم و جلساتی با مهندس علیمحمدی داشتند اما موفق به ایجاد ارتباط نشده و نتوانستیم قراردادی با نالکو منعقد کنیم. تامین آلومینا برای ما مشکل و گران است. این موضوع مهمترین مشکل فعلی ما است.



مشکلات دیگر چیست؟

به غیر از این مورد در تامین سایر مواد اولیه تقریبا مشکلی وجود ندارد.



لطفا کمی درباره طرح‌های توسعه‌ای توضیح دهید.

بخش هرمز جنوب 145 هزار تن ظرفیت اسمی دارد و تقریبا در حال بهره‌برداری از 70 درصد این ظرفیت هستیم. به لحاظ سخت‌افزاری و تجهیزات، 100 درصد تامین تجهیزات شده است و فقط اگر آلومینای کافی در اختیار داشتیم تکمیل هرمز جنوب شاید یک ماه هم بیشتر طول نمی‌کشید.



تکنولوژی آن چند آمپر است؟

تکنولوژی 240 کیلوآمپر است.



درباره پروژه اخیر هم که افتتاح شد، توضیح بفرمایید.

هرکدام از دیگ‌ها که راه‌اندازی می‌شوند به نوبه خود افتتاح یک واحد هستند. تقریبا 228 دیگ در هرمز جنوب است که به تدریج وارد مدار می‌شوند. ورود هر دیگ به مدار مانند تولد یک نوزاد است. در حال حاضر در هرمز جنوب 228 دیگ و در المهدی 240 دیگ داریم که این رقم در مجموع 468 دیگ می‌شود. از این میزان دیگ حدودا 328 دیگ در حال کار و مابقی بطور کامل نصب شده‌اند اما به علت کمبود مواد اولیه با مشکل همراه هستیم.



در زمینه برق دیگر مشکلی وجود ندارد؟

مشکل برق با نیروگاه استان فارس به صورت کامل حل شده است.



یعنی بحث بدهی‌ها در این زمینه هم حل شد؟

بله تمامی این موارد حل شد. می‌توان گفت کار بزرگی در این زمینه انجام گرفت. امروز هم به لحاظ تجهیزات و ماشین آلات کار کاملا آماده است.



نمی‌توان نیاز آلومینا را از گینه تامین کرد؟

گینه معدن بوکسیت دارد. امارات در این منطقه وارد شده و سرمایه‌گذاری کرده است. فرانسه و چینی‌ها که بزرگترین مصرف‌کننده آلومینا هستند، از ما سریع‌تر در این باره اقدام کرده‌اند. ما با اینکه قرارداد 25 ساله با گینه داشتیم و آن را تمدید کردیم، اما در عمل سرمایه‌گذاری در آن انجام نداده‌ایم.



آیا مشکل سهامداری مهدی تاجر حل شد؟

ایشان همچنان سهامدار هستند و حتی زمانی آقای علیمحمدی برنامه داشت تا سهام ایشان را بخرد اما آقای مهدی تاجر آماده نبودند. ایشان در حال حاضر حدود 13 درصد در آلومنیویم المهدی و هرمز جنوب سهم دارند.



آیا خبر جدید از آلومینیوم المهدی و هرمز جنوب دارید؟

برنامه مهندس عیلمحمدی احداث کارخانه تولید آلومینا به عنوان ماده اولیه در منطقه استان هرمزگان است. این برنامه جدا از برنامه ایمیدرو برای ساخت آلومینای پارسیان است. ایشان در تلاش است یک کارخانه 3 میلیون تنی آلومینا احداث شود که بوکسیت را از گینه و یا کشور دیگر وارد و آلومینا تولید کند. برنامه دیگر تولید پترولیوم کک در ایران نیز در دستورکار است. مهندس علیمحمدی به دنبال توسعه آلومینیوم به میزان 1.5 میلیون تن است. همچنین تولید بیلت به عنوان صنایع پایین دستی نیز در دست است و در این باره مذاکرات بسیاری از جمله با شرکت اتریشی هرت‌ویچ انجام گرفته است که شرکت قدرتمندی است.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین