به گزارش می متالز، همایش «آینهدار دوران» روز دوشنبه 4 دی 96 با حضور مهندس «احمد مرادعلیزاده»، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران، «مرتضی دلاوری پاریزی»، مشاور فرهنگی مدیرعامل و مدیر گروه فرهنگی اجتماعی این شرکت، «محمد حسنی»، مدیر مس منطقه کرمان، «سیدعلی میرافضلی»، مدیر روابط عمومی مس منطقه کرمان و همچنین، «محمود نیلی احمدآبادی»، رئیس دانشگاه تهران و جمعی از اعضای هیأت علمی دانشگاه، در تالار فردوسی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران برگزار شد.
در این همایش، چهرههای فرهنگی، هنری و ادبی برجستهای نظیر استاد «محمدرضا شفیعی کدکنی»، دکتر «حسین الهی قمشهای»، «فریدون شهبازیان»، «نادر مشایخی»، حجتالاسلام «سیدمحمود دعایی» و... و چهرههای سیاسی نظیر حجتالاسلام «مجید انصاری» حضور داشتند.
مدیرعامل شرکت مس در این مراسم گفت: «بخش عمدهای از ذخایر ایران در کویر قرار گرفته است؛ این یکی از موضوعاتی است که استاد باستانی پاریزی در کتاب «حماسه کویر» به آن اشاره کردهاند و «پاریز» و «سرچشمه» با این تاریخ پیوند خورده است. باستانی در این کتاب توضیح میدهد که چگونه راز معادن سرچشمه را آبهای زنگاری معادن آن برملا کرده است.»
او ادامه داد: «استاد باستانی پاریزی در این کتاب، منابع و معادنی از قبیل نفت و مس را موهبت یزدانی خواندهاند و معتقد بودند این منابع روزی تمام میشود و آنچه اهمیت دارد آب است که باید مراقب آن باشیم. اهمیت آب برای صنعت مس هم، همانند اهمیت آب برای درخت است؛ ما نصیحت زندهیاد را در حوزۀ آب جدی گرفتهایم و اکنون دور هم جمع شدهایم که هوشمندی و پیشبینی ایشان را ارج بنهیم که هم تاریخ و هم زادگاه خود را زنده نگه داشتهاند.»
مهندس مرادعلیزاده تأکید کرد: «ما هم بهعنوان آینهداران، بهعنوان عَلَمداران، مسئول زنده نگهداشتن این آب و چاههای تأمینکننده آن هستیم. ما باید قدر این آینهداران دوران را بدانیم؛ کسانی مثل آنهایی که این معادن را بنا نهادهاند و حماسه ایجاد کردهاند، از آینهداران دوران هستند، کسانی مثل مرحوم دکتر سیدرضا نیازمند که به تازگی درگذشت.»
رئیس دانشگاه تهران نیز در این مراسم گفت: «برای من بسیار مایه افتخار است که در یادبود استاد گرانقدر دانشگاه تهران دکتر باستانیپاریزی حضور داشته باشم. از نعمات و خیرات ایشان همین بس که امروز به یمن زادروزشان در خدمت سروران و استادان گرانقدری هستیم. دکتر باستانیپاریزی هم دانشجو و هم استاد این دانشگاه بود و همه خوبیهای یک دانشجو و استاد فرهیخته را داشت. همچنین، عملکرد ایشان در حوزه تاریخ، باعث شد که تاریخ از برج عاج، به میان مردم بیاید. او پای مردم عادی را به تاریخ باز کرد. به راستی عنوان مورخ مردم ایران شایسته اوست.»
او با اشاره به اینکه امروز استادان دانشگاه، در کنار آموزش و تولید دانش باید به موضوعات اجتماعی هم حساس باشند گفت: «یکی از محورهای برنامه سوم دانشگاه مسئولیت اجتماعی است. با مروری که بر فعالیتهای استاد داشتم، دیدم انجام مسئولیت اجتماعی استاد باستانی پاریزی بهعنوان چهره دانشگاهی در بالاترین حد بوده است.»
نیلی احمدآبادی اضافه کرد: «یکی از مهمترین بخشهای ادبیات، ادبیات فارسی است. بزرگترین مروج ادبیات فارسی باید کشور ایران باشد. چگونه یک زبان توسعه پیدا میکند؟ زبانی که تولید محتوا نداشته باشد نمیتواند مخاطب داشته باشد. ما باید در همه علوم تولید محتوا داشته باشیم. خدمت دیگر استاد باستانی این بود که کتابهای تاریخ را به شیرینترین حالت زبان فارسی نوشتند. تصمیم دانشگاه تهران برای تقویت زبان فارسی، اعلام بورسیه زبان و ادبیات فارسی است که برای نخبگانی که چنین قصدی دارند، در نظر گرفته میشود. امیدوارم بورس تاریخ هم به نام استاد باستانی پاریزی برگزار شود.»
«حسن حضرتی»، سرپرست دانشکده ادبیات دانشگاه تهران از دیگر سخنرانان این مراسم بود. او ضمن خوشآمدگویی به حاضران در مراسم نودوسومین زادروز استاد باستانیپاریزی گفت: «این استاد ویژگیهای برجستهای داشتند، ولی ویژگی بزرگ ایشان دستگیری از دانشجویان تازهکار و پژوهشگران بود.»
او افزود: «استاد باستانی پاریزی معلم تاریخ بودند. دانش تاریخ از علومی است که در قرآن به آن قسم یاد شده است: «والعصر». سیروا فیالارض در واقع سیروا فی التاریخ است. پیشنهادم این است که دانشکده ادبیات و علوم انسانی و صنعت مس جایزه باستانی پاریزی برای دانشجویان برتر تاریخ پیشبینی کنند؛ در دورهای که تاریخسازی و تاریخدزدی رایج است این کار لازم است.»
«حمید باستانیپاریزی»، فرزند استاد باستانی پاریزی نیز در این مراسم ضمن تشکر از حضور چهرههای مختلف گفت: «خانواده باستانی پاریزی باید از بزرگواران زیادی سپاسگزاری کند. ولی پیش از همه باید از دبیر این حرکت، یعنی سیدعباس دعایی تشکر کنم. در سال 1394 ایشان گفتند میخواهیم کاری تجسمی با هماهنگی شما با عنوان آینهداران دوران انجام بدهیم که کمترین فایده این حرکت ایجاد بیش از 20 تابلو مرتبط با کتابهای پدرم بود. این تصاویر در اوایل 1395، به نمایش درآمد و مورد حمایت شرکت مس هم قرار گرفت و حالا بخش دیگری از این طرح آغاز شده است که هنرمندان مطرح کشور آثاری به یاد و براساس کتابهای پدرم به تصویر میکشند. این طرح میتواند موقعیتی برای شناخت جوانان با فرهنگ و تاریخ خود ایجاد کند.»
در این مراسم همچنین فیلمی نمایش داده شد که سیدعلی میرافضلی، مدیر روابط عمومی مس منطقه کرمان و «سیدعباس دعایی»، مجری طرح آینهدار دوران درباره این طرح سخن گفتند. در جریان این طرح، هفت تن از هنرمندان معاصر ازجمله «محمد زندهرودی»، «محمود فرشچیان»، «کامبیز درمبخش»، «علی خسروی»، «حبیبالله صادقی»، «یدالله کابلی» و «آلن بایاش»، هنرمند فرانسوی به یاد استاد باستانی پاریزی و براساس آثار او به خلق اثر میپردازند. این آثار با پایان طرح در اردیبهشت سال آینده رونمایی خواهند شد. در مراسم دوشنبه از این هنرمندان تقدیر شد.
اجرای ارکستر ملی ایران با رهبری استاد «فریدون شهبازیان» و پخش ویدیویی با صدای استاد «شهرام ناظری» که شعر سرودۀ مرحوم «افشین یداللهی» برای استاد باستانی پاریزی را به آواز درآورده است، بخش پایانی این مراسم بود.