تاریخ: ۰۶ دی ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۶:۰۶
بازدید: ۴۵۷
کد خبر: ۸۵۷۲
سرویس خبر : زمین شناسی
در نشست سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی با مسئولان استانی مطرح شد:

بومی‌سازی ژئوفیزیک هوایی در هرمزگان

می متالز - نشست مشترک سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور با جمعی از معاونان و مدیران سازمان صنعت، معدن و تجارت استان هرمزگان، برگزار و در آن نسبت به استفاده از ظرفیت معدنی این استان برای اشتغالزایی و رفع محرومیت تاکید شد.
بومی‌سازی ژئوفیزیک هوایی در هرمزگان

به گزارش می متالز، همچنین شناسایی ذخایر معدنی استان و بومی‌سازی کامل ژئوفیزیک هوایی از سوی نیروهای انسانی منطقه از جمله موارد مهم مطرح شده در این نشست بود که می‌توان با تکیه بر آن نسبت به اکتشاف ذخایر معدنی این استان اقدام کرد.


تولید اطلاعات پایه با مطالعات دریایی

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در نشست مشترک با مدیران استان هرمزگان به بررسی و معرفی مطالعات زمین‌شناسی دریایی این سازمان در سواحل جنوبی کشور و استان هرمزگان پرداخت و گفت: مطالعات دریایی از نظر سرمایه اقتصادی، تضمین امنیت و کمک به تولید اطلاعات پایه بسیار با اهمیت است که بر همین اساس تمام اطلاعات مربوط به بستر و مطالعات فیزیکی و شیمیایی سواحل جنوبی و مطالعات بستر دریا و مرز آبی بدون کمک خارجی‌ها انجام شده است. به گزارش صمت، به گفته راضیه لک، نقشه‌های رسوب‌شناسی بستر دریا که به عنوان اطلاعات پایه برای توسعه بنادر و اسکله‌ها استفاده می‌شود نیز از سوی این سازمان تهیه شده و همچنین مطالعات و مغزه‌گیری در سواحل خلیج‌فارس برای مطالعه و بازسازی گذشته این منطقه و بررسی وضعیت جغرافیایی، تغییرات سطح آب دریا، تغییرات اقلیم، دوره‌های خشکسالی و ترسالی انجام شده است. وی با بیان اینکه۷۰ درصد کره زمین را آب پوشانده که ۶۰ درصد آن مشاع بین کشورهاست، یادآور شد: همه کشورها حق مطالعه و شناسایی ذخایر معدنی را در آب‌های معدنی دنیا دارند و بر همین اساس اکنون کشور هند به استخراج منگنز و آهن پرداخته و با توجه به نزدیکی این منطقه به ایران امکان مطالعات و شناسایی ذخایر وجود دارد. به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت هیچ کشوری حق برداشت و مطالعه بخش‌های سرزمینی و دریاهای مجاور کشورها را ندارد. این مقام مسئول با اشاره به اینکه در سال‌های آینده به دلیل موضوعات زیست‌محیطی و کمبود آب، نوار ۳۰تا ۶۰ درجه کره زمین به عنوان نوار خشک غیر قابل سکونت خواهد بود، خاطرنشان کرد: ایران هم در این نوار قرار گرفته و متاسفانه با توجه به مشکلات زیست‌محیطی و کمبود آب و تغییرات اقلیمی باید به فکر توسعه مطالعات خود در قطب جنوب باشیم. وی استفاده از دستگاه‌های موجود برای تصویربرداری از بستر دریا را به عنوان بخشی از تجهیزات این سازمان یاد کرد و گفت: از داده‌های ژئوفیزیک دریایی باید برای توسعه سازه‌های دریایی استفاده کرد. همچنین نقشه شدت میدان مغناطیسی منطقه لارک، شناسایی چشمه‌های آب شیرین در بخش بستری خلیج‌فارس و مطالعات ژئوفیزیک دریایی جنوب کشور به همت سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور انجام شده است. رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور ضمن اشاره به ایجاد پل برای اتصال ۲ منطقه پهل و لافت که باعث به خطر افتادن جنگل‌های حرا و بروز مشکلات زیست‌محیطی در منطقه شده، یادآور شد: ایجاد جزایر کوچک و بزرگ و برداشت ماسه برای ساخت‌وساز از سوی کشور امارات نیز باعث بروز مشکلات زیست‌محیطی برای خلیج‌فارس شده و متاسفانه سواحل این کشور به دلیل ایجاد موج‌شکن‌ها با سرعت زیاد به سمت دریا گسترش یافته و در ادامه باعث خشک شدن دریا، درختکاری و ساخت‌وساز در ساحل شده است. وی تاکید کرد: بر همین اساس امارات ساحل خود را به سمت خلیج‌فارس افزایش داده که همه این فعالیت‌ها از سال‌ها پیش مورد توجه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور بوده و به وزارت‌خارجه و موسسه‌های تحقیقات آب نیز ارائه شده است.


انجام عملیات ژئوفیزیک هوایی برای کشف سنگ‌آهن

فریدون همتی، استاندار هرمزگان ضمن اشاره به ظرفیت این استان برای توسعه فولاد و تولید سالانه ۱۰ میلیون تن فولاد بر اساس سند بالادستی و نیاز به دستکم ۴۰ میلیون تن سنگ‌آهن گفت: براساس مطالعات سال‌های پیش قرار بود مجتمع فولاد در استان هرمزگان با توجه به نزدیکی به آب و ظرفیت معدنی تاسیس شود که بنا به دلایلی این مجتمع در اصفهان تاسیس شد و متاسفانه تاکنون برای شهر اصفهان مشکلات متعددی را ایجاد کرده است. وی در ادامه به امضای تفاهمنامه‌ای که چندی پیش میان سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور و معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین سازمان صنعت، معدن و تجارت استان به منظور انجام مطالعات ژئوفیزیک هوایی و شناسایی و اکتشاف معادن سنگ‌آهن انجام شد اشاره کرد: شناسایی و استخراج آهن هماتیت به تامین گندله بخش فولاد در این استان کمک خواهد کرد. همتی همچنین به ضرورت مطالعات مخاطرات زمین‌شناسی در استان با توجه به فرونشست‌های موجود در دشت میناب اشاره کرد و افزود: شناسایی ظرفیت معدنی جزایر هرمزگان با توجه به محرومیت بسیاری از بخش‌های این استان ضروری است که شناسایی ظرفیت‌های معدنی منطقه به رفع محرومیت و اشتغالزایی در منطقه کمک خواهد کرد. به گفته این مقام مسئول، پروژه هوایی برای شناسایی و اکتشاف معادن سنگ‌آهن استان در سال ۹۴ به امضا رسید که منجر به صدور ۲۹ پروانه بهره‌برداری برای استان در بخش گنبدهای نمکی و سنگ‌های هماتیت شد و بر همین اساس ۳۵ میلیون تن سنگ‌آهن هماتیت در استان کشف شد. وی با بیان اینکه فعالیت در بخش معادن فلزی استان مانند کرومیت و آهن در توان بخش خصوصی نیست و سازمان باید به مطالعات سیستماتیک وارد شود، خاطرنشان کرد: این استان بسیار معدنی است و همه شاخصه‌های موجود برای رشد و توسعه را در اختیار دارد و این در حالی است که بخش خصوصی در بخش مطالعات ذخایرغیرفلزی مانند گچ و مصالح ساختمانی بسیار موفق عمل کرده است.



هرمزگان استان پرافتخار معدنی ایران است

معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور نیز در این نشست مشترک با بیان اینکه هرمزگان برای کشور بسیار پر افتخار است، گفت: از نظر زمین‌شناسی این استان در دنباله کانی‌سازی افریقا قرار گرفته که به نواحی مرکزی ایران می‌رسد. بخشی از ظرفیت آهن کشور در پهنه این استان قرار گرفته و معادن خاک‌سرخ این استان، یکی از معادن با اهمیت کشور است. بهروز برنا با بیان اینکه بر اساس مطالعات سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور بین منطقه میناب- کازرون، گنبدهای پیدا و پنهان با ظرفیت بالای معادن فلزی و غیرفلزی وجود دارد، تصریح کرد: در گنبدهای منطقه بندر لنگه هزار تن مس شناسایی شده که بر اقتصاد منطقه بسیار تاثیرگذار است و بیشترین موادمعدنی فلزی در بخش سنندج-سیرجان و زاگرس واقع شده و بر همین اساس در دهه ۸۹، سازمان زون اسفندقه-دولت‌آباد را شناسایی و تعریف و ۵ لایه اطلاعاتی را کامل کرد. وی کشف ذخایر پنهان منطقه و دریافت گواهی کشف برای ۵۰ ذخیره، کشف ذخایر پلاسری و سنگ آهن‌های آبرفتی در منطقه فین و گل‌اندام، مطالعه در زون‌های بیست‌گانه دوم، مطالعه و نمونه‌گیری برای شناسایی ظرفیت معدنی بخش‌های ساحلی خلیج‌فارس تا دریای عمان و کشف ذخایر منیزیا و لیتیوم در سواحل جنوبی کشور را به عنوان بخشی از دستاوردهای سازمان متبوع خود در استان هرمزگان عنوان کرد. به گفته معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور ۳ درصد از ذخایر معدنی کشور در استان هرمزگان وجود دارد و این استان در مجموع ۲۲۱ معدن و۱۹۰ معدن فعال در اختیار دارد؛ بر همین اساس باید بخش فرآوری را به‌منظور جلوگیری از خام‌فروشی تقویت کنیم و ارزش افزوده محصولات را بالا ببریم.


لزوم توسعه مطالعات ژئوفیزیک هوایی

مدیر ژئومتیکس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با بیان اینکه منطقه سنندج-سیرجان دارای ظرفیت معدنی بسیار زیادی است، در این نشست مشترک گفت: از این نظر که هرمزگان منطقه محدودی از این زون معدنی را تشکیل می‌داد، قرار شد مطالعات ژئوفیزیک هوایی در ۳۰هزار کیلومتر پرواز خطی برای این استان و استان‌های همجوار به طور مشترک انجام شود. وحید فتوتی با بیان اینکه کارشناسان سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور از سال ۱۳۸۰ اقدام به بومی‌سازی مطالعات ژئوفیزیک هوایی در این منطقه کردند، خاطرنشان کرد: درحال‌حاضر این دانش در استان هرمزگان به شکل کامل بومی‌سازی شده و به کمک نیروهای انسانی منطقه در حال انجام است.
وی با بیان اینکه تاکنون بیش از ۵۰۰ هزار کیلومترخطی پرواز در کشور منجر به معرفی بیش از ۱۰۰۰ محدوده امیدبخش در کشور شده، افزود: برای استان هرمزگان هم ۳۰ هزار کیلومتر خطی در نظر گرفته‌ایم که با توجه به محدودیت‌های مالی، این طرح‌ها به سختی انجام می‌شوند و امیدواریم با توجه به نیروی متخصص و تجهیزات موجود در این سازمان مطالعات در این بخش‌ها را توسعه بیشتری دهیم.


تهیه نقشه راه علوم‌زمین و معدن

در ادامه این نشست مشترک، رئیس پایگاه داده‌های علوم زمین کشور نیز در این نشست مشترک به ارائه نقشه راه علوم زمین و معدن اشاره کرد و گفت: این سازمان بر اساس وظیفه حاکمیتی، تهیه لایه‌های مختلف اطلاعاتی را به عهده دارد که به عنوان دستاوردهای ۵۰ ساله این سازمان یاد می‌شود.
مهران حیدری ادامه داد: این دستاوردها به صورت نقشه و اطلس‌ها تهیه شده که بر همین اساس بر آن شدیم به‌منظور استفاده از این اطلاعات در پروژه‌های اجرایی کشور، آنها را در اختیار مسئولان قرار دهیم تا علاوه بر تولید ثروت، وضعیت زمین‌شناسی و مخاطرات هر استان به تفکیک مشخص شود.
وی با بیان اینکه این اطلاعات به صورت یک مجموعه در اختیار مدیران قرار گرفته ادامه داد: سعی کردیم این اطلاعات را به زبان مدیریتی به مسئولان کشوری و استانی برای تصمیم‌سازی ارائه کنیم. فاز دوم تهیه نقشه راه، پایان یافته و درحال‌حاضر وارد فاز سوم شده‌ایم و همه مسائل زمین‌شناسی، مخاطرات، آمایش سرزمینی و نیروی انسانی و اشتغالزایی را در نظر قرار داده‌ایم.


آمادگی برای تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی جزایر هرمزگان

معاون زمین‌شناسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور یکی دیگر از حاضران در این نشست مشترک بود و گفت: تولید اطلاعات پایه در قالب نقشه‌های زمین‌شناسی در مقیاس یک دویست‌و پنجاه‌هزار و یکصد هزارم را وظیفه اصلی سازمان است و سازمان آمادگی تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی جزایر واقع در استان هرمزگان را دارد که این اطلاعات، سندی از نظر سیاسی و علمی برای کشور خواهد بود. علیرضا شهیدی، ضمن اشاره به فرونشست دشت میناب و ایجاد فروچاله‌ها در این منطقه به مطالعات سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور درباره خاک‌های مسئله‌دار و فرونشست اشاره کرد و افزود: آبخوان منطقه میناب را بررسی کردیم و متوجه شدیم سطح آب این منطقه پایین‌تر از سطح آب دریا و به صورت ۲لایه است که بر همین اساس آمادگی خود را برای تهیه نقشه‌های زمین‌لرزه و فرونشست در این استان اعلام می‌کنیم.

منبع: صمت
عناوین برگزیده