به گزارش می متالز، صنعت مس چین، که از یک کندی اقتصادی سراسری در اثر ویروس کورونای جدید آسیب دیده، مجبور به ذخیره سازی مقادیر هنگفتی از اسید سولفوریک شده که به عنوان یک فراورده فرعی در فرایند ذوب تولید می شود و در شرایط عادی بلافاصله به فروش می رسد.
این مسئله چنان حاد شده که کارخانه های ذوب ممکن است در صورتی که جا برای نگهداری این ماده خطرناک و بسیار خورنده کم بیاورند چاره ای جز محدود کردن عملیاتهایشان نداشته باشند.
تغییرات ساختاری در چین، بزرگترین مصرف کننده مس جهان، باعث پیدایش یک صنعت مس داخلی عظیم شده است.
طبق داده های سازمان جهانی آمار فلزات، این کشور 6.4 میلیون تن از این فلز را در 2018 در کارخانجات ذوب خود به عمل آورد، که 7 درصد بیش از رقم سال 2017 بود.
این رقم 2.6 برابر رقم 2.5 میلیون تنی سال 2008 است. در حالیکه تولید داخلی ارتقاء یافته ارزش افزوده ای نصیب سنگ معدن مس این کشور کرده، تولید کنندگان مس را نیز در معرض نوسانات بازار بین المللی فلزات قرار داده است. بهای هر تن مس پیشفروش سه ماهه در بورس فلزات لندن در سوم فوریه به 5525 دلار تنزل یافت که کمترین بهای این فلز از ماه مه 2017 به بعد به شمار می رود. افت مس از زمان شیوع ویروس کورونای جدید در اواخر ژانویه شروع شد، چون کاهش سرعت فعالیتهای اقتصادی تقاضا برای این فلز را پایین آورده است.
از آن زمان به بعد، قیمتها اندکی افزایش داشته اند و هم اکنون پیرامون 5600 دلار برای هر تن در نوسانند. علت این بهبود سریع عمدتاً نگرانیهای مرتبط با کاهش تولید شمش مس، همچنین بازخرید های متعاقب تنزل قیمت و تصمیمات دولت برای به حرکت درآوردن اقتصاد متوقف شده بود. صنایع تولیدی در چین از زمان شیوع کورونای جدید فلج شده اند.
ووهان و استان پیرامونی هوبئی قفل شده و عملیاتهای بندری در نواحی ساحلی بسیار کند گردیده اند.حمل و نقل به صورتی تنزل یافته که کارخانه های ذوب ممکن است نهایتاً از تهیه مواد خام عاجز شوند. در پسزمینه نیز حجم های انبوهی از اسید سولفوریکی که مستمراً توسط کارخانه های ذوب تولید می شوند در انبارها باقی مانده است. کارخانه های ذوب محصول اسید سولفوریک خود را غالباً به تولید کنندگان کودهای شیمیایی می فروشند اما فعالیتهای این صنعت نیز در اثر ضربه های ناشی از شیوع ویروس کورونای جدید بسیار کاهش یافته است.اسید سولفوریک از گاز دی اکسید گوگرد، که در زمان استخراج مس از کنسانتره متصاعد می شود، تولید می گردد. مؤسسه مشاوره تحقیقاتی بریتانیایی وود مکنزی تخمین می زند که چین در ازای ذوب هر تن مس حدود 3.6 تن اسید سولفوریک تولید می کند، که بخش عمده ای از آن به کارخانه های تولید کود شیمیایی فروخته می شود. این اسید برای حیات و محیط زیست خطرناک است و باید پیش از انتقال در تانکرهایی ذخیره شود.
اما وقفه های گسترده در شبکه حمل و نقل کشور بدین معناست که امکان انتقال آن به هیچ جا وجود ندارد و این می تواند منجر به توقف عملیاتهای ذوب مس شود تا اسید انتقال یابد یا جای بیشتری برای نگهداری و ذخیره آن مهیا گردد. این مسئله باعث اخلال شدید در روند عرضه و تقاضا شده و بعضی از کارخانه های ذوب را وادار به فروش اسید ذخیره شده خود به زیر قیمت بازار کرده است. تاکاهیرو فوروکاوا، از مقامات ارشد در بخش فلزات غیر آهنی تجارتخانه ماروبنی، گفت با وجود این خریداران تا زمانی که تقاضا از سوی کارخانه های تولید کود شیمیایی افزایش نیابد مایل به ورود به این بازار نیستند. مؤسسه صنعت اسید سولفوریک چین گفت تولید این اسید در سال 2018 با رشدی 1 درصدی نسبت به سال 2017 به 96.9 میلیون تن رسید.
این رقم شامل 35 میلیون تن تولید کارخانه های ذوب می شود، که 6 درصد نسبت به 2017 رشد داشته است. یاسوهیرو یاماموتو، رئیس تحقیقات در مؤسسه اسید سولفوریک ژاپن، گفت، "ذوب مس در چین بدون توجه به گرایشهای بازار نسبت به اسید سولفوریک به رشد خود ادامه می دهد." به گفته فوروکاوا و بسیاری کارشناسان، چین برای ایجاد ارزش افزوده در منابع معدنی این کشور پیوسته ظرفیت ذوب خود را بالا خواهد برد،که معنای آن در دسترس بودن بیش از حد اسید سولفوریک- حتی پس از بهبود صنایع تولیدی و بازگشت حمل و نقل به وضعیت عادی- می باشد.