به گزارش می متالز، کسانی که عرضه های اولیه را خرید میکنند حتماً موفق هستند و منفعت بسیاری میبرند. چون ما قیمت عرضه اولیه را 65 در صد محاسبات خودمان گذشتیم و محاسبات ما برای قیمت یک سهم اگر 100 بوده 65 درصد این قیمت را در عرضه اولیه اعلام کرده ایم که باعث رقابت پذیری و جذابیت سهام شود. یعنی سهامدار می داند که ارزش این سهام بالاتر از رقمی است که اعلام شده و حتما در عرضه اولیه سود خواهد برداکبر ترکان رئیس هیات مدیره شستا در پاسخ به پرسش خبرنگار در مورد آثار ورود شستا به بورس گفت: بخش عمده ساختار صنعتی ایران را بنگاههای کوچک تشکیل می دهد یعنی حدود 4 درصد شرکت ها را بنگاه های بزرگ تشکیل می دهد و بقیه را بنگاه های کوچک و متوسط تشکیل می دهد. لذا برای آنکه بنگاه ها بزرگتر شوند و منابع بیشتری را جذب کنند باید وارد بازار سرمایه شوند تا از سرمایه و نقدینگی موجود در بورس بهره ببرند و به تدریج بزرگ شوند و منابع بیشتری را جذب کنند و این کار باید از طریق واگذاری سهام این شرکت ها در بورس تحقق یابد. شرکت ها وقتی وارد بورس می شوند تجهیز منابع می کنند و از شرکت های کوچک صنعتی به شرکت های بزرگ صنعتی تبدیل می شوند.وی افزود: نقش بنگاههای بزرگ نیز در رشد ارزش افزوده، تولید، کمیت و کیفیت، گردش مالی و... بالا است و لذا هرچه شرکتها وارد بورس شوند فرصت رشد و بزرگ شدن را خواهند داشت و می توانند از طریق جذب منابع، اصلاح ساختار مدیریتی و رشد شفافیت و پاسخ گویی وگزارش دهی بهتر، کارآفرینان، سهامداران و سرمایه گذاران را جلب کنند و به شرکت های قوی تر و توانمندتری تبدیل شوند.
ترکان ادامه داد: براین اساس، شرکت های زیر مجموعه شستا یا هر مجموعه دیگر صنعتی، با حضور در بورس، سطح استانداردهای مالی، تولیدی و مدیریتی خود را ارتقا خواهند داد و به استانداردهای منطقه ای و جهانی نیز نزدیک تر می شوند.وی اظهار داشت: شرکت ها در بورس می توانند از ساختارهای کوچک صنعتی به ساختارهای بزرگ صنعتی برسند. این یکی از ظرفیتهایی است که بورس دارد و ما باید از آن استفاده کنیم برای اینکه بنگاههای کشور خود را بزرگ کنیم. مثلاً معاونت علم و فناوری و ریاست جمهوری 5000 بنگاه دانشبنیان ایجاد کرده است؛ که با استفاده از ظرفیتها و استعدادهای تحصیل کردههای کشور فعال هستند و حضور شرکت ها در بورس نیز می تواند افراد تحصیل کرده، متخصص، زبده های مالی و تولیدی و صنعتی و علم و فناوری را جلب کند و سطح فناوری و مدیریت شرکت ها و دانش و استانداردها را ارتقا دهد.
اکبر ترکان در پاسخ به این پرسش که آیا ورود شرکت ها به بورس، لزوما باعث بزرگ شدن آنها، تقویت و افزایش توانمندی مالی و مدیریتی شرکت ها می شود؟ گفت: بله ورود هر شرکتی به بورس، به تدریج باعث بزرگ شدن شرکت ها شده و توان مالی، مدیریتی، استانداردها و روش های مدیریتی و فناوری تولید را تقویت خواهد کرد؟ زیرا سهامداران انتظار دارند که شرکت عملکرد بهتری داشته باشد و استانداردها و نظارت بورس و نظارت همگانی نیز باعث بهبود عملکرد شرکت ها می شود.
وی افزود: وقتی سایز بنگاهها کوچک است اینها برای اینکه رقابت جهانی کنند باید به بنگاههای بزرگی تبدیل شوند. لذا باید وارد بورس شوند و از طریق بورس سرمایه خود را افزایش دهند، سایر سهامداران وارد این بحث میشوند و منابع جدید و آورده بیشتری را وارد بورس می کنند. حتی ممکن است بنیانگذار اول که در ابتدا مثلا 100 درصد سرمایه اولیه را آورده، اکنون با بزرگتر شدن شرکت، صاحب 20 درصد سهام باشد ولی در نتیجه حضور سایر سهامداران و اضافه شدن سرمایه، اکنون بنگاه بزرگ شده و جهانی میشود و سایر کارآفرینان و سهامداران و سرمایه گذاران را جلب خود خواهد کرد. این مزیت بورس است که شرکت ها را بزرگتر می کند.
وی در مورد ویژگی دیگر بورس برای حفظ شرکت ها توسط سهامداران جدید گفت: مزیت دیگر که بایستی به آن توجه کرد این است که خیلی از کارآفرینان وقتی که بنگاهی را ایجاد میکنند در کشور ما یک نسلی یا دو نسلی در آن مشغول هستند و بعد یا به دیگران واگذار می شود یا شرکت رها می شود و از بین می رود. اما اگر از طریق بورس به سایر کارآفرینان و جوانان منتقل می شود شرکت حفظ خواهد شد و این سهام مالکان اولیه است که به ورثه می رسد اما خود شرکت توسط سایر مدیران و نسل های بعدی یا افراد جدید حفظ و مدیریت می شود.
وی افزود: در کشورهای صنعتی میبینید که چند نسل در آن بنگاه فعالیت می کنند و 5 نسل شاهد حضور یک خانواده و فرزندان آنها در یک شرکت حضور دارند. چرا این طور است؟ چون کارآفرینان ما فرزندان کارآفرینی ندارند و فرزندان آنها نازپرورده هستند. این ناز پروردگی اولاً باعث میشود که بعضی از آنها همین الان که اینجا زندگی میکنند زن و بچههای آنها بیرون هستند. اگر یکی از آنها از دنیا برود این بنگاه تقسیم و تجزیه میشود و تفکیک میشود و به دست ورثه میافتد و از بین میرود. چه کار کنیم که این باقی میماند؟ وقتی بنگاه وارد بورس میشود اگر اتفاقی بیفتد این سهام است که تقسیم می شود و بنگاه آسیب نمیبیند.
وی ادامه داد: بورس میتواند بنگاههای ما را چند نسلی کند . بورس میتواند بنگاههای کوچک ما را به بنگاههای بزرگ تبدیل کند.
وی با اشاره به تفاوت تجهیز منابع در بانک ها و بورس گفت: پساندازهای کوچک مردم الان وارد بانک ها میشود و بانک ها قرار است برای دادن تسهیلات به پروژههای بزرگ از این پس اندازها استفاده کنند. اما بانکهای ما الان دچار مشکلات فراوانی هستند و کارایی کافی ندارند. یعنی مطمئن نیستیم که این عملیات بانکی بدون ربا انجام میشود و بخش عمده تسهیلات بانکی نیز برای واردات، بازرگانی وخرید و فروش استفاده می شود و کمتر در خدمت تولید و شرکت ها قرار می گیرد. اما بورس این گونه نیست و به افزایش سرمایه گذاری، به کار گیری نقدینگی در خدمت صنعت و تولید منجر می شود و پول بیشتر در خدمت تولید است تا خرید و فروش و فعالیت های سوداگرانه.
وی تصریح کرد: بعضی وقتها بانکها از قواعد مربوط به بانکداری بدون ربا عدول می کنند اما بازار سرمایه خیلی مطمئنتر از بازار پول است . در بازار پول توسط بانکها پسانداز مردم جمع آوری می شود و بانک به تشخیص خود از آن استفاده می کند که در خدمت تولید باشد یا بازرگانی و خرید و فروش و....
ولی در بازار سرمایه مردم میروند و سهام میخرند و مطمئن هستند که پولشان در کسب و کاری مطمئن و حلال به جریان افتاده است. اینها مزایای بورس است که پول را در خدمت تولید و صنعت و اشتغال جوانان به کار می گیرد.
وی در پاسخ به این پرسش که با این ساز وکار بورس، ورود شستا چه برکات و نکات مثبتی به همراه دارد؟ گفت: وقتی شرکتی مثل شستا وارد بورس میشود چه اتفاقی میافتد؟ فرصت فراهم میشود برای اینکه پساندازهای کوچک مردم وارد شرکت شستا شده و در خدمت تولید و صنعت و بیمه شده های تامین اجتماعی قرار گیرد.
همچنین با خرید سهام در بورس، شرکت شستا از نظر منابع تأمین می شود و این پساندازها در کسب و کار سالم به جریان می افتد. بنگاهها وقتی وارد بورس میشوند باید از قواعد بازار سرمایه تبعیت کنند بنابراین هم شرکت شستا و هم شرکتهای ذیربط و زیرمجموعههای شستا وقتی بورسی میشوند، نظارت بورس بر عملیات خود را می پذیرند و استانداردهای مالی و نظارتی کاملاً جاری است و شیوههای مدیریتی را اصلاح خواهد کرد.
وی افزود: ورود شرکت شستا باعث می شود که شفافیت و پاسخ گویی بیشتر شود و مدیران برای ارائه گزارش های بهتر مدیریتی فعالیت بهتری خواهند داشت و گزارش های مالی و حسابرسی، و مجامع بورسی و حضور سهامداران، نقاط ضعف را به قوت تبدیل می کند و جایگاه شرکت های عضو بورس را ارتقا می دهد. عضو بورس بودن و شرکت بورسی شدن یک افتخار مدیریتی برای شرکت است و به معنای برخورداری از سطح استانداردهای مالی و نظارتی و شفافیت مالی بالاتر است و جایگاه شرکت را ارتقا می دهد.وی ادامه داد: وقتی شرکت وارد بورس میشود ، شیوه های مدیریت باید براساس ضوابط بورس باشد و استاندار آن را استانداردهای جهانی و مالی و بازار سرمایه تشکیل می دهد. در واقع اداره شرکت از « حکیم فرموده » خارج شده و تبدیل به شرکتی می شود که براساس قاعده و قانون در بازار سرمایه اداره میشود.
ترکان در پاسخ به این پرسش که جلب مشارکت مردم و عموم سهامداران چه نتایجی برای شرکت های عضو بورس به همراه دارد؟ اظهار داشت: با حضور شرکت شستا در بورس، مشارکت همگانی در آن زیاد میشود و زمانی که یک شرکت بتواند 40 درصد سهام خودش را بفروشد یا 60 درصد سهامش قابل واگذاری باشد سهامدارانی غیر از مدیران فعلی شستا وارد هیئت مدیره میشوند و آن وقت مجبور هستند همه با هم جوری عمل کنند که در مقابل سهامداران پاسخگو باشند و عملکرد بهتری داشته باشند و افراد متناسب با سهام خود حق رای دارند و در سرنوشت و تصمیم گیری ها اثرگذار خواهند بود. حتی اگر تعداد سهامداران بخش خصوصی کم باشد به واسطه گزارش های مالی و نظارت سازمان بورس و حسابرسان و... عملکرد بهتری از سوی مدیران شرکت ها شاهد خواهیم بود.
وی افزود: حتی اگر شرکت شما یک سهم بورسی داشته باشد باید تمام قواعد بورس رعایت شود و همه سهامداران حتی کسی که یک سهم دارد میتواند سؤال کند و میتواند در مجامع به نتیجه ترازنامه و سود و زیان ایراد گرفته و از مدیران به خاطر عملکرد آنها سوال کند و این گزارش ها در رسانه ها نیز بازتاب دارد. حتی یک سهامدار با رای اندک میتواند مدیران را در مورد مسئلهای که به نظر میآید باید توضیح داده شود مؤاخذه کند.
وی ادامه داد: این موضوع شستا را پاسخگو تر میکند و شستا هم میداند از این به بعد سهامداران همه نظارت می کنند و حتی بورس نظارت دارد و باید بابت رفتار و تصمیمات به اتفاقاتی که در شرکتها میافتد پاسخگو باشد لذا پاسخگویی مدیران شرکت را بالا میبرد، مشارکت مردم، را بالا میبرد امکان جذب منابع سرمایه را بالا میبرد و بنگاهها را با دوام می کند و به نظر میرسد استانداردها و معیارهای بازار سرمایه کمک میکند تا شیوههای مدیریت ارتقا پیدا کند. همه این ها به خاطر حضور سهامداران بخش خصوصی و مردم و مشارکت همگانی است که پاسخ گویی و گزارش دهی و نظارت و شفافیت را تقویت خواهد کرد و همه این ها به عملکرد بهتر شرکت منجر شده و روی سرمایه گذاری، تولید، صادرات، سود و زیان و درآمد نیز اثر مثبت خواهد داشت.
وی در پاسخ به این پرسش که به نظر شما چه مشکلاتی در این زمینه وجود دارد و آیا امکان دارد موانعی سر راه پیش بیاید و آیا این عرضه اولیه در روزهای آینده موفق خواهد بود؟ تاکید کرد: حتماً موفق خواهد بود چون اولاً قیمت اعلام شده قیمت خیلی خوبی است و قیمت جذابی است که آینده سهام و سود آن را نشان می دهد و این قیمت سهام با توجه به سود سال های اخیر و سال 98 و 97، قیمت مناسبی است.
وی افزود: دوما، کسانی که عرضه های اولیه را خرید میکنند حتماً موفق هستند و منفعت بسیاری میبرند. چون ما قیمت عرضه اولیه را 65 در صد محاسبات خودمان گذشتیم و محاسبات ما برای قیمت یک سهم اگر 100 بوده 65 درصد این قیمت را در عرضه اولیه اعلام کرده ایم که باعث رقابت پذیری و جذابیت سهام شود. یعنی سهامدار می داند که ارزش این سهام بالاتر از رقمی است که اعلام شده و حتما در عرضه اولیه سود خواهد برد.