به گزارش می متالز، بازارسرمایه این روزها بازار ترسویی شده و مثبتهای بازار به محض اندکی فروش در سهمها منفی شده و بعضی سهامداران بین صفهای خرید و فروش، سرگرداناند.
محمد خیری مدیر سرمایهگذاری کارگزاری خبرگان سهام در خصوص وضعیت بازار سرمایه و پیشبینی روند آتی اظهار کرد: در بازار سرمایه همیشه رفتارهای هیجانی و تودهوار مشاهده میشود و صفهای خرید و فروش این روزها نیز اتفاق عجیبی نیست.
وی افزود: بعضی سهمهای کوچک به سبب شایعاتی مانند احتمال افزایش قیمت محصولات، در ماههای اخیر رشد زیادی تجربه کرده و طبیعی بود که بعد از چنین رشدی، هر تلنگر کوچکی باعث فشار فروش شود.
خیری ادامه داد: بسیاری از سرمایهگذاران تجربه سال ۹۲ را به این روزها تعمیم میدهند و نگران ریزش بازار شده و اقدام به فروش هیجانی میکنند اما؛ بازار سرمایه فعلی یک تفاوت عمده با سال۹۱ دارد و آن هم این است که به نظر میرسد دولت تلاش میکند نقدینگی را به سمت بازار سرمایه هدایت کند.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد:از سوی دیگر، شرایط اقتصادی ما به گونهای بوده که بهترین محل برای جذب نقدینگی، بورس است؛ ورود نقدینگی به هر بازاری تورمزا بوده و فقط بازارسرمایه پتانسیل جذب نقدینگی بدون ایجاد تورم و آشفتگی در سایر بازارها را دارد البته از سوی دیگر، گفته میشود در لایحه بودجه امسال دولت، درآمد نفت حذف شده و به جای درآمد فروش نفت، بعضی شرکتهای دولتی (همچون پالایشگاهها) که ارزش آنها بیش از ۳۰هزار میلیارد تومان برآورد میشود، در قالب صندوقهای ETF در بورس عرضه شود.
خیری گفت: برای موفقیت این طرح میبایست بازار سرمایه جذاب باشد؛ علاوه بر این، مجوز افزایش ظرفیت صندوقهای با درآمد ثابت داده شده و هفته گذشته شاهد افزایش ظرفیت صندوق سهم آشنا بودیم؛ افزایش ظرفیت صندوقها و امکان سرمایهگذاری ۲۵درصد از منابع صندوقهای درآمد ثابت در بازار سهام نیز در افزایش نقدینگی بازار سرمایه موثر بوده است.
این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: دولت تا حدی در طرح خود موفق بوده و در چند ماه اخیر، بازار ارز و طلا و مسکن، تحرکی نداشته و نقدینگی روانه بازار سرمایه شده است؛ سازمان بورس تلاش میکند جذابیت این بازار حفظ شود و به تازگی نیز لایحه مربوط به ۱۴۹ افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها را برای تصویب به هیات دولت فرستاده و گفته شده شرکتها برنامه تجدید ارزیابی داراییهای خود را شفافسازی کند. این موضوع هم سیگنال مثبتی برای بازار سرمایه ما است.
خیری عامل اثرگذار دیگر بر روند بازار سرمایه را وضعیت بنیادی شرکتها اعلام کرد و گفت: گزارشهای عملکرد ۶ ماهه بسیاری از شرکتهای بزرگ و کوچک بازار از جمله فلزی و معدنی و پالایشی و دامپروری و غذایی، نشان میدهد سودآوری ۶ماهه امسال رشد چشمگیری نسبت به سال قبل داشته و رشد سودآوری بسیاری از شرکتها، توجیه کننده رشد قیمت سهمها است.
وی اضافه کرد: با وجود رشد قیمت بسیاری از سهمها، سهمهای بنیادی کماکان پتانسیل رشد دارند و تحلیلگران نیز باید بپذیرند که P/E بازار سرمایه افزایش یافته و نسبت P/E حدودا ۸ منطقی است. منظور از سهم بنیادی هم فقط سهم های بزرگ و شاخص ساز نیست؛ بلکه هر سهمی که سودآوری مناسب و رو به رشدی دارد، می تواند در زمره سهم های بنیادی قرار گیرد.
خیری گفت: بازار سرمایه بیش از سودآوری شرکتها، به ارزش داراییهای شرکتها توجه دارد و این نگرش هم کاملا منطقی است؛ برای مثال، بعضی شرکت های گروه دامپروری، زمین زیادی در اختیار دارند که این زمین رشد قیمت زیادی هم داشته و با در نظر گرفتن ارزش دارایی های این شرکت، هنوز سهم ها جای رشد دارند. تجدید ارزیابی هم دلیل دیگری برای جذابیت بعضی گروه ها بوده است. بنابراین رشد قیمت بعضی سهم های کوچک، بر اساس دلایلی بوده که کاملا منطقی است.
این فعال بازار سرمایه در معرفی گزینه های مناسب برای سرمایه گذاری گفت: در استاندارد حسابداری جهانی IFRS، دارایی ها به ارزش منصفانه ثبت می شود و شرکت های ایرانی به تدریج باید به سمت استانداردهای جهانی حرکت کنند و تجدید ارزیابی، فرصتی برای این مهم است. شرکت های بازار سرمایه عمدتا دارایی های با ارزشی در اختیار دارند که تجدید ارزیابی را جذاب می کند.
خیری در پایان خاطرنشان کرد: سرمایه گذاران بهتر است در سهم شرکت هایی سرمایه گذاری کنند که هم به لحاظ روند سودآوری و هم ارزش دارایی ها، رشد قیمت سهم قابل توجیه باشد.