به گزارش می متالز، بازار سرمایه کماکان بر مدار اقبال قرار دارد و شاخص کل کمتر از ۵ هزار پله تا لمس کانال ۴۵۰ هزار واحدی فاصله دارد.
نقدینگی زیادی وارد این بازار شده و به نظر می رسد بهترین فرصت برای تامین مالی شرکت ها از طریق بازار سرمایه، عرضه های اولیه، افزایش سرمایه از محل آورده نقدی، انتشار اوراق و فروش دارایی های مازاد شرکت ها باشد. فرصتی که اگر از دست برود، ممکن است تا سال ها افسوس برای اهالی بازار به جای گذارد.
بهمن فلاح کارشناس بازار سرمایه در خصوص وضعیت فعلی بازار سرمایه و پیش بینی روند آتی بیان کرد: ذکر این نکته که ممکن است بخشی از بازار سرمایه حباب داشته باشد و به همین دلیل، گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری نخواهد بود، صحیح نیست؛ چراکه سایر بازارها از جمله بازار مسکن و خودرو و ... هم حباب دارد.
وی ادامه داد: با توجه به رشد افسارگسیخته حجم نقدینگی، رشد بازار سرمایه عجیب نیست و معتقدم هدایت نقدینگی به سمت بازار سرمایه حتی اگر در آینده منجر به حباب قیمتی سهمها شود، به مراتب، تبعات کمتری از ورود پول به سایر بازارها و التهاب و تورم سایر بازارها برای اقتصاد کشور در بر خواهد داشت و دلیل حمایت مسوولان از این بازار هم، همین مورد بوده است.
وی افزود: به نظر می رسد چالش اصلی بازار سرمایه، عدم هدایت نقدینگی به سمت سهم های ارزنده بازار است. احتمالا یکی از مشکلات بازار سرمایه در سال های آینده این خواهد بود که بعضی سهم های بزرگ بازار سرمایه، که حجم قابل توجهی از نقدینگی سرگردان در بازار را جذب کرده اند در سنوات آتی احتمالا بازدهی چندانی برای سهامداران به همراه نخواهند داشت.
فلاح تاکید کرد: از این رو می توان گفت بعضی از غول های جذب نقدینگی (همچون برخی بانک ها و خودروسازان) که بار زیان های انباشته سنگینی را به دوش می کشند و احتمالا در ۲_۳ سال آینده هم به سود نخواهند رسید، سیاه چاله های جذب نقدینگی هستند و نقدینگی در این گروه از سهم ها حبس خواهد شد. این گروه از سهم ها وضعیت بنیادی مناسبی ندارند، ولی تحت تاثیر اتفاقاتی مثل افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها یا قیمت پایین سهم و... برای سرمایه گذاران جذاب شده اند و این جذابیت، در بلندمدت دوامی نداشته و در نهایت گردش نقدینگی در بازار سرمایه کاهش خواهد یافت.
این فعال بازار سرمایه در توصیه به سهامداران گفت: معتقدم همچنان باید مردم را به سرمایه گذاری در بازار سرمایه تشویق کرد. بازار سرمایه به دلیل شفافیت، امنیت، پویایی و...، در مقایسه با سایر بازارها، مناسب ترین گزینه برای سرمایه گذاری است؛ ولی بهتر است سرمایه گذارانی که آشنایی چندانی با بازار سرمایه ندارند توصیه می شود از طریق صندوق های سرمایه گذاری وارد این بازار شوند و اگر هم تمایل به سرمایه گذاری مستقیم در بازار سرمایه را دارند، به جای خرید سهم های کوچک و بدون بنیاد بازار، اقدام به سرمایه گذاری در سهم های بزرگ و بنیادی بازار که وضعیت تولید و فروش و صادرات خوبی دارند و یا طرح توسعه ای برای افزایش ظرفیت در دست انجام دارند، کنند. هنوز بسیاری از سهم های بزرگ و بنیادی بازار در گروه های فلزی و پتروشیمی و... پتانسیل رشد دارند. البته رفتارهای هیجانی سهامداران باعث شده سهم های ارزنده بازار سرمایه، کمتر مورد اقبال قرار بگیرد و معاملات هیجانی، عواقبی هم به همراه خواهد داشت.
این فعال بازار سرمایه، ضمن تاکید بر غفلت شرکت های بازار سرمایه برای استفاده از فرصت ورود نقدینگی در بازار سرمایه گفت: با وجود آنکه نقدینگی زیادی وارد بازار سرمایه شده و این زمان می تواند فرصتی برای شرکت ها باشد تا با افزایش سرمایه از محل آورده نقدی سهامداران، تامین مالی کرده و طرح های توسعه ای خود را اجرایی کنند، بیشتر شرکت ها به فروش سهام روی آورده اند و از این محل کسب سود کرده اند. تامین نقدینگی از روش افزایش سرمایه، به پویایی شرکت ها کمک خواهد کرد و ضمنا اثر مثبتی هم بر افزایش عمق و نقدشوندگی بازار سرمایه دارد.
وی اضافه کرد: بازار سرمایه در شرایط حساسی قرار دارد و باید تدابیر لازم برای هدایت نقدینگی به سمت سهم های ارزنده بازار صورت بگیرد تا در ماه های آینده، این بازار دچار مشکلی نشود. این روزها شاهد دوئل تازه واردها با رفتار هیجانی و فعالان قدیمی بازار با رفتار عقلایی در بازار سرمایه هستیم و امیدواریم در نهایت، هیچ سهامداری متحمل ضرر و زیان نشود. پیروزی رفتارهای هیجانی می تواند به حباب بازار سرمایه، منتج شود. در این شرایط لازم است از پویایی بازار نهایت استفاده را ببریم و نقدینگی بازار به جای آنکه صرف بالا بردن قیمت سهم های پوچ شود، صرف تامین مالی صنایع بنیادی بازار شود تا هم صنایع کشور و هم سرمایه گذاران، از رشد بازار سرمایه، بهره مند شوند.