تاریخ: ۰۷ خرداد ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۴:۱۷
بازدید: ۳۸۹
کد خبر: ۱۰۶۵۴۱
سرویس خبر : زمین شناسی
روزگار تاریک معادن؛

از سلطنت دست‌دوم فروش‌ها تا خاموشی چراغ معادن درجه دو!

می متالز - سال‌هاست که تاکید می‌شود معدن می‌تواند جایگزین خوبی برای اقتصاد تک محصولی ایران باشد، اما هنوز که هنوز است و علیرغم این تاکیدات، معدن آنچنان که باید جای خود را در اقتصاد ایران باز نکرده اند.
از سلطنت دست‌دوم فروش‌ها تا خاموشی چراغ معادن درجه دو!

به گزارش می متالز، حدود ۶۰۰ هزار کیلومتر مربع مساحت قابل اکتشاف معدنی در کشور وجود دارد که تاکنون تنها نیمی از آن اکتشاف شده و با اکتشافات جدید، ذخایر معدنی ایران می‌تواند به دو برابر برسد، اما همین ظرفیت موجود اکتشاف شده با چالش‌های عدیده مواجه است که تمامی ندارد.

تحریم‌ها در سال‌های اخیر فشار بسیاری به بخش معدن وارد کرده است چراکه عمده تجهیزات و ماشین‌آلات مورد استفاده در معدن وارداتی است و تنگناهای ایجاد شده باعث شده است که فعالیت معادن نیز با چالش مواجه شود.

 

۸۰ درصد ماشین‌آلات، وارداتی و قاچاق هستند

عضو کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن اراک در خصوص وضعیت معادن در شرایط کنونی گفت: یکی از مهمترین نیازهای اساسی معادن برای فعالیت، ماشین‌آلات هستند که حدود ۸۰ درصد آنها به کشور وارد می‌شود، اما تحریم‌ها و نبود نمایندگی شرکت‌های تولیدکننده مانند کوماتسوی ژاپن در ایران باعث شده است که ماشین‌آلات استوک و کارکرده از کشورهای مجاور به صورت قاچاق وارد ‌شود که خود یک مشکل است و کرونا هم اینروزها باری اضافه به این مجموعه وارد کرده است.

بهنام نیکفر با اشاره به اینکه کرونا باعث شده است که حمل و نقل ماشین آلات به کشور حتی به شکل قاچاق هم متوقف شود، افزود: علاوه بر وجود مشکلات در واردات ماشین‌آلات، تامین لوازم و قطعات یدکی نیز با چالش روبرو شده است. قیمت لوازم یدکی ماشین‌آلات بیش از ۳۰۰ درصد افزایش یافته است و حتی اگر امکان تامین قطعات وجود داشته باشد، قطعه مورد نظر یک ماه پس از سفارش به دست مشتری می‌رسد و همین امر باعث می‌شود که کار معدن تعطیل شود.

 

بیش از 30 درصد معادن درجه دو تعطیل شدند

وی با بیان اینکه در این شرایط معادن درجه دو بیشترین آسیب را می‌بینند، گفت: حدود ۹۵ درصد معادن کشور معادن درجه دو هستند که سنگ آنها برند نیست و با هر نوسان در شرایط اقتصادی و بازار سنگ و معدن دچار آسیب می‌شوند به طوری که در حال حاضر حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از معادن درجه دو کشور به تعطیلی کشیده شده اند.

نماینده اتاق بازرگانی اراک در اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: وضعیت معادن درجه دو استان مرکزی در این بین نسبت به دیگر نقاط کشور بهتر است چراکه عموما سنگ تراورتن استخراج می‌کنند که مشتریان بیشتری دارند و از این حیث شرایط بهتر است، اما به هر حال این استان هم با ریزش و تعطیلی معادن مواجه است به طوری که در ماه‌های گذشته حدود ۳۰ درصد معادن استان به دلیل مشکلاتی همچون تحریم تعطیل و نیمه تعطیل شدند. در سه ماه اخیر نیز علاوه بر این ۳۰ درصد، ۱۵ درصد معادن دیگر نیز با تعطیلی و کاهش ظرفیت تولید مواجه شده‌اند و اگر این وضعیت ادامه یابد قطعا شاهد تعطیلی شمار معادن بیشتری در استان و کشور خواهیم بود.

 

افزایش سه برابری قیمت ماشین‌آلات استوک معدنی

وی با اشاره به وضعیت نابسامان قیمت ارز در کشور، افزود: قیمت ارز نیز باعث شده است که قیمت ماشین‌آلات معدنی علیرغم استوک بودن سه برابر شود به طوری که در حال حاضر نه تنها لودر، بیل و بلدوزر وارد نمی‌شود، بلکه قیمت یک لودر یک میلیارد تومانی به ۴ میلیارد تومان رسیده است.

نیکفر در پاسخ به این سوال که چرا از ظرفیت تولید داخل مانند شرکت هپکو برای تولید ماشین‌آلات معدنی استفاده نمی‌شود، گفت: صنایع داخلی مانند هپکو توان ساخت ماشین‌آلات معدنی را ندارند و آنچه ساخته شده است مانند بلدوزر، مونتاژ قطعات وارداتی است.

 

چرخ صنعت سنگ تزئینی در چاله تحریم

وی با بیان اینکه صنعت سنگ تزئینی به لحاظ تکنولوژی در شرایط ایده‌آلی قرار دارد و ایران می‌تواند خود را هم‌ردیف کشورهای دارای نام و قدرت در این صنعت بداند، افزود: در حال حاضر ۴۵ کارخانه فرآوری سنگ در شهرستان محلات فعالیت دارند که تکنولوژی به روزی فراهم کرده‌اند و در شرایط غیر از تحریم می‌توانند با دیگر کشورها رقابت کنند.

این عضو کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی اراک تاکید کرد: صنعت سنگ محلات طی ۲۰ سال اخیر از صفر شروع کرد و امروز می‌تواند نمره ۵۰ را دریافت کند و با تلاش به رتبه های بالای صنعت معدن جهان دست یابد. ما در واقع در این حوزه حدود دو تا سه سال با تکنولوژی روز فاصله داریم و می‌توان به آینده این صنعت امیدوار بود.

به گزارش ایسنا، یکم تا هفتم خردادماه هفته معدن است، اما حتی در هفته‌ای با نام معدن، معادن از توجه بی نصیب مانده‌اند، این صنعت حدود سه ماه است که خوابیده است و معادن در صورت خرابی تجهیزات و ماشین‌آلات، باید کار را تعطیل کنند .

تحریم برای ایران که با دشمنی های متعدد و متنوع دست و پنجه نرم می کند چیز جدیدی نیست، در واقع در طول سالیان طولانی درگیری با تحریم های مختلف می بایست تجربیات به کار گرفته می شدند و نیازهای موجود با استفاده ازظرفیت های سرشار صنعتی تامین می شدند اما متاسفانه هر روز مشکلات جدیدتری که اتفاقا ناشی از از عدم مدیریت درست ظرفیت های داخلی است بهمراهی فشارهای خارجی کمر تولید را خم کرده و حوزه معدن به عنوان یکی از پرهزینه ترین و البته پردرآمدترین صنایع در این میان زخم های کاری برداشته و نتوانسته نقش خود را در اقتصاد غیرنفتی این کشور به خوبی ایفا کند.

عناوین برگزیده