به گزارش می متالز، تعطیلات عید فطر در کشورهای اسلامی چه در شرق و چه در غرب آسیا محدودیتهای جدیدی برای تقاضا ایجاد کرده بود که باز هم در مسیر تعدیل قرار گرفته و امیدواریهای جدیدی را هرچند محدود به همراه داشته است. در هر حال نگرانیهای کرونایی در قاره آسیا تعدیل شده و نوبت به کشورهای آفریقایی یا آمریکای شمالی و جنوبی رسیده است که چهره دقیقتری را از بازار ترسیم کنند. میل به رشد قیمتها را میتوان دلیلی برای وجود تقاضا و حتی تقویت آن محسوب کرد که رونقی هرچند محدود را به همراه داشته و البته میتوان به بهبود بیشتر بازار امیدوار بود.
بهای شمش و تختال (بیلت و اسلب) در بازارهای جهانی افزایشی است و شاید رشد قیمتهای بزرگی را به ثبت رسانده است. عجیبترین رشد قیمتها را در بازار اسلب آسیای جنوب شرقی شاهد هستیم که رشد ۷ درصدی را تجربه کرده و نشان میدهد که بازار ورق از این مسیر مورد حمایت قرار گرفته است. بهای هر تن اسلب در این بازار ۳۷۰ تا ۳۸۰ دلار در هر تن است که بالاترین قیمت اسلب مورد معامله در نرخهای اعلامی متال بولتن بود. در بازار شمش نیز اوضاع همینگونه است و شاهد روند افزایشی قیمتها هستیم. بهای هر تن شمش صادراتی کشورهای CIS رقمی نزدیک به ۳۶۰ دلار در هر تن (تحویل بار کشتی در سواحل دریای سیاه) است که رشدی ۷۵/ ۳ درصدی را نشان میدهد. همین داده برای اثرگذاری بر بازار شمش در اقصی نقاط جهان کافی است آن هم در شرایطی که قیمتهای صادراتی برای آمریکای جنوبی هم کاهشی شده است. همچون گذشته کمترین قیمت شمش فولادی صادراتی در جهان به عرضه ایران باز میگردد که با ۲/ ۲ درصد رشد ۳۴۰ تا ۳۵۰ دلار در هر تن برآورد میشود. نکته جالب توجه در بازار شمش توجه صادرکنندگان کشورهای CIS به صادرات به سمت چین است. این ویژگی را باید از این جهت مورد ارزیابی قرار داد کهوجود تقاضا در بازار چین در کنار ضعف نسبی تولید در اقصی نقاط جهان آن هم در وضعیتی که تکانههایی از رشد قیمت تمام شده تولیدات به گوش میرسد موجب شده تا هر نقطهای که تقاضای قدرتمندی داشته باشد لیدر بازارهای دیگر شده و با مهاجرت عرضهها، رشد قیمتها را به بازارهای مختلف گسترش دهد. این ویژگی دقیقا به معنی آن است که چین بهعنوان کشوری که زودتر از سایر کشورها از نگرانیهای کرونایی گذر کرده و با تحریک بازارهای داخلی تقاضای بیشتری دارد بتواند لیدر رشد قیمتها به شمار رفته و سرریز عرضه در جهان را به خود اختصاص دهد. در هر حال این ادعا که چین روزی مقصد عرضههای شمش کشورهای CIS بوده و بتواند رشد قیمتهای این تولیدکننده برجسته را موجب شود اندکی عجیب بود ولی دقیقا چنین امری را شاهد هستیم. همین مطلب به رشد قیمتهای پیشنهادی شمش کشورهای CIS منتهی شده و خروجی آن افزایش نرخ در غرب آسیا بوده است. هماکنون بهای شمش جهانی از شرق آسیا تا آمریکایجنوبی افزایشی است اگرچه بازار وارداتی آسیای جنوب شرقی بالاترین قیمتها را با نرخهایی بین ۳۹۰ تا ۳۹۷ دلار در هر تن به خود اختصاص داده است. همین موارد را باید در کنار پایان یافتن ماه رمضان در کشورهای اسلامی مورد ارزیابی قرار داد که به افزایش تقاضا و رشد خرید و واردات منجر شده که جریان رشد قیمتها را عمیقتر کرده است. البته قیمتهای پیشنهادی برای صادرات شمش در جهان در مسیر افزایشی قرار دارد و بعید نیست که این جریان صعودی باز هم ادامه یابد.
جریان عمومی نرخ در بازار قراضههای فولادی نیز افزایشی است اگرچه این رشد قیمتها را نمیتوان دائمی ارزیابی کرد زیرا کشورهای تولیدکننده اروپایی گویا میل به فروش بیشتری داشته و آغاز فعالیتهای صنعتی و تجاری آنها به افزایش عرضه منجر شده است. این روند البته به معنی تغییر فاز این بازار نیست ولی در کنار آن احتمال کاهش شتاب رشد قیمتها و تثبیت بازار را در بر دارد. این سیگنال اما محرکی برای کاهش نرخ نیست و حتی میتواند آرامش قیمتی را به همراه آورد. در هر حال هنوز بازار قراضه فولادی در جهان افزایشی است و این رشد قیمتها را باید مهمترین داده اثرگذار بازار قراضه برای بازار فولاد به شمار آورد.
بهای سنگ آهن در بازارهای جهانی افزایشی است اگرچه این آمارهای قیمتی به روزهای پایانی هفته گذشته باز میگردد و این هفته شتاب رشد قیمتها محدودتر از قبل خودنمایی میکند. در پایان هفته قبل بهای سنگ آهن برای انواع شاخص آن رشدی بیش از 4 درصد را تجربه کرد که یک افزایش نرخ برجسته به شمار میرود. این در حالی است که کاهش موجودی انبارهای سنگ آهن در بنادر چین خود محرکی برای رشد قیمتهاست و شاید این روند ادامه داشته باشد.
به گزارش متال بولتن برای هر تن سنگ آهن با عیار 62 درصد در بنادر چین کمتر از 98 دلار در هر تن نرخگذاری شده که قیمت بالایی است اگرچه رشدی بیش از 4 درصد را نیز نشان میدهد. بهای هر تن گندله با عیار 65 درصد هم در بندر چیندائو با 7/ 4 درصد رشد به 118 دلار و 40 سنت در تاریخ 22 ماه مه رسیده که باز هم از جریان افزایشی در این بازار حکایت دارد.
مهمترین ریسک پیش روی بازار سنگآهن چین اما و اگرهای تولید در برزیل است. کشوری که به شدت با شیوع ویروس کرونا درگیر است و همین داده آینده مبهمی را پیشروی عرضه سنگ آهن ترسیم کرده است. تا لحظه تنظیم این گزارش برزیل با 376 هزار نفر تعداد مبتلایان کل در رتبه دوم در جهان قرار دارد. این ارقام نگرانکننده است آن هم در شرایطی که تعداد کشتههای کرونا در حال افزایش بوده و همچنین دورنمای روشنی پیش روی این کشور قرار ندارد.
این مطلب مهمترین ریسک سیستماتیک در بازار سنگ آهن است که خود محرک قدرتمندی برای رشد قیمتها یا دقیقتر سرعتگیر مهمی در برابر افت نرخ است. به وضوح کاهش حجم تولید و عرضه سنگآهن برزیل در مقایسه با سال گذشته مشهود بوده و همین عامل اثر خود را بر بازار برجای گذاشته است. البته همین عامل موجب شده تا محمولههای کم عیار سنگ آهن در بازار بیش از گذشته خودنمایی کند که این عامل موجب شده تا قیمتها در بازارهای آتی سنگ آهن اندکی تضعیف شود ولی چندان قدرتمند نیست. بهعنوان مثال در یکی از بنادر چین متوسط ورود محمولههای سنگ آهن پرعیار 9/ 2 میلیون تن در هفته، در ماه آوریل بوده که در ماه مه این رقم به 2/ 2 میلیون تن در هفته رسیده است.