به گزارش می متالز، جو مازومدار از تحلیلگران ارشد بازار فلزات میگوید؛ بخشی از کاهش تقاضا در بازار مس ناشی از شیوع ویروس کرونا است و بخش دیگر کاهش تقاضا نتیجه مستقیم کاهش عرضه در بازار است. او ادامه میدهد: تقاضای مس با میزان تأثیر پاندمی روی بخش تولید صنعتی به ویژه در چین پیوند عمیقی دارد، اما بخش عرضه و استخراج مس بیش از همه تحت تاثیر میزان تولید معادن شیلی و پرو قرار گرفته است.
شیلی در نیمه دوم سال ۲۰۱۹، ماهانه ۵۰۰ هزار تن تولید مس داشت. در ۴ ماه ابتدای سال جاری میلادی، به رغم شیوع ویروس کرونا معادن این کشور با رعایت قوانین فاصلهگذاری اجتماعی به تولید خود ادامه دادند. درنتیجه همین مساله، به میزان ۵ درصد تولید مس در شیلی کاهش یافت. اما در پرو شرایط حادتر است و به نظر میرسد افت میانگین تولید ماهانه مس در این کشور در ماههای اخیر نسبت به میانگین تولید ماهانه سال ۲۰۱۹
۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش داشته است. مازومدار معتقد است قیمت مس از زمان فروپاشی در ماه مارس تاکنون به طرز چشمگیری افزایش پیدا کرده و افزایش مداوم فشار روی زنجیره عرضه احتمالا باعث بهبودی بیشتر قیمتها خواهد شد. طبق چشمانداز میان مدت بازار مسائل جانبی زیادی وجود دارد که میتوانند تاثیرات مثبتی بر قیمت مس بگذارند. مس در بازار کامکس نیویورک روز پنجشنبه هفته قبل، یعنی ۲۵ ژوئن، با قیمت ۲۵/ ۲۶۶ سنت معامله شد. در روز ۲۳ مارس، چهارم فروردین، قیمت مس در بازار کامکس به ۹۵/ ۲۱۱ سنت رسید که پایینترین قیمت سال ۲۰۲۰ مس، همزمان با آغاز محدودیتهای کرونایی در آمریکا بود.
تحلیلگران کامرزبانک (Commerzbank) معتقدند تاثیرات بیماری کرونا، بر بخش استخراج در شیلی و پرو مهمترین دلیل رشد کنونی و چشمانداز مثبت بازار مس است. اوژن وینبرگ، تحلیلگر کامرزبانک، روز ۲۶ ژوئن در یادداشتی اعلام کرد: نگرانیها از تزریق مازاد گسترده تولید، در ماه مارس بر بازار حاکم شده بود. مسالهای که اکنون نیز در معرض بازار قرار دارد.
مازومدار درباره تقاضای مس در آینده میگوید: با افزایش کاربرد روزمره وسایلی که در آنها از مس استفاده میشود و کاهش نرخ تولید معادن بازار مس در ۵ سال آینده ممکن است مسیرهای مختلفی را طی کند. به این معنا که تقاضا در درازمدت افزایش مییابد. با میل بیشتر مردم به استفاده از وسایل نقلیه برقی و میزان استفاده از مس در زیرساختها، تقاضا رشد میکند. با چنین شرایطی ممکن است در ۳ تا ۵ سال آینده حجم تقاضا از عرضه پیشیبگیرد. با این حال، او اضافه میکند شرکتهای بزرگ معدنکار جهان مانند شرکت کودلکو شیلی و گلنکور بریتانیا با چالشهایی روبهرو هستند که میتواند روند تولید، توسعه و گسترش میزان فعالیت آنها را کندتر کند.
این تحلیلگر درباره وضعیت ابرشرکتهای صنعت مس میگوید: آنچه من در بخش عرضه میبینم، حاکی از آن است که شرکتی مانند کودلکو در ۱۰ سال آینده برای تداوم تولید و نوسازی بخش عملیاتی خود، باید ۲۰ میلیارد دلار هزینه کند. کودلکو سالانه ۸ تا ۹ درصد مس جهان را تولید میکند و این خطر که آنها نتوانند هزینههای این چنینی را انجام دهند کاملا وجود دارد و این مساله بر میزان تولید کاملا تاثیرگذار خواهد بود.
مازومدار در تشریح وضعیت کمپانی بریتانیایی نیز گفت: عملیاتهای تولیدی گلنکور در آفریقا با چالشهای ژئوپلیتیک جدی روبهرو است که ریسک بالایی را با خود به همراه دارد. در آرژانتین نیز فعالیتهای این شرکت در حال کاهش گسترده است.او در پایان درباره وضعیت اکتشاف معادن جدید نیز افزود از سال ۲۰۱۰ تاکنون با کاهش چشمگیر اکتشاف معادن جدید مس مواجه هستیم، روندی که احتمالا در دهه پیشرو نیز ادامه خواهد داشت. باید توجه داشت که تزریق پول بیشتر به بخش اکتشاف باعث نشد تا پروژههای جدیدی به وجود بیایند که این خود نیز چالشی بلندمدت در بازار جهانی مس است.