تاریخ: ۰۴ مرداد ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۶:۰۴
بازدید: ۳۹۶
کد خبر: ۱۱۹۱۵۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

جزئیات سهام شناور شرکت‌های بورسی اعلام شد

می متالز - سازمان بورس و اوراق بهادار همسو با ابلاغیه ضوابط نحوه محاسبه سهام شناور آزاد ناشران پذیرفته شده در بورس‌ها و بازار خارج بورس مصوب شورای عالی بورس و اوراق بهادار در ۱۱ مردادماه ۸۹، درصد سهام شناور آزاد شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس را برای دوره منتهی به پایان خردادماه ۹۹ اعلام کرد
جزئیات سهام شناور شرکت‌های بورسی اعلام شد

به گزارش می متالز، سازمان بورس و اوراق بهادار آخرین درصد سهام شناور آزاد ۴۵۸ شرکت پذیرفته شده در بازار سهام (بورس و فرابورس) اعلام کرد. از این تعداد شرکت، ۳۳۳ بنگاه در بورس فعالیت دارند که در صدر آنها سه شرکت تامین‌ ماسه‌ ریخته‌گری، بورس کالا و عمران ‌و توسعه ‌فارس هر کدام با میزان سهام شناور آزاد ۱۰۰درصد، بیشترین شناوری را در بورس به خود اختصاص دادند. در میان ۱۲۵ شرکت فعال در فرابورس نیز تنها ‌صنایع فولاد آلیاژی یزد تمام سهام خود یعنی ۱۰۰درصد را به بازار وارد کرده است.

همانطور که اشاره شد، بررسی جزئیات نشان می‌دهد که در در دوره مزبور ۳۳۳ شرکت در بورس اوراق بهادار تهران فعالیت داشته‌اند که از این تعداد، شرکت‌های شرکت تامین‌ ماسه‌ ریخته‌گری‌، بورس کالا و عمران ‌و توسعه ‌فارس بیشترن میزان سهام شناور آزاد را به خود اختصاص دادند. به طوری‌که هر کدام از آنها همه سهام یعنی ۱۰۰ درصد را در بورس قرار داده اند.

در ادامه این روند نیز بانک خاورمیانه قرار گرفته که بالغ بر ۹۲.۱۸ درصد از سهام آنها در بورس شناور است. ۶ شرکت سرامیک‌های ‌صنعتی ‌اردکان‌، لیزینگ‌ایران، ‌بورس اوراق بهادار تهران، صنایع‌ ریخته‌گری‌ ایران‌، ماشین‌سازی ‌نیرو محرکه‌ و کارتن‌ ایران‌ نیز هر کدام سهام شناور آزادی در محدوده ۸۰ تا ۹۰ درصد دارند. در ادامه این روند نیز می توان به سهام شناور آزاد شرکت‌هایی از جمله پارس‌ سرام‌، تولیدی‌ کاشی‌ تکسرام‌، ایرکا پارت صنعت، قند ثابت‌ خراسان‌، گلوکوزان‌ و ایران ‌ارقام‌ اشاره کرد که درصدی بیش از ۷۰ درصد و در نهایت تا ۷۷ درصد در بازار دارند.

تنها ۱۴ درصد از شرکت‌های بورسی سهام شناور آزاد بالای ۵۰ درصد دارند

بررسی‌ها نشان می‌دهد که تنها حدود ۱۴ درصد از ۳۳۳ شرکت حاضر در بورس تهران، سهام شناور آزاد بالای ۵۰درصدی دارند؛ البته در این میان بخش عمده ای از شرکت‌ها از شناوری کمتر از ۳۰ درصدی برخوردار هستند. به عبارتی دیگر بیش از ۶۱درصد سهام در بورس تهران در اختیار مالکان عمده است که با اهداف مدیریتی نگهداری می‌شود. این در حالی است که در بورس‌های پیشرفته دنیا سهام شناور به بیش از ۸۰ درصد نیز می‌رسد. البته بررسی روند انتشار گزارش‌هایی درباره میزان سهام شناور آزاد شرکت‌های فعال در بازار سهام طی سال‌های اخیر نشان از بهبود این امر دارد. در این راستا به نظر می‌رسد مصوبه اخیر هیات وزیران در خصوص افزایش میزان سهام شناور آزاد شرکت ها به ۲۵ درصد، تا حدود زیادی بهبود در این مسیر ایجاد کند.

بر این اساس کمترین میزان شناوری سهم به نساجی‌ بروجرد تعلق گرفت که تنها ۰.۰۴ درصد از سهام آن در بازار قرار دارد. سیمان‌فارس، پارس‌سویچ، فولاد خراسان وصنایع سیمان دشتستان از جمله دیگر شرکت‌هایی هستند که با سهام شناور آزاد کمتر از پنج درصدی در انتهای ایست شرکت‌ها قرار دارند.

فرابورسی‌ها چه شناوری دارند؟

همانطور که عنوان شد از میان ۱۲۵ شرکت فعال در فرابورس (شرکت‌های بازار پایه در این گزارش لحاظ نشده‌اند) تا پایان فصل بهار امسال، نیز تنها ‌صنایع فولاد آلیاژی یزد تمام سهام خود یعنی ۱۰۰درصد را در بازار وارد کرده است. سیمان لار سبزوار نیز با اختصاص ۹۷.۵ درصد سهم خود در بازار، از دیگر شرکت‌هایی است که میزان شناوری بالایی دارد. ۸۶.۲ درصد از سهام سرمایه‌گذاری توسعه و عمران استان کرمان و ۷۶.۵ درصد از سهام بانک دی نیز به صورت شناور در فرابورس معامله می‌شود.

در میان شرکت‌های فرابورسی نیز وضع مشابهی مشاهده می‌شود و بخش عمده ای از سهام این شرکت‌ها نیز در دست سهامداران عمده است. به طوریکه بیش از ۵۸ درصد از شرکتها، تنها کمتر از ۳۰ درصد از سهام خود را در فرابورس شناور کرده اند. در این میان ۱۱ شرکت از میزان درصد شناوری کمتر از ۱۰درصد برخوردارند که در این راستا میتوان به شرکت‌های پالایش نفت لاوان، بیمه کوثر، نفت پاسارگاد، مدیریت انرژی امید تابان هور، پالایش نفت شیراز و پلیمر آریا ساسول اشاره کرد. این در حالی است که پتروشیمی مارون در انتهای جدول قرار گرفته و تنها ۰.۲ درصد از سهام آن در فرابورس شناور است. به عبارت دقیق تر ۹۹.۸ درصد از سهام «مارون» در اختیار سهامداران عمده است.

عناوین برگزیده