به گزارش می متالز، با این حال، انتظار میرود که در سال جاری نیز افزایش قیمت این مواد اولیه ادامه یابد، اما رشد بیشتر قیمت آلومینیوم در این سال حتی سبب خواهد شد تا درصد بیشتری از ظرفیتها سودآور شوند.
در سال گذشته، قیمت آلومینیوم در 2 مرحله شاهد جهش چشمگیری بود که باعث شد سال 2017 برای بازار آلومینیوم تبدیل به یکی از سالهای استثنایی در چند سال اخیر شود. اولین جهش قیمتی در اوایل سال و مصادف با پایان سال 2016، با روی کار آمدن دونالد ترامپ و وعدههای او برای رونقبخشی به صنعت آلومینیوم آمریکا و نوسازی و بهسازی زیرساختهای این کشور به وقوع پیوست. نوبت دوم جهش در اواسط سال، در اواخر ماه آگوست و اوایل ماه سپتامبر بود که چین خبر از تعلیق حدود 30 درصد ظرفیت تولید آلومینیوم و آلومینای خود داد. این 2 موضوع که سبب تحریک بازار و فشار بر عوامل بنیادین (میزان عرضه و تقاضا) میآورد سبب جهش بیسابقه قیمت آلومینیوم شد. هر چند که جهش قیمت آلومینیوم در نیمه دوم سال (اواخر ماه آگوست و اوایل ماه سپتامبر)، افزایش قیمت آلومینا و برخی از مواد اولیه دیگر واحدهای ذوب آلومینیوم، از جمله آندهای کربنی را نیز بهدنبال داشت؛ در همین دوره حتی برخی از واحدهای ذوب آلومینیوم که تا قبل از آن در حاشیه سود فعالیت میکردند به حاشیه ضرر رانده شدند.
با این حال، در نمودار 1، منحنی هزینه متوسط واحدهای ذوب آلومینیوم در سال 2017، بههمراه قیمت متوسط آلومینیوم در بورس فلزات لندن نشان داده شده است. همانطور که مشاهده میشود، قیمت میانگین نقدی آلومینیوم در سال گذشته، در نزدیک صدک 90، منحنی هزینه را قطع میکند. از این رو میتوان گفت که حدود 90 درصد ظرفیت تولید آلومینیوم در سال گذشته بهطور میانگین در حاشیه سود فعالیت میکردند. این در حالی است که برای سال جاری (2018) چشمانداز مثبتتری از قیمت آلومینیوم برآورد شده است و انتظار میرود که قیمت میانگین آلومینیوم در این سال، رقم 2.2 هزار دلار بر تن را ثبت کند.
هر چند که در نگاه اول این امر ممکن بهنظر برسد که افزایش قیمت آلومینیوم در سال جاری سبب خواهد شد ظرفیتهای بیشتری نسبت به سال گذشته سودآور باشند، اما باید اذعان کرد که احتمال افزایش قیمت مواد اولیه اساسی مورد مصرف در واحدهای ذوب از جمله آلومینا و آندهای کربنی، یکی از خطراتی است که واحدهای ذوب را همچنان در سال جاری تهدید میکند.
با در نظر گرفتن اینکه بیش از 45 درصد هزینههای تولید واحدهای ذوب را هزینههای تأمین مواد اولیه از جمله آلومینا، آندهای کربنی، سودسوزآور و... تشکیل میدهد، میتوان گفت، در صورتی که قیمت این مواد در سال جاری حدود 20 درصد شاهد رشد باشد، آنگاه قیمت تمامشده هر تن آلومینیوم حدود 9 درصد رشد خواهد داشت. یا به عبارتی دیگر، منحنی هزینههای تولید 7 درصد به بالا جابهجا خواهد شد. در عین حال، همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، با میانگین قیمت 2.2 هزار دلار برای هر تن آلومینیوم در سال جاری انتظار میرود که قیمت آلومینیوم نسبت به سال گذشته حدود 12 درصد بیشتر افزایش یابد. این در حالی است که رشد 20 درصدی قیمت مواد اولیه در سال جاری نسبت به سال گذشته، تا حدی دور از ذهن است و انتظار میرود که رشد قیمت این مواد در این سال بهطور میانگین کمتر از این مقدار باشد. از این رو بهطور کلی میتوان گفت که در سال جاری، ظرفیتهای بیشتری در حاشیه سود فعالیت خواهند کرد.