تاریخ: ۱۶ اسفند ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۱:۲۹
بازدید: ۳۰۷
کد خبر: ۱۲۲۸۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
رئیس جمهور در مجمع سالانه بانک مرکزی اعلام کرد:

دفاع تمام قد از عملکرد اقتصادی دولت

می متالز - رئیس جمهور ضمن دفاع تمام قد از عملکرد اقتصادی دولت، بانک مرکزی و بانکها، از صرف۲۰ هزارمیلیارد تومان برای نجات مردم از مؤسسات مالی خبر داد و با اعلام اینکه وضع بانک ها بهتر شده، بر خروج از بنگاهداری تاکید و چند توصیه کرد.
دفاع تمام قد از عملکرد اقتصادی دولت

به گزارش می متالز، حسن روحانی در جریان مجمع سالانه بانک مرکزی و جمع مدیران بانک ها و مؤسسات مالی، دفاع تمام قدی از عملکرد اقتصادی دولت ، بانک مرکزی و بانک ها کرد و با اعلام اینکه تورم سال جاری تک رقمی خواهد ماند از بانک مرکزی خواست تا همین مسیر را برای سال آینده ادامه دهد.

وی با پیش‌بینی آثار اجرای طرح جدید نوسازی، از صرف ۲۰ هزار میلیارد تومان برای نجات مردم از مؤسسات مالی خبر داد و با اعلام اینکه وضع بانک ها بهتر شده و باید مدرن و اسلامی باشند، از بانک های پر هزینه انتقاد و بر فروش دارایی و خروج از بنگاهداری تاکید و چند توصیه کرد. 

 

پیشرفت در همه شاخص های اقتصادی

وی گفت: قدردان خدمات بانک ها و بانک مرکزی هستیم. ضمن آنکه مطمئناً امروز اعتمادها نسبت به بانک مرکزی و دیگر بانک‌ها بیشتر از قبل شده و گرنه در طول این مدت نمی‌توانستیم بر رکود فائق شویم.

مجموعه سیاست‌های اقتصادی دولت و بانک مرکزی در چهار سال گذشته یعنی تا پایان دولت یازدهم بر مبنای شاخص‌های اقتصادی، سیاست‌های موفقی بوده است. ضمن آنکه در همه شاخص های اقتصادی پیش رفته ایم و نقش بانک ها در صنعت، کشاورزی و خدمات، محوری است.

 

پاسخ به تمسخر سال های قبل

نظارت دقیق و ایجاد شفافیت از جمله اقدامات مهم بانک مرکزی با کمک سایر بانک‌ها بوده و طی چهار سال گذشته توانستیم به هدف بزرگی دست پیدا کنیم. در آغاز دولت یازدهم هنگامی که از تورم تک رقمی سخن می‌گفتیم برخی نه تنها باور نمی‌کردند، بلکه لبخند تمسخر هم می‌زدند. چون در شرایطی بودیم که میزان تورم سالانه ۴۰ درصد، تورم نقطه به نقطه ۴۵ درصد و تورم در مواد خوراکی ۵۱ درصد بود و می‌گفتیم گام به گام در این دولت به سمت تورم تک رقمی حرکت خواهیم کرد.

یکی از آرزوها و برنامه‌های اعلام شده دولت رسیدن به تورم تک‌رقمی بود که البته کار ساده و آسانی نبود. ضمن اینکه عده‌ای هم بودند که با این تصمیم موافق نبوده و می‌گفتند خروج از رکود و رونق اقتصادی برای دولت هدف اول و کنترل تورم باید در اولویت دوم قرار داشته باشد. به هر حال تورم تک رقمی تحقق یافت و این یک آرزوی بلند مدت و ۲۶ ساله بود تا بتوانیم به تورم تک رقمی برسیم و امسال هم با توجه به اینکه در روزهای پایانی سال قرار داریم می‌شود به طور مطمئن گفت که تورم سال ۹۶ هم تک رقمی است.

 

درخواست از بانک مرکزی

خواست من از بانک مرکزی این است که این راه را برای سال بعد و سال‌های آینده ادامه دهد البته ممکن است سخت و سنگین باشد، اما حرکت در این مسیر برای ما ضرورت دارد چرا که امروز کشورهایی که دارای تورم دو رقمی هستند تعدادشان به اندازه انگشتان یک دست هم نیست. باید شرایط را بر محور ثبات اقتصادی قرار داده و اداره کنیم که یک پایه مهم آن در آینده اعتماد مردم به کنترل تورم است.

کنترل تورم در زندگی عادی مردم و برای جلب اعتماد سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی حائز اهمیت است و اداره کشور، چه در بخش اقتصاد و چه در بخش‌های دیگر مبتنی بر دو پایه مهم امید و اعتماد است .

اگر در سال ۹۲ می‌گفتیم در سال ۹۵ تورم تک رقمی خواهیم داشت، شاید حتی باور آن برای بعضی از مدیران و مسئولان بانکی نیز سخت بود.این دستاورد بزرگ باید حفظ شود، البته بی خبر نیستم؛ برخی به بهانه مخالفت با دولت به امید و آینده ملت ضربه می زنند که البته این اقدامات بر مبنای کم‌عقلی و کمبود عقل است و گر نه مخالفت با دولت معنایی ندارد.

 

امید و اعتماد مردم به بانک مرکزی بیشتر شده

مبارزه با دولت به معنای مبارزه با منافع ملی و ضربه زدن به امید و اعتماد مردم است. امید و اعتماد مردم به بانک مرکزی به مراتب بیشتر از چند سال قبل است و افزایش یافته است. چرا که امروز نظارت‌های بانک مرکزی دقیق‌تر و برخی غده‌های سرطانی از نظام بانکی خارج و سرمایه بانک‌ها و ارتباطات بین‌المللی آنها افزایش یافته است.

مطمئناً امروز اعتمادها نسبت به بانک مرکزی و دیگر بانک‌ها بیشتر از قبل شده و گرنه در طول این مدت نمی‌توانستیم بر رکود فائق شویم.

 

رشد اقتصادی ایران در رتبه اول جهان

رشد اقتصادی ایران در سال ۹۵ در رتبه اول جهان قرار داشت و ممکن است برخی بگویند افزایش تولید نفت بخش بزرگی از این رشد را برعهده داشته اما  افزایش تولید نفت هم به واسطه مجاهدت و کار خستگی‌ناپذیر سربازان جبهه تولید و مهندسان و کارگران نفت در کشور بوده که توانستند در طول ۶ ماه میزان تولید نفت را به میزان گذشته بازگردانند.

اینکه صادرات نفت خام کشور از یک میلیون بشکه در طول ۶ ماه به ۲ میلیون بشکه افزایش پیدا کرد، بخاطر تلاش و مجاهدت تلاشگران این عرصه بوده و اگر گشایشی ایجاد شده بخاطر تلاش ملت و دیپلمات‌ها بوده است.

در حالی تورم، رشد، اشتغال و میزان سرمایه‌گذاری شاخص‌های اصلی اقتصاد هستند که در بخش اشتغال تعداد افرادی که شاغل هستند از ۲۱.۳ میلیون نفر در سال ۹۲ به ۲۳.۳ میلیون نفر افزایش یافته و این به معنای آن است که در سال‌های اخیر بیش از ۲ میلیون شغل خالص در کشور ایجاد شده و سالانه ۵۰۰ هزار نفر به طور متوسط اشتغال خالص ایجاد شده است.در زمینه اشتغال، صنعت، کشاورزی و اجرای طرح‌های مهم در کشور، بانک‌ها نقشی محوری دارند.

 

پیش‌بینی دولت از اجرای طرح جدید نوسازی

پیش‌بینی دولت این است که در سال ۹۷ با اجرای طرح جدید نوسازی بافت‌های فرسوده که در شورای اشتغال به تصویب رسید ۲۸۰ هزار شغل جدید ایجاد خواهد شد.

طرح‌های خوبی برای بازآفرینی شهری و محلات وجود دارد که در راستای همین طرح‌ها در سال آینده ساخت ۲۰۰ هزار واحد مسکونی آغاز خواهد شد.  البته دولت قرار نیست مسکن بسازد، بلکه تسهیلات را در اختیار توسعه‌گران و مردم قرار می‌دهد و اقدامات زیربنایی و روبنایی توسط سرمایه‌گذاران صورت گرفته و مردم در محله‌های خود زندگی‌شان را در خانه‌های جدید با آرامش و اعتماد بیشتر ادامه داده و ارزش پولی و مالی آنها نیز بیشتر می‌شود.

مقرر شده تسهیلاتی با سود ۶ درصد به خانه اولی‌ها ارایه شود.این مشوق و رفاه بزرگی برای آنها بوده و در این مسیر ضمن اینکه دولت تسهیلات فراهم می‌کند، خود وارد عمل نشده و توسعه‌گران و مردم محله دست به دست هم داده و کارها را انجام خواهند داد.

 

دفاع از مدیران بانک ها 

در یکی دو سال اخیر، ناسپاسی‌ها و نامهربانی‌ها نسبت به مدیران و مسئولان بانک‌ها انجام شده که نادرست بوده است. بانک بی‌نقص نیست، ‌اما رشد اقتصادی نتیجه اقدامات بزرگی است که از سوی بانک‌ها به انجام رسیده است.

طی ۳ الی ۴ سال گذشته، ‌روابط مان با دنیا بهتر از گذشته شده و به واسطه تلاش بانک مرکزی و سایر بانک‌ها، در زمینه روابط با بانک‌های خارجی، بانک‌های عامل، رابط‌های کارگزاری و ال‌سی‌ها، شرایط بهتری نسبت به گذشته داریم که البته هنوز مطلوب و کامل نیست و باید تلاش بیشتری انجام شود.

 

سه لایحه دولت برای افزایش روابط بین المللی بانک ها

دولت مصمم است این مسیر را ادامه داده و اعتماد بانک‌های جهانی باید نسبت به بانک‌های ما بیشتر شود. در این میان میزان سرمایه یک بانک، کفایت سرمایه، انضباط در بانک و ترازنامه شفاف از جمله مواردی است که می‌تواند در افزایش اعتماد و گسترش روابط بانک‌های خارجی با بانک‌های ما تأثیرگذار باشد که دولت در این راستا سه لایحه در زمینه مبارزه با پولشویی، مسایل مالی تروریسم و اصلاح برخی مواد قانونی به مجلس ارایه کرده که تصویب این لوایح می‌تواند دیدگاه جهانی را نسبت به بانک‌های داخلی و روند پولی و مالی در داخل کشور تغییر دهد.

 

بانک های باید مدرن و اسلامی باشند / وضع بانک ها بهتر شده

پولی که در اختیار بانک‌ها قرار دارد در حقیقت امانت مردم است که باید بهترین بهره‌برداری از آن صورت گیرد. بنابراین بانک‌ها باید هم مدرن و هم اسلامی باشند و بانک رفاقتی و غیرشفاف، بانک خوب و اسلامی نیست.

یکی از مشکلات سیستم بانکداری این است که در طول سا‌های گذشته نسبت به بانکداری جهانی عقب‌افتادگی داریم و باید خود را هر چه سریع‌تر با آیین‌نامه‌ها و مقررات روز بانکداری دنیا سازگار کنیم و یک قدم از آن فهرست سیاه در مقررات و قوانین بانکی و مالی فاصله گرفته‌ایم.

شرایط در زمینه ریسک اقتصادی بهتر از قبل شده و پیشرفت داشته‌ایم و با هر معیاری، وضع بانک‌ها بهتر از گذشته است و به همان نسبت اعتماد مردم به بانک‌ها باید بیشتر و روابط بانک‌ها با دنیا سهل‌تر و گسترده‌تر باشد.

 

۲۰ هزار میلیارد تومان برای نجات مردم از مؤسسات مالی

بانک مرکزی، دولت و دو قوه مقننه و قضائیه با کمک هم توانستند از مشکل بزرگ یعنی مؤسسات غیرمجاز مالی که مردم را تشویق به سرمایه‌گذاری با سودهای غیرمتعارف می‌کردند، عبور کنند. این اقدام مهم با تصمیمات عاجل نمایندگان سه قوه و با همت گسترده به انجام رسید و طبق گزارش مجمع و حساب‌های مالی سال ۹۵ بانک مرکزی حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان برای نجات مردم از مؤسسات مالی غیرمجاز اختصاص داده که این کار کوچکی نیست و باید برای مردم توضیح داده شود تا آنها گرفتار این مشکلات نشوند.

البته تجربه این موسسات غیرمجاز و تأسیس آنها مربوط به دهه هشتاد است و این بخاطر عدم شفافیت و نظارت‌ها بوده و  هرگز نباید تکرار شود.

 

انتقاد از بانک های پر هزینه و تاکید بر فروش دارایی و خروج از بنگاهداری

در این میان برخی بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری بسیار پرهزینه هستند و با خرید ساختمان، پول مردم را حبس می کنند. چرا یک بانک باید تعداد زیادی شعبه در یک منطقه داشته باشد.

بانک بنگاهدار نیست و مسأله‌ای که نسبت به آن مداوم اصرار دارم این است که در بانک‌های دولتی اموالی که مازاد بوده و مورد نیاز نیست، فروخته شود که البته بانک‌های خصوصی هم باید این کار را کنند چرا که آنها نیز با پول مردم اداره می‌شوند. بانک‌ها با پول مردم می‌چرخند و باید تسهیلات عادلانه به مردم بدهند، ضمن اینکه باید در راستای آزاد کردن اموال و فعال شدن در مسیر رشد و رونق اقتصادی تلاش کنیم.

 

چند توصیه به بانک ها

بانک‌ها باید همه تلاش خود را بکار بگیرند تا شرایط تورم و رشد اقتصادی در کشور به میزان مناسبی باشد. بر این اساس تا پایان امسال رشد اقتصادی کشور بدون احتساب درآمدهای نفتی ۶ درصد است که با توجه به شرایط امروز جهان رشدی مناسب است.

باید شفافیت بانک‌ها در ترازنامه‌ها بیشتر شده و فشارها به بانک مرکزی کاهش یابد. بخش بزرگی از پایه پولی مربوط به بانک‌ها بوده و رشد پایه پولی عوارض بسیاری را به دنبال دارد که در این راستا بانک مرکزی باید به گونه‌ای برنامه‌ریزی کند تا بانک‌ها بر مبنای انضباط بتوانند از این خط اعتباری استفاده کنند و در نهایت به نقطه مطلوب در بانکداری دست پیدا کنیم.

بانک‌ها از بنگاهداری خارج شوند و سرمایه‌های مطلوب را در مسیر تولید قرار دهند و ارتباط با بانک‌های جهانی افزایش پیدا کند. امروز سرمایه‌گذاری خارجی و میزان فاینانس‌ها بیشتر شده و بانک مرکزی باید تلاش کند تا از این فضا به بهترین شکل بهره‌برداری شود. احتیاط خوب است، اما باید اجازه دهیم تا کارها نیز انجام شود.

 

بانک مرکزی به مردم قول بدهد

مطمئن هستم مردم می‌توانند به آینده اقتصاد کشور امیدوارتر بوده و به آن اعتماد بیشتر داشته باشند و یکی از وظایف بانک مرکزی این است که آینده را برای مردم روشن کند. اگر بانک مرکزی نسبت به تورم تک رقمی و ثبات در بازار ارز در سال آینده به مردم قول بدهد و مردم نسبت به سال بعد و آینده‌ مطمئن باشند، دلهره‌ها و ناآرامی بازار از بین خواهد رفت.

عناوین برگزیده