تاریخ: ۱۷ فروردين ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۴:۳۷
بازدید: ۱۵۹
کد خبر: ۱۳۲۶۳
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
بارقه‌های جنگ تجاری بین بزرگترین قدرت‌های اقتصادی جهان

نخستین اقدام انتقام‌جویانه چین علیه امریکا عملی شد

می متالز - اواسط اسفند بود که دونالد ترامپ با هدف حمایت از تولیدات داخلی در امریکا تعرفه واردات فولاد را ۲۵ درصد و تعرفه واردات آلومینیوم را ۱۰ درصد رشد داد.
نخستین اقدام انتقام‌جویانه چین علیه امریکا عملی شد

به گزارش می متالز، تصمیمی که واکنش‌های جهانی را علیه این بزرگترین واردکننده فولاد جهان در داخل و خارج از کشور برانگیخت و البته واکنش ترامپ به اعتراض‌ها، پافشاری بر مواضع خویش بود تا اینکه اعلام کرد کشورهای اتحادیه اروپا به عنوان بزرگترین شریکان تجاری امریکا و ۶ کشور آرژانتین، استرالیا، برزیل، کانادا، مکزیک و کره جنوبی همزمان با ادامه مذاکره‌ها تا اول مه(۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۷) از اعمال تعرفه‌های واردات فولاد و آلومینیوم معاف هستند. این در شرایطی است که کانادا و مکزیک در مذاکره با امریکا بر سر پیمان تجارت آزاد موسوم به «نَفتا» هستند و ترامپ اعلام کرده تنها در صورتی که مذاکره‌ها درباره این پیمان موفقیت‌آمیز باشد، این دو کشور را از اعمال تعرفه‌هایش معاف خواهد کرد. از سویی دیگر اعلام این معافیت ۴۰ روزه بر خشم اروپایی‌ها نسبت به ترامپ افزوده است و سران کشورهای اروپایی به صراحت اعلام کرده‌اند که ترامپ با این اقدام، اسلحه را بر سر اتحادیه اروپا گذاشته و خود را آماده شلیک اقتصادی به این مجموعه کرده است. آنها در واقع خواستار اعمال معافیت‌های دائمی در این باره هستند، با این حال ترامپ نشان داده به سادگی با درخواست مقامات اروپایی موافقت نخواهد کرد.


همه‌چیز به تعرفه فولاد ختم نمی‌شود

همه چیز به تعرفه‌های واردات فولاد و آلومینیوم به امریکا ختم نمی‌شود و به گزارش صمت به نقل از بی‌بی‌سی‌انگلیسی برخی تحلیلگران اقتصادی در این کشور معتقدند در آینده، دولت ترامپ تعرفه‌های گمرکی جدیدتر و گسترده‌تری را در راستای اعمال سیاست‌های حمایت‌گرایانه اقتصادی خود علیه اتحادیه اروپا، چین، کانادا و مکزیک وضع خواهد کرد و چین و مقامات اروپایی به عنوان اصلی‌ترین معترضان این طرح هم‌اکنون با رئیس‌جمهوری روبه‌رو هستند که حمایت از اقتصاد را سیاست کلان خود در حوزه تجارت می‌داند و در آینده نیز برای پیاده‌سازی این سیاست تلاش خواهد کرد و در نتیجه، دور از انتظار نیست که در این مسیر شاهد تقابل و جنگ اقتصادی امریکا و اروپا باشیم؛ جنگی که حاصل اتحاد کشورهایی مانند چین و هند با اتحادیه اروپا برای مقابله با سیاست‌های حمایت‌گرایانه اقتصادی رئیس‌جمهوری ایالات متحده امریکاست.


چین نخستین معترض

نخستین اقدام اعتراضی به امریکا را چین انجام داد. این کشور با در اختیار داشتن دومین اقتصاد قدرتمند جهان پس از امریکا با زیر سوال بردن استدلال این کشور در زمینه امنیت ملی، تعرفه‌هایی بر کالاهای امریکایی وضع کرده که محصولاتی به ارزش حدود ۳ میلیارد دلار را دربر می‌گیرد. پکن می‌گوید هدفش حفاظت از منافع چین و ایجاد توازن در ضرر ناشی از تعرفه‌های تازه امریکاست. چین پیش‌تر گفته بود به دنبال جنگ تجاری نیست اما اگر اقتصادش لطمه ببیند بیکار نخواهد نشست. این کشور به امریکا هشدار داده که ترسی از جنگ تجاری ندارد اما امیدوار است اختلاف‌ها به وسیله مذاکره حل شود.
در همین راستا چین از دوشنبه ۲ آوریل (۱۳ فروردین) تعرفه‌هایی تا ۲۵ درصد بر ۱۲۸ محصول وارداتی از امریکا اعمال کرد که گوشت خوک و نوشیدنی‌های الکلی نیز در آنها بودند. در همین روز بازارهای بورس امریکا افت چشمگیری کردند که تا حدودی به دلیل نگرانی از بالا گرفتن جنگ تعرفه‌ها بود. این افزایش ۲۵ درصدی علاوه بر عوارضی است که پیش از این وجود داشت و چندین محصول دیگر از جمله مغزدانه‌ها، میوه‌های تازه و خشک و داروی گیاهی جینسنگ هم با ۱۵ درصد تعرفه اضافه روبه‌رو خواهند شد. در کنار اینها تعرفه واردات مفتول فولادی از امریکا به چین هم رشد ۱۵ درصدی خواهد داشت.


زنگ خطر به صدا درآمد

علاوه بر بازارهای بورس امریکا، کسب و کارهای این کشور که محصولاتش دستخوش این منازعه قرار گرفته، زنگ خطر را به صدا درآورده‌اند و می‌گویند چین بازار بزرگی برای کالاهای آنها از جمله گوشت خوک، سویا و هواپیماست. برای نمونه، چین سال پیش سومین بازار بزرگ گوشت خوک صادراتی امریکا بود به طوری که به گفته شورای تولیدکنندگان گوشت خوک امریکا ارزش آن به ۱/۱ میلیارد دلار رسید.
با همه این احوال، دولتمردان جمهوری‌خواه امریکا همچنان از مواضع عقب ننشسته‌اند. لیندزی والترز از سخنگویان کاخ سفید ریشه مشکلات را به چین ارتباط می‌دهد و می‌گوید: مشکل اصلی این است که چین به فولاد تولیدی خود یارانه اختصاص می‌دهد و به جای هدف گرفتن صادرات به این کشور باید به شیوه‌های غیرعادلانه تجاری خود که به امنیت ملی امریکا زیان می‌رساند و بازارهای جهانی را دستکاری می‌کند، پایان دهد.

منبع: صمت
عناوین برگزیده