تاریخ: ۰۹ مرداد ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۱:۰۰
بازدید: ۱۴۸
کد خبر: ۱۳۳۱۲۰
سرویس خبر : آهن و فولاد
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در نامه‌ای به رئیس جمهوری:

ابلاغ قیمت‌های دستوری در بازار فولاد را متوقف کنید

می متالز - رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در بخشی از نامه‌ خود به رئیس جمهوری پیرامون بازار فولاد گفت: ابلاغ قیمت‌های دستوری در بازار فولاد منجر به افزایش شدید قیمت‌ها برای مصرف‌کننده، توزیع گسترده رانت و بازگشت امضاهای طلایی می‌شود.
ابلاغ قیمت‌های دستوری در بازار فولاد را متوقف کنید

به گزارش می متالز، در حال حاضر، قیمت سنگ آهن معادل ۵۰ درصد قیمت FOB خلیج فارس (نصف قیمت صادراتی!) به زنجیره تولید فولاد عرضه و علی‌رغم هزینه انرژی و نیروی انسانی بسیار ارزان در این زنجیره، قیمت محصولات فولادی در کشور با حداقل ۱۰ درصد بالاتر از قیمت جهانی (قیمت FOB خلیج فارس) به مردم فروخته می‌شود که قطعا این روند ناصواب در زنجیره قیمت‌گذاری غیرشفاف و ناکارآمد باید به عنوان اولویت اول اصلاح قیمت محصولات فولادی در دستور کار دولت قرار گیرد.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در نامه‌ای به رئیس جمهوری خواستار جلوگیری از ابلاغ قیمت‌های دستوری در بازار فولاد شد.

متن نامه محمدرضا پورابراهیمی خطاب به حسن روحانی به شرح زیر است:

حسن روحانی

ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

با سلام

احتراما با عنایت به نامه شماره ۹۹-۱۴۰۸۰.م مورخ ۱۳۹۹.۰۵.۰۲ رئیس دفتر محترم ریاست جمهوری مبنی بر خروج قیمت‌گذاری فولاد از مکانیزم عرضه و تقاضا در بازار سرمایه کشور و اعمال قیمت دستوری برای آن به استحضار می‌رساند این موضوع بارها در زنجیره فولاد و سایر بازارها از جمله ارز، پتروشیمی و... اجرا شده و در نهایت پس از تحمیل هزینه‌های گزاف و بروز فساد در سطوح مختلف اجرایی کنار گذاشته شده است؛ اگرچه کنترل رشد افسار گسیخته قیمت کالاها به ویژه محصولات فولادی در بازار برای مصرف‌کنندگان یکی از اولویت‌های اصلی دولت محترم است که قطعا دغدغه جنابعالی در طرح موضوعات فوق بوده و یکی از مطالبات نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی نیز همین است؛ لیکن بررسی اتفاقات بازار فولاد و اعداد و ارقام تولید و مصرف نشان می‌دهد که به دلیل وجود مازاد تولید و تکمیل بودن زنجیره فولاد در کشور، در صورت مدیریت صحیح صادرات و ایجاد شفافیت در آمار تولید، می‌توان این بازار را بدون تحمیل هزینه‌های سنگین برقراری قیمت‌های دستوری مدیریت کرد.

حجم تولید فولاد در کشور سال ۱۳۹۸ حدود ۲۸ میلیون تن بوده است که مصرف کشور به سختی به ۱۸ میلیون تن می‌رسد لذا هیچ نگرانی از بابت تامین نیاز داخلی نباید وجود داشته باشد و با یک برنامه‌ریزی منسجم و دقیق می‌توان ضمن تامین نیاز داخل، صادرات فولاد را در دستور کار قرار داد. در این بین از ۱۸ میلیون تن محصول مورد مصرف در داخل کشور کمتر از ۳۵ درصد آن در بورس کالا مورد معامله قرار می‌گیرد و مابقی بدون شفافیت توسط شرکت‌ها به فروش می‌رسد که این امر بازار فولاد را با چالش جدی مواجه کرده است.

لذا به نظر می‌رسد با ایجاد شفافیت از طریق تجمیع تمام معاملات در بورس کالایی، کنترل دقیق صادرات، رصد خریداران محصولاتی همچون انواع ورق‌های فولادی، شمش و اسلب فولادی تا بازار نهایی مصرف از طریق تحول اساسی در سیستم بهین‌یاب و از همه مهم‌تر شفاف‌سازی عرضه و تقاضا از طریق مکانیزم بازار سرمایه در کلیه مراحل زنجیره تولید، بازار محصولات فولادی نیازمند هیچگونه مداخله قیمتی نبوده و به تعادل منطقی خواهد رسید. با توجه به اینکه ابلاغ قیمت‌های دستوری در بازار فولاد باعث افزایش شدید قیمت‌ها برای مصرف‌کننده، توزیع گسترده رانت و ایجاد فساد در دستگاه‌های اجرایی و نیز بازگشت امضاهای طلایی و عدم توسعه زنجیره می‌شود، امید است دستور فرمائید هر چه سریع‌تر از اجرائی شدن این موضوع غیرکارشناسی جلوگیری به عمل آید.

در پایان لازم به ذکر است که هم اکنون قیمت‌گذاری زنجیره سنگ آهن تا فولاد از وضعیت بسیار بغرنجی برخوردار است. احتمالا همان گونه که مستحضرید در حال حاضر قیمت سنگ آهن معادل ۵۰ درصد قیمت FOB خلیج فارس (نصف قیمت صادراتی!) به زنجیره تولید فولاد عرضه و علی‌رغم هزینه انرژی و نیروی انسانی بسیار ارزان در این زنجیره، قیمت محصولات فولادی در کشور با حداقل ۱۰ درصد بالاتر از قیمت جهانی (قیمت FOB خلیج فارس) به مردم فروخته می‌شود که قطعا این روند ناصواب در زنجیره قیمت‌گذاری غیرشفاف و ناکارآمد باید به عنوان اولویت اول اصلاح قیمت محصولات فولادی در دستور کار دولت قرار گیرد.

با تقدیم احترام

محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی

عناوین برگزیده