به گزارش می متالز، بهدلیل افزایش تولید و عرضه سنگآهن در دنیا، بازار آن با مازاد مواجه شده بود و همین امر عامل کاهش شدید قیمت سنگآهن طی 3 تا 4 سال اخیر بوده است. در عین حال پس از بهوجود آمدن مازاد عرضه در بازار، تولیدکنندگان بزرگ این ماده معدنی در اقدامی هوشمندانه ضمن کنترل تولید و عرضه خود در بازار، بهتدریج بهسمت سنگ آهنهای پرعیار پیش رفتند؛ چرا که نیاز بازار چین بهعنوان بزرگترین واردکننده و مصرفکننده سنگ آهن در حال تغییر خرید است. پیش از این چینیها همه نوع سنگ آهن (اعم از کمعیار و پرعیار) را در بازار میخریدند، اما پس از اصلاحات ساختاری فولادسازان شامل تعطیلی واحدهای کوچک و نیز ادغام واحدها با یکدیگر برای کاهش آلودگیهای زیستمحیطی، سنگ آهن کمعیار به تدریج در حال خارج شدن از بازار است و تولیدکنندگان بزرگ نیز به فراست دریافتهاند که برای افزایش رقابت و نیز کسب سهم بازار باید عیار سنگ آهن تولیدی خود را افزایش دهند.
البته این موضوع به معنای آن نیست که سنگ آهن کمعیار دیگر مشتری ندارد؛ بلکه اگر تولیدکنندگان بتوانند در کنار تولید سنگ آهن کمعیار، یک واحد فرآوری برای رساندن عیار آن به 62 تا 66 درصد احداث کنند، سهم بیشتری از بازار را از آن خود خواهند کرد. البته بهنظر میرسد که تولیدکنندگان همچنان به کنترل عرضه در بازار ادامه خواهند داد و همین مسأله نیز باعث کنترل قیمت سنگ آهن در سال 2018 خواهد شد. ناگفته نماند که بازار همچنان اشباع خواهد ماند و همین مسأله ممکن است قیمتها را تحت فشار بگذارد.
ایران در سال 1396 حدود 20 میلیون تن سنگ آهن صادر کرد که بیش از 90 درصد آن به بنادر چین بوده است، بنابراین تغییر سیاست وارداتی چین در ایران نیز تا حدی احساس شد و بخشی از سنگ آهن عرضه شده در بورس کالا بهدلیل عدم اطمینان از بازار، مورد معامله قرار نگرفت. نمودار 1 نیز در این رابطه حاکی از آن است که در سال 1396 بیش از 2 میلیون و 300 هزار تن سنگ آهن در رینگ صادراتی بورس کالا عرضه شد که در مقابل آن 5 میلیون تن تقاضا وجود داشت. اما در نهایت به همان دلایلی که عنوان شد، تنها یک میلیون و 380 هزار تن از آن مورد معامله قرار گرفت.
در این میان مجتمع سنگ آهن فلات مرکزی ایران با عرضه یک میلیون و 595 هزار تن، بیشترین عرضه را بهخود اختصاص داد که در مقابل آن 3 میلیون و 900 هزار تن تقاضا وجود داشت. اما در نهایت این مجتمع توانست یک میلیون و 45 هزار تن سنگ آهن را مورد معامله قرار دهد. مجتمع سنگ آهن سنگان نیز 674 هزار تن سنگ آهن را روانه رینگ صادراتی بورس کالا کرد که در مقابل آن یک میلیون و 319 هزار تن تقاضا وجود داشت ولی در نهایت 344 هزار تن را مورد معامله قرار گرفت.