تاریخ: ۱۵ آبان ۱۳۹۹ ، ساعت ۲۰:۴۵
بازدید: ۱۹۸
کد خبر: ۱۴۲۴۹۸
سرویس خبر : انرژی

فلات مرکزی ایران در مسیر توسعه پایدار قرار گرفت

می متالز - با اجرای فاز نخست طرح انتقال آب خلیج فارس به استان‌های هرمزگان و کرمان، با تامین آب پایدار برای بخش‌های صنایع و کشاورزی، فلات مرکزی ایران در مسیر توسعه پایدار قرار گرفت.
فلات مرکزی ایران در مسیر توسعه پایدار قرار گرفت

به گزارش می متالز، آیین افتتاح مرحله اول شیرین‌سازی آب و قطعه اول خط انتقال آب از خلیج‌فارس به فلات مرکزی ایران (بندرعباس- سیرجان) از طرح‌های ملی وزارت نیرو و وزارت صنعت، معدن و تجارت در استان‌های هرمزگان و کرمان با سرمایه‌گذاری ۱۶ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومانی، صبح امروز (پنجشنبه، پانزدهم آبان‌ماه) با ارتباط تصویری حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسن روحانی، رییس‌جمهوری آغاز شد.

طرح انتقال آب به فلات مرکزی بر اساس گفته های «محمدجواد فدایی» استاندار کرمان، در سه خط در نظر گرفته شده که سالیانه ۶۰۰ میلیون مترمکعب آب را شیرین کرده به استان‌های کرمان و یزد منتقل می‌کند.  خط نخست این پروژه، سالیانه ۱۸۰ میلیون مترمکعب آب را منتقل می‌کند که ۵۰ میلیون مترمکعب آن به شهرهای استان هرمزگان داده می‌شود و  ۴۵ میلیون مترمکعب سهم گل‌گهر، ۴۰ میلیون مترمکعب سرچشمه و ۳۰ میلیون مترمکعب سهم چادرملو است و ۱۵ میلیون مترمکعب نیز در طول مسیر برای شرب و سایر موارد استفاده می‌شود.

با افتتاح مرحله نخست طرح شیرین‌سازی، روزانه ۲۰۰ هزار مترمکعب آب برای مصارف آشامیدنی و صنایع در استان‌های هرمزگان و کرمان، نمک‌زدایی می‌شود.

برای افتتاح این طرح که برای یک‌هزار و ۲۰۰ نفر در رده‌های مختلف مهندسی و اجرایی اشتغال‌زایی داشته، ۳۰۵ کیلومتر خط لوله انتقال، هفت ایستگاه پمپاژ آب و ۱۰ پست ۴۰۰، ۲۳۰، ۱۳۲ و ۶۳ کیلوولت و ۱۵۰ کیلومتر خط انتقال نیرو و همچنین ۳۳ مخزن تعادلی، ذخیره و مقابله با ضربه آب به ظرفیت ۱۸۷ مترمکعب طراحی و اجرا شده است.

در آیین افتتاح این طرح، رییس‌جمهوری با بیان اینکه طرح انتقال آب به فلات مرکزی ایران صنایع ما را متحول می‌کند، گفت: خط انتقال آب از خلیج‌فارس خط انتقال امید است، زیرا فقط آب به فلات مرکزی ایران نمی‌رسد بلکه امید منتقل می‌شود.

 طرح انتقال آب به فلات مرکزی که رییس جمهوری از آن به عنوان طرح انتقال امید یاد کرد، طرحی استراتژیک در راستای توسعه این مناطق به شمار می‌رود.

طی دهه‌های اخیر تغییرات اقلیمی منجر به کمبود منابع ‌آب در این مناطق شده است. پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی امنیتی چنین اتفاقی امر پوشیده‌ای نیست.   در واقع‌کمبودآب یکی از گره‌های پیش روی توسعه فلات مرکزی ایران بویژه در بخشهای کشاورزی و صنعت بوده است. تکمیل طرح انتقال آب زمینه ساز تامین‌ پایدار آب مورد نیاز در این مناطق می شود.

به گفته حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی، طول این طرح بیش از ۸۰۰ کیلومتر است که فاز نخست آن که امروز افتتاح می‌شود ۳۰۵ کیلومتر است، این پروژه در ادامه به مس سرچشمه می‌رسد و تا یزد و چادرملو ادامه می‌یابد. یکی از دغدغه‌های پیش روی افکار عمومی در اجرای چنین طرح‌هایی  دغدغه های زیست محیطی است. موضوعی که به گفته روحانی در این طرح مد نظر بوده است.  با افتتاح این طرح، صدها چاه که ‌آب را از زیرزمین برای صنایع منطقه تامین می‌کرده، به سایر مصارف رسیده یا آنهایی که ضرورت نداشته باشد، بسته می‌شود.

 واقع امر این است که چاه‌های غیر مجاز یکی از عمده ترین مشکلات پیش روی منابع آب زیرزمینی به شمار می‌رود. از طرفی حیات و زندگی کشاورزان به این چاه‌ها وابسته است و از طرف دیگر بهره برداری بی رویه از این منابع منجر به کاهش سطح آب‌های زیر زمینی و فرونشت زمین در دشت‌ها می‌شود.

 نکته مهم دیگر موضوع توسعه دریا پایه و توسعه مناطق ساحلی کشور در سواحل جنوبی کشور است. واقع امر این است که سواحل معمولا از کانونهای جمعیتی کشورها به شمار میروند و این امر مستلزم ایجاد و توسعه زیرساختها در این مناطق است از این رو توسعه آب شرب و ظرفیت سازی در این بخش می تواند بسیار حائز اهمیت باشد. بر اساس چشم اندازی که تعریف شده در  آینده بندرعباس، ۵۰ درصد آب مصرفی مردم با شیرین‌سازی از آب دریا تامین می‌شود.  

بر اساس اظهارات امروز روحانی در سال ۹۲، ۱۸ دستگاه آب شیرین‌کن در کشور وجود داشت که این رقم امروز به ۷۲ دستگاه رسیده  و این تحول عظیمی است که در هفت سال اخیر رخ داده است.

امروز شیرین‌سازی آب دریا یکی از پروژه‌های مهم در جهان محسوب می‌شود. حدود ۷۵ درصد نمک‌زدایی‌ها در منطقه ما انجام شده به طوری که بیش از ۸۵۰  واحد آب شیرین‌کن در منطقه خلیج‌فارس مشغول فعالیت است که ۲۵ مورد آنها آب شیرین‌کن‌های بزرگ با ظرفیت بیش از ۱۰۰ هزار متر مکعب در شبانه روز هستند.

بر اساس اظهارات «رضا اردکانیان» وزیر نیرو،  در دولت «تدبیر و امید» مطالعه انتقال آب از خلیج‌فارس و دریای عمان به ۱۷ استان کشور آغاز شده که اکنون به انتها رسیده است. این ۱۷ استان سالیانه ۶۰ میلیارد متر مکعب مصرف آب سطحی و زیرزمینی دارند که دو میلیارد مترمکعب آن مربوط به بخش صنعت است.  مطابق برنامه توسعه ۳۰ ساله، مصرف آب در بخش صنعت این استان‌ها به بیش از سه میلیارد مترمکعب افزایش خواهد داشت.

 آن طور که اردکانیان گفته است و بر اساس محاسبات، بخش صنعت سالیانه ۹۵۰ میلیون مترمکعب برای مصارف خود کمبود خواهد داشت و به همین دلیل، استفاده از آب دریا یکی از روش‌های تاثیرگذار خواهد بود.

پروژه امروز یکی از پروژه‌های مهم است که از مجموع ۴۵۰ میلیون مترمکعب آب تخصیص داده شده به صنایع و بخش‌خصوصی، ۱۵۰ میلیون مترمکعب آب شیرین به دست خواهد آمد که می‌تواند برای مصارف شرب و صنعتی هرمزگان و همچنین مصارف صنعتی کرمان و یزد مورد استفاده قرار بگیرد.

 

خط لوله امید، تبلور «ما می‌توانیم»

در این مراسم، علیرضا رزم حسینی وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در خصوص تامین منابع مورد نیاز این طرح گفت: این طرح بدون ریالی اعتبار دولتی افتتاح شد و قرار است شرکت‌های توسعه‌گرا و صنعتی معدنی، کشور را بسازند و این شرکت‌ها برای بقای خود و مردم حاضر به سرمایه‌گذاری شدند.

بر اساس اظهارات رزم حسینی، ‌اعتبار این پروژه از محل منابع بانکی و شرکت‌های صنعتی و معدنی تامین شده است.  در این طرح ۱۹۴ شرکت داخلی در ۱۵ استان کشور مشارکت داشتند.

وی با بیان اینکه این طرح توسط مدیران شجاع مس سرچشمه،  گل‌گهر و چادرملو با یک ریسک حساب شده به انجام رسیده، افزود: انتقال آب از دریا برای خودروسازی و شهرک‌های صنعتی صرفه اقتصادی دارد و وزارت نیرو باید جلودار و مشوق اجرای این‌گونه طرح ها باشد تا همه صنایع و استان‌ها از این نعمت بهره‌مند شوند.

عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت