تاریخ: ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷ ، ساعت ۰۰:۵۹
بازدید: ۵۶۴
کد خبر: ۱۴۳۴۸
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
شناور:

دولت در حوزه فنی سنگ آهن کم‌سواد است

می متالز - عضو هیات مدیره گروه معادن امیرسنگان پارسیان گفت: نخستین پیشنهاد من این است که ما مفاهیم توسعه پایدار را در پنجمین همایش بین‌المللی سنگ آهن ایران به ویژه در فعالیت‌های سنگ ‌آهن بیشتر جلوه دهیم و معدنکاری سنگ آهن را با توسعه پایدار بیشتر آشنا کنیم.
دولت در حوزه فنی سنگ آهن کم‌سواد است

به گزارش می متالز، مرتضی شناور با اشاره به در پیش بودن پنجمین همایش بین‌المللی سنگ آهن ایران در 18 اردیبهشت ماه سال جاری توضیح داد: ما در کشورمان شاهد شعارها و بحث‌های توسعه پایدار هستیم. توسعه پایدار توسعه‌ای است که نیاز امروز ما را بدون لطمه زدن به تامین نیاز آیندگان تامین کند، نه آنکه نسل کنونی نیاز خود را برطرف کند بطوریکه امکانات نسل آینده از بین برود.

وی افزود: از طرفی با توجه به اینکه معادن ایران روزبه‌روز عمیق‌تر می‌شوند و اکتشافات روزبه‌روز به اکتشافات عمیق تبدیل می‌شود، به نظر میرسد در چند سال آینده مجبور خواهیم بود معادن را به روش زیرزمینی استخراج کنیم که متاسفانه هیچ تجربه مفید و خوبی در این زمینه نداریم. پیشنهاد می‌کنم معدنکاران را برای روش‌های زیرزمینی استخراج آماده کنیم.  

او در پاسخ به این سوال که عملکرد دولت را در حوزه معادن چطور ارزیابی می‌کنید؟ توضیح داد: دولت در حوزه فنی سنگ ‌آهن کم‌سواد است و توصیه من به سیاستگذاران دولتی در این حوزه مطالعه بیشتر و افزایش آگاهی است تا شاهد سیاستگذاری کارشناسی در این حوزه باشیم.

وی گفت: فرآیند اکتشاف، استخراج و فرآوری سنگ آهن و نهایتا ذوب و متالورژی و تبدیل به شمش که عمدتا توسط دولت‌ها انجام شده است، اشتباهات بسیاری دارد. به عنوان مثال دولت فکر می‌کند که تمام سنگ آهن‌ها باید به یک روش فرآوری شده و همه آنها باید با یک روش به فولاد تبدیل شوند، در حالی که این‌طور نیست. در دنیا براساس کیفیت سنگ آهن، روش‌های فرآوری و ذوب متفاوتی وجود دارد و براساس کیفیت سنگ آهن این روش‌ها انتخاب و اجرایی می‌شود اما متاسفانه در ایران روش ذوب را پیش از آنکه کیفیت سنگ شناسایی شود، انتخاب شده و کارخانه‌های احیا مستقیم احداث شده‌اند و اکنون تمام معادن سنگ آهن کشور فارغ از کیفیت به اجبار دولت باید کنسانتره سنگ آهن (به معنی سنگ آهن عیار 67.5%با دانه‌بندی 45 میکرون) تولید کنند. در حالی که در دنیا این‌طور نیست، سنگ آهن‌ها بسته به کیفیت خود فرآوری و ذوب می‌شوند. به عنوان مثال در دنیا 75% فولاد توسط کوره بلندها تولید می‌شوند که خوراک آنها سنگ آهن دانه‌بندی با عیار 60 درصد است و آن دسته از ذخایر سنگ آهن که قابل تبدیل به سنگ آهن دانه‌بندی با عیار بالای 58 درصد نیستند به کنسانتره تبدیل می‌شوند در حالی که در ایران برای شارژ کوره‌های قوس الکتریکی که قبلا ساخته شده‌اند، اجبارا سنگ آهن‌هایی که نیازی به کنسانتره شدن ندارند با مصرف انرژی و آب فراوان باید به کنسانتره و سپس گندله و آهن اسفنجی شوند.

عضو هیات مدیره گروه معادن امیرسنگان پارسیان افزود: در ایران تعداد زیادی کارخانه با روش احیا مستقیم احداث شده در حالی که اکثر سنگ آهن‌های ایران مناسب این روش نیستند برای آنها کوره بلند مناسب‌تر است.

شناور ادامه داد: از طرفی در زمینه عملکرد دولت، به فرآیند خصوصی‌سازی معادن و همچنین حمایت از معادن و کسب‌وکارهای معدنی کوچک و متوسط ایراد بسیار زیاد است. به نظر من در چند سال گذشته خصوصی‌سازی در بخش معدن نه تنها متوقف شد بلکه دولت سعی کرد معادن بزرگ را به دولت بازگردانده و خصوصی‌سازی را بالعکس انجام دهد اما بخش خصوصی خیلی باهوش است؛ می‌تواند راه خود را به درستی انتخاب کند و با توجه به منافع مالی که در انتخاب راه درست وجود دارد، بتواند به منافع مالی خود و هم منافع مملکت دست پیدا کند. من عدم دخالت غیرکارشناسی دولت در فرآیند معدنکاری را برای رشد این حوزه بسیار مفید می‌دانم.

عناوین برگزیده