تاریخ: ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۱:۰۶
بازدید: ۵۳۹
کد خبر: ۱۴۴۷۶
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
ژاپن؛ بازاری رو به رشد برای مصرف قراضه مسی

آلمان؛ دومین صادرکننده و واردکننده بزرگ قراضه مسی است

می متالز - چین به‌عنوان بزرگترین واردکننده قراضه و ضایعات، طی سال‌های 2012 تا 2016، افت 1.5 میلیون تنی واردات داشت که این امر منجر به کاهش 21 درصدی تجارت جهانی شد. در میان بزرگترین واردکنندگان قراضه که عمدتا روند کاهشی را در این دوره پشت سر گذاشتند، ژاپن، رشد واردات داشت که علت آن، تولید بالای کاتد مس و عدم بهره‌مندی از منابع طبیعی این فلز سرخ است.
آلمان؛ دومین صادرکننده و واردکننده بزرگ قراضه مسی است

به گزارش می متالز، تجارت قراضه را می‌توان بازتابی از بازار عرضه و تقاضای این طلای کثیف در نظر گرفت. از این رو، بزرگترین واردکنندگان قراضه در جهان عمدتا بزرگترین مصرف‌کنندگان قراضه و ضایعات مسی نیز محسوب می‌شوند. طی سال‌های 2012 تا 2016 بیشترین حجم صادرات در دست کشورهای چین، آلمان، بلژیک، کره جنوبی و ژاپن بود. نمودار 1، آمار واردات این کشورها را طی بازه مورد بررسی نشان می‌دهد و همانطور که ملاحظه می‌شود، چین به‌‌طور متوسط سهم 56 درصدی از تجارت جهانی این کالا را در دست دارد.

همانطور که در نمودار 1 قابل مشاهده است، طی سال‌های 2012 تا 2016، در حالی واردات قراضه و ضایعات مسی کشورهای چین، آلمان، بلژیک و کره جنوبی کاهش یافته است که ژاپن، با رشد سالانه 13 درصدی واردات قراضه همراه بود. ژاپن از جمله اقتصادهای بزرگ و موفق در جهان محسوب می‌شود که با تکیه بر این قوت و با وجود عدم بهره‌مندی از منابع معدنی مس به تولید کاتد می‌پردازد به‌طوری که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان این فلز صنعتی در جهان است. بنابراین با توجه به توسعه تولید کاتد و دسترسی کمتر به کنسانتره مس، این کشور در دوره مورد بررسی با افزایش واردات قراضه همراه بود. مجموع افت حجم واردات قراضه مسی چین در این دوره، برابر با یک میلیون و 500 هزار تن بود. این رقم تقریبا 90 درصد افت حجم تجارت جهانی این طلای کثیف را طی 5 سال مورد بررسی، تشکیل می‌دهد.

همانطور که بزرگترین واردکنندگان شمایی از بازارهای مصرف قراضه و ضایعات مسی را نشان می‌دهد؛ بزرگترین صادرکنندگان قراضه نیز، بازتابی از بازارهای عرضه  طلای کثیف را ارایه می‌کند. نمودار 2، آمار بزرگترین صادرکنندگان قراضه و ضایعات مسی را برای سال‌های 2012 تا 2016 به تصویر می‌کشد. صادرکنندگان بزرگ قراضه مسی، بزرگترین تأمین‌کنندگان جهانی این طلای کثیف به حساب می‌آیند. اکثریت صادرکنندگان بزرگ قراضه مسی کشورهای توسعه یافته هستند که صرفا اقدام به جمع‌آوری قراضه و ضایعات می‌کنند و فرآوری‌های پسین یعنی پرعیارسازی و پالایش را در اختیار کشورهای در حال توسعه قرار می‌دهند و واردات فلز تصفیه شده را  مرجح بر فرآوری آن در بازار داخل می‌دانند.

با توجه به نمودار 2، بزرگترین صادرکنندگان قراضه و ضایعات مسی طی 5 سال مورد بررسی، کشورهای ایالات متحده آمریکا، آلمان، انگلستان، فرانسه و هلند هستند که مجموع صادراتشان در این مدت، به‌طور متوسط سهم 34 درصدی از کل صادرات جهانی را تشکیل می‌داد. همراستا با افت تجارت جهانی و کاهش میزان واردات بزرگترین کشورهای واردکننده، حجم صادرات بزرگترین صادرکنندگان نیز در سال‌های 2012 تا 2016، با کاهش همراه بود که بیشترین میزان کاهش متعلق به ایالات متحده آمریکا با نرخ رشد سالانه 18- درصد، معادل چیزی حدود 680 هزار تن قراضه را به ثبت رسانده است.

آلمان، نه‌تنها دومین کشور بزرگ واردکننده قراضه در جهان است؛ بلکه در فهرست بزرگترین صادرکنندگان نیز در جایگاه دوم می‌‌نشیند. خالص تجارت قراضه و ضایعات مسی آلمان نشان می‌دهد که این کشور اروپایی، عملا بازار مصرف است؛ به گونه‌ای که طی 5 سال مورد بررسی، متوسط خالص واردات 100 هزار تنی ضایعات مسی را گزارش کرده است. در نتیجه از قانون صادرات قراضه و واردات مس تصفیه شده مستثنی می‌شود. با توجه به خالص وارداتی مثبت این کشور، این احتمال وجود دارد که قراضه‌های کم‌عیار و کهنه (به دلیل آلایندگی فرآیند تمیز و پرعیارسازی آن‌ها) از این کشور صادر می‌شود و در مقابل، قراضه‌های تمیز یا نو وارد آن می‌شود.

تمامی واحدهای صنعتی برای کاهش هزینه‌های عملیاتی و تولیدی خود، همواره سعی در استفاده از قراضه و ضایعات مسی به عنوان ماده اولیه دارند چرا که مس، یکی از فلزات پایه گران قیمت به شمار می‌رود. در نتیجه، افزایش قیمت مس، همواره سبب افزایش گرایش مصرف‌کنندگان مس به سمت قراضه شده است. البته در مقابل، افت ارزش این فلز صنعتی نیز از جذابیت مصرف قراضه کاسته است. بنابراین به‌طور خلاصه می‌توان چنین برداشت کرد که افت متوالی قیمت مس در بازارهای جهانی طی سال‌های 2012 تا 2016، سبب کاهش حجم واردات و صادرات کشورهای مؤثر در مقیاس جهانی شده است.

عناوین برگزیده