تاریخ: ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۱:۱۸
بازدید: ۱۳۹
کد خبر: ۱۴۴۷۸
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
سعد عبدی، مدیر امور برنامه‌ریزی و نظارت شرکت ملی صنایع مس ایران

توسعه متوازن یعنی نگاه جامع برای رسیدن به هدف

می متالز - کاهش قیمت مس در بازارهای جهانی سبب شد تا شرکت ملی صنایع مس ایران ضمن اولویت قرار دادن اقدامات اساسی در جهت افزایش بهره‌وری و کاهش قیمت تمام شده، در بسیاری از طرح‌های توسعه‌ای خود همانند شرکت‌های بزرگ بین‌المللی تجدید نظر کند.
توسعه متوازن یعنی نگاه جامع برای رسیدن به هدف

به گزارش می متالز، با انجام این اقدامات شرکت ملی صنایع مس توانست علاوه بر جبران بدهی‌های گذشته، درآمد بسیار مناسبی را نیز کسب کند و ایران از بحران به‌وجود آمده در سال 1394 که ریشه در گذشته داشت به‌طور کامل خارج شد. البته کمک دولت به شرکت‌های بزرگ تولیدکننده می‌تواند علاوه بر تسریع در برنامه‌های توسعه، زمینه را برای رشد بیشتر شرکت‌ها فراهم سازد.

هنگامی که از توسعه متوازن صحبت می‌شود، منظور توسعه همه جانبه بخش‌های مختلف تاثیرگذار بر هم هستند؛ به‌گونه‌ای که هر یک از این عوامل، به فراخور میزان اهمیت و تاثیر آن بر سایر عوامل رشد یافته باشد. در چنین شرایطی می‌توان انتظار داشت یک جامعه، یک صنعت و حتی یک بنگاه، بتواند از چنین مقوله‌ای بهره‌مند شود. طبعا با چنین پیچیدگی‌هایی، توسعه متوازن به یک نقشه راه و یک نگاه جامع نیاز خواهد داشت تا هدف مورد انتظار محقق شود. از همین رو انتظار می‌رود در بنگاه‌های اقتصادی نیز، توسعه متوازن در همه مقوله‌های نیروی انسانی، پروژه‌های توسعه‌ای و مکان‌یابی آن‌ها، خرید مواد و تجهیزات و مواردی از این دست مورد توجه قرار گیرد.

 

اقدامات اساسی شرکت ملی مس در برابر بحران

بسیاری از شرکت‌های بزرگ تولیدکننده مس در دنیا، طی سه چهار سال اخیر با توجه به کاهش قیمت مس در بازارهای جهانی ، میلیاردها دلار از طرح‌های توسعه خود را متوقف کردند؛ چرا که دیگر امکان ادامه طرح‌های توسعه‌ای با قیمت‌های کمتر از 5 هزار دلار بر هر تن وجود نداشت. در این رابطه پس از به‌وجود آمدن بحران کاهش قیمت مس در دنیا، مدیریت شرکت ملی صنایع مس ایران در تمامی طرح‌های توسعه‌ای این شرکت بازنگری کرد. در گام اول قرار شد طرح‌های توسعه‌ای به‌اتمام برسند که درصد پیشرفت بالاتری برخوردار اند و نیز طرح‌های دارای ارزش افزوده بالاتر در اولویت قرار گیرند. در دنیا نیز به همین شکل عمل می‌کنند. در سال 1390 متوسط قیمت مس به 9 هزار دلار رسیده بود. در حالی که این میزان در سال 1395، 5 هزار و110 دلار در هر تن بود. این یعنی قیمت مس تقریبا نصف شده بود. شرکت‌های بزرگ مانند کودلکو، بی.اچ.پی، گلنکور و گروپو مکزیکو و... بدین صورت عمل کردند و وقتی قیمت مس از حدی پایین‌تر رفت، شرکت‌های مذکور طرح‌های توسعه‌ای خود را به‌تدریج متوقف کردند و یا به‌شدت کاهش دادند. در سال 1393 که روند نزولی قیمت مس تشدید شد، این اولویت‌بندی نیز در شرکت ملی صنایع مس ایران صورت گرفت.

در کنار موارد یاد شده، و پیشرفت پروژه‌ها، تا اواسط سال1396 سرمایه بورسی شرکت رقم 5 هزار میلیارد تومان بود. اما بر اساس عملکرد بسیار خوب وقابل تحسین همه مدیران، روساء، سرپرستان و کارکنان غیور، هم‌اکنون، ارزش بازار سهام شرکت افزایش یافته است یعنی دستیابی به 16 هزار و 500 میلیارد تومان ارزش درسال 1396.

 استفاده کردن از افزایش سرمایه در سه نوبت از سال 1392 تاکنون، رشد بهره‌وری نیروی انسانی و افزایش سرانه تولید به‌ازای هر نفر، هدایت نقدینگی به‌سمت طرح‌‌های توسعه و کاهش قیمت تمام شده از جمله اقدامات موثر شرکت ملی صنایع مس ایران در سال‌های اخیر بوده است.

 از سال 1393مقوله‌ای به‌نام نهضت کاهش قیمت تمام شده در شرکت ملی مس شکل گرفت. واقعیت امر آن است که کاهش قیمت تمام شده، شرکت مس را از وضعیت نگران‌کننده به وضعیت مطلوبی رسانده است؛ چنانکه قیمت تمام شده کاتد که در سال 1392 برابر با 5 هزار و 150 دلار در هر تن بود، در سال جاری به 3 هزار و 900 دلار در هر تن کاتد رسیده و برای مس محتوی از سه هزار و525 دلار بر هرتن مس محتوا به میزان 2 هزار و 440 دلار بر هر تن رسیده است. از دیگر دستاوردهای شرکت در این دوره، تعمیرات بهتر و افزایش عمر قطعات و تجهیزات و کاهش مصرف قطعات یدکی است که قاعدتا در کاهش قیمت تمام شده نیز تاثیرگذار بوده است. با در نظر گرفتن این موضوع که هزینه‌های تولید هر ساله تحت تاثیر تورم افزایش می‌یابند و حتی بخشی از آن‌ها ارزی نیز هستند، می‌توان تاثیر مدیریت بهتر هزینه‌ای در شرکت را به خوبی مشاهده کرد.

عناوین برگزیده