تاریخ: ۱۶ آذر ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۲:۲۰
بازدید: ۷۴۶
کد خبر: ۱۴۷۱۴۴
سرویس خبر : آهن و فولاد

به‌کارگیری پیشرفته‌ترین تکنولوژی بی‌سیم دنیا در فولاد مبارکه

می متالز - مدیر بازرسی فنی، اتوماسیون و ابزار دقیق شرکت فولاد مبارکه از به کارگیری پیشرفته ترین تکنولوژی بی سیم جهان در شرکت فولاد مبارکه خبر داد.
به‌کارگیری پیشرفته‌ترین تکنولوژی بی‌سیم دنیا در فولاد مبارکه

به گزارش می متالز، بهزاد شیرانی مدیر بازرسی فنی، اتوماسیون و ابزار دقیق شرکت فولاد مبارکه در گفتگو با رادیو فولاد به تشریح عملکرد و گزارش اقدامات انجام شده در این حوزه پرداخت.

این مدیریت به‌عنوان بخشی از ساختار نگهداری و تعمیرات فولاد مبارکه، متولی نظام پایشِ وضعیت و طراحی و نظارت بر فعالیت‌های تعمیراتی و پروژه‌های اصلاحی تجهیزاتِ حساس شرکت و همچنین مجری فعالیت‌های نگهداری و تعمیرات تخصصی در حوزۀ اتوماسیون و ابزار دقیق شرکت است. مدیریت بازرسی فنی، اتوماسیون و ابزار دقیق مشتمل بر هفت زیرمجموعۀ کالیبراسیون و ابزار دقیق، آزمایشگاه الکترونیک، مخابرات و ارتباطات، بازرسی خوردگی و خواص مواد، بازرسی جرثقیل‌های سقفی و سازه، بازرسی ماشین‌های دوّار و تجهیزات قدرت و همچنین واحد دفتر فنی است.

کالیبراسیون و ابزار دقیق: این واحد شامل چهار زیرمجموعۀ نگهداری و تعمیرات سیستم‌های پرتوزا، نگهداری و تعمیرات سیستم‌های توزین، آزمایشگاه کالیبراسیون و نت تجهیزات آزمایشگاهی است. آزمایشگاه‌های تضمین کیفی فولاد مبارکه دارای تجهیزات خاص و باکیفیت اندازه‌گیری هستند و نگهداری از این تجهیزات به عهدۀ واحد تجهیزات آزمایشگاه است.

واحد بازرسی خوردگی و خواص مواد: بازرسی تجهیزات تحت‌فشار نظیر مخازن، ظروف، بویلرها و خطوط لوله، بازرسی سیستم‌های حفاظت کاتدی و همچنین بازرسی جوش و تست‌های غیرمخرب بر عهدۀ این واحد است.

آزمایشگاه الکترونیک: این واحد در چهار حوزۀ اساسی فعالیت می‌کند: واحد آزمایشگاه الکترونیک که وظیفۀ تعمیر کارت‌ها و کلیه تجهیزات الکترونیک شرکت را بر عهده دارد؛ واحد نگهداری و تعمیرات یا نت سیستم‌های اعلام و اطفای حریق اتوماتیک (کلیۀ مکان‌هایی که پتانسیل حریق و خطر دارند تحت پوشش سیستم‌های اطفای اتوماتیک قرار دارند)؛ واحد نگهداری و تعمیرات سیستم‌های رایانه و چاپگرها؛ تعمیرات کامپیوترهای صنعتی خطوط تولید.

بازرسی جرثقیل‌های سقفی و سازه: بازرسی و کنترل جرثقیل‌های سقفی و سازه‌های دینامیک فولاد مبارکه به‌منظور حفظ آماده‌به‌کاری، ارائۀ روش‌ها و دستورالعمل‌های اصلاحی جهت جلوگیری از توقفات ناخواستۀ خطوط تولید و کنترل مصرف قطعات یدکی و حفظ ایمنی در این واحد انجام می‌شود.

دفتر فنی: انجام فعالیت‌های ایجاد، ثبت، کنترل و برنامه‌ریزی‌های PM و CM های مربوط به حوزۀ بازرسی فنی و اتوماسیون بر عهدۀ واحد دفتر فنی است.

بازرسی ماشین‌های دوار و تجهیزات قدرت: پایش وضعیت ماشین‌های دوّار و تجهیزات قدرت و همچنین بالانس کردن آن‌ها و انجام پروژه‌های بهینه‌سازی ماشین‌های دوار در این واحد صورت می‌گیرد.

مخابرات و ارتباطات: نگهداری و تعمیرات سیستم‌های ارتباطی و مخابرات ازجمله تلفن و سیستم‌های مرتبط مانند مراکز تلفن و سیستم‌های ارتباط با مخابرات اصفهان بر عهدۀ این واحد است. قسمت دوم فعالیت‌ها در حوزۀ اینترگاه‌های صنعتی و قسمت سوم در حوزۀ سیستم‌های وایرلس و بی‌سیم فولاد مبارکه است، مانند بی‌سیم‌های صنعتی که در اختیار واحدهای حساس مثل آتش‌نشانی، انتظامات و راه‌آهن، حمل‌ونقل سرباره و اورژانس فولاد مبارکه قرار دارد. در حوزۀ وایرلس یک بخش وسیع دیگر به نام موبایل‌های سازمانی نیز وجود دارد که بسیار گسترده است. در این خصوص تعداد ۴ هزار خط سازمانی در اختیار کارکنان و حتی پیمانکاران است که به‌صورت داخلی می‌توانند هم با خودشان و هم با مراکز تلفن فولاد مبارکه در ارتباط باشند.

تعمیرات فولاد مبارکه بر اساس وضعیت تجهیزات انجام می‌شد و قرار بود این حالت به تعمیرات بر اساس پایش وضعیت تغییر یابد. در این خصوص نرم‌افزاری هم با همکاری شرکت ایریسا طراحی شده است. در این زمینه توضیح دهید.

کشورهای پیشرو در صنعت دنیا سه نوع تعمیرات را در نظر دارند: تعمیرات اضطراری، تعمیرات پیش‌بینانه یا برنامه‌ریزی‌شده و تعمیرات پیش‌گویانه که بر اساس حساسیت و نقش تجهیز در تداوم خط تولید صورت می‌گیرد. تصمیم‌گیری در این زمینه به این بستگی دارد که با چه استراتژی‌ای به تعمیرات تجهیز نگاه شود. بخشی از تجهیزات که بر اساس ردۀ حساسیت، ایمنی و موارد محیط زیستی، تولیدی و هزینه‌ای حساسیت زیادی دارند امتیازبندی می‌شوند و تعمیرات پیش‌گویانه یا تعمیرات بر اساس پایش وضعیت برای آن‌ها صورت می‌گیرد؛ بدین معنی که وضعیت تجهیز به‌صورت مداوم بر اساس پارامترهای مختلف تحت نظر قرار می‌گیرد و در زمان لازم تجهیز در برنامۀ تعمیر قرار می‌گیرد. معمولا بین ۵ تا ۱۰ درصد تجهیزات در شرکت‌های پیشرفتۀ دنیا در این رده قرار می‌گیرند. این کار در فولاد مبارکه از چندین سال قبل شروع شده و گردش کار جامع پایش وضعیت برای آن طراحی شد و در سیستم شرکت ثبت شده است. بر اساس این طرح، تجهیزات حساس شناسایی و در سیستم مکانیزه‌ای که با همکاری شرکت ایریسا در فولاد مبارکه پیاده‌سازی شد ثبت شدند و اقدامات و بازرسی‌های موردنیاز آن‌ها در سیستم تعریف شد. در حال حاضر بازرسی تجهیزاتی که در گروه پایش وضعیت قرار می‌گیرند به‌صورت مکانیزه انجام می‌گردد و اقدامات اصلاحی که برای کاهش سطح ریسک لازم است شناسایی می‌شود. البته فرایند پایش به‌دلیل انجام اقدامات اصلاحی هنوز کامل نشده و به همکاری بیشتر نواحی و ارائۀ آموزش‌ و فرهنگ‌سازی در این زمینه نیاز است. اقدامات اصلاحی نیز به قرارداد و تأمین متریال نیاز دارند و امیدواریم طرح تا سال آینده به‌صورت کامل پیاده شود.

برای تقویت ارتباطات بی‌سیم در نقاط کور شرکت چه اقداماتی در دست انجام است؟

تا دو سال پیش سیستم بی‌سیم فولاد مبارکه آنالوگ و پوشش‌دهی آن ناکافی بود و به‌دلیل نبود امکانات مناسب، امکان ضبط مکالمات در حوادث به‌منظور تحلیل و بررسی‌های بعدی نیز وجود نداشت. این‌ موارد باعث شد فولاد مبارکه به سمت استفاده از سیستم بی‌سیم دیجیتال حرکت کند که پیشرفته‌ترین تکنولوژی بی‌سیم در دنیاست. با شروع این فعالیت، نصب پنج دکل بی‌سیم در سطح فولاد مبارکه انجام شد و سخت‌افزار بی‌سیم دیجیتال در اختیار واحدهای حساس مانند آتش‌نشانی، اورژانس و واحدهای دیگر خدماتی قرار گرفت. هم‌اکنون تنها موضوع مطرح در خصوص پوشش سیستم دیجیتال، پوشش نقاط کور مانند زیرزمین‌ها و تونل‌های برق است، چون بی‌سیم فعلی روی سطح زمین کار می‌کند. پروژۀ بعدی ما این است که در تونل‌های برق و در زیرزمین‌ها از تکنولوژی دیگری استفاده کنیم. این تکنولوژی از طریق کابل‌هایی که نشت جریان دارند کار می‌کند و پیاده‌سازی آن هزینۀ زیادی دارد. چند سال است که این پروژه در پیش‌بینی‌های بودجۀ سالانه ذکر می‌شود، اما متأسفانه به‌دلیل هزینه‌های زیاد موردتوافق قرار نمی‌گیرد. البته ما همچنین پیگیر رفع این مشکلات و برقراری پوشش مناسب هستیم. برخی مکان‌ها در فولاد مبارکه از این قاعده مستثنا هستند، ولی چون تجهیزهای اسکلت فلزی بسیار سنگین در آنجا قرار دارد نقطۀ کور محسوب می‌شوند. برای رفع این مشکل کارشناسان مخابرات ما به‌صورت ۲۴ ساعته آمادگی حضور در محل و حتی انجام مانور با نفرات آتش‌نشانی را دارند تا مشکلات استخراج شود.

فرایند نصب دوربین در نواحی مختلف فولاد مبارکه در چه مرحله‌ای است؟

در گذشته روش‌های مختلف نصب دوربین با پیمانکاران مختلف در فولاد مبارکه امتحان شد، ولی پس از آن تصمیم مدیریت ارشد فولاد مبارکه بر آن شد که دوربین‌ها در سراسر فولاد مبارکه به‌صورت یکپارچه توسط واحد مخابرات نصب شود. استراتژی فولاد مبارکه برای این موضوع این است که نواحی به‌صورت سالیانه نیازهای خودشان را برای نصب دوربین به واحد مخابرات ارجاع دهند. این گزارش‌ها جمع‌بندی و توسط کارشناسان مخابرات ارزیابی می‌شود. نهایتا پس از نیازسنجی، از طریق واحد مخابرات اقدامات لازم صورت می‌گیرد.

در حوزۀ بازرسی فنی و ابزار دقیق چالش‌هایی که توسط تحول دیجیتال قابل‌رفع است شناسایی شده‌اند؟

اتوماسیون و ابزار دقیق و بازرسی فنی ارتباط تنگاتنگی با مبحث صنعت نسل چهارم و تحول دیجیتال دارد. نسل چهارم صنعت عمدتا مربوط به سنسورها، جمع‌آوری و تحلیل اطلاعات و تصمیم‌گیری هوشمند بر اساس آن است. موضوع سنسورها و اندازه‌گیری‌ها در اتوماسیون و ابزار دقیق یک موضوع کاملا تخصصی است. PLCها و تجهیزات الکترونیک در واحد الکترونیک، بازرسی ماشین‌های دوّار یا پایش وضعیت آنلاین، تحلیل اطلاعات در نرم‌افزارهای خاص، اندازه‌گیری ضخامت پاتیل‌ها (که یک مبحث ترموگرافی است و در بازرسی فنی به آن پرداخته شده، ولی موضوع مکانیزه و دیجیتال کردن آن مطرح است) از مواردی است که در تحول دیجیتال به آن پرداخته خواهد شد.

برای به‌روزآوری‌ها و همپایی دانش تخصصی، آیا فولاد مبارکه برای همکاری با فولادسازان بین‌المللی برنامه‌ای دارد؟

تا چند سال گذشته ارتباطات ما با شرکت‌های فولادی دنیا خیلی زیاد بود و ارتباطات بسیار خوبی داشتیم، اما متأسفانه به‌دلیل تشدید تحریم‌ها در چند سال گذشته این ارتباط‌ها کم شد. در اصل این ارتباطات نیاز است و با توجه به کانال‌هایی که در سیاست بین‌المللی باز شده، شرکت‌هایی هستند که از طریق مکاتبه با مدیرعامل فولاد مبارکه، اعلام آمادگی کرده‌اند. جلساتی هم برای هماهنگی‌ برگزار کرده‌ایم تا ان‌شاءالله با این شرکت‌ها ارتباط برقرار کنیم و در تعامل باشیم و از این طریق پاسخ‌گوی سؤالات و نیازهای فولاد مبارکه باشیم.

عناوین برگزیده