تاریخ: ۱۱ دی ۱۳۹۹ ، ساعت ۲۳:۴۵
بازدید: ۱۹۷
کد خبر: ۱۵۲۱۱۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
شیوه‌نامه فولادی دولت بازار فولاد را آرام نکرد

طغیان بازار فولاد

می متالز - رکورد قیمتی جدیدی در معاملات شمش و محصولات فولادی کشور به ثبت رسید به‌گونه‌ای‌که بهای هر کیلوگرم شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس‌کالا به ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومان و قیمت هر کیلوگرم میلگرد در بازار آزاد تهران به ۱۳ هزار و ۳۵۰ تومان در هفته جاری رسید.
طغیان بازار فولاد

به گزارش می متالز،  روند رو به رشد جهانی بهای فولاد سیگنال‌ساز اصلی افزایش قیمت در بازار داخل است و تولیدکنندگان صنایع پایین‌دستی با تکیه بر سودگیری از فروش صادراتی اقدام به رقابت نفسگیر برای خرید شمش فولاد می‌کنند، حال آنکه در بازار بی‌رونق مقاطع طویل فولادی داخلی، با توجه به قرارگیری در فصل سرد سال که زمان سنتی رکود در بازار به‌شمار می‌رود، خبری از تقاضای گسترده از ناحیه مصرف‌کنندگان واقعی مصنوعات فولادی نیست.

 

رقابت برای شمش فولاد ۱۳ هزار تومانی!

رکوردشکنی قیمتی در معاملات شمش فولاد بورس‌کالای کشور همچنان ادامه دارد، درحالی‌که در معاملات هفته قبل شمش فولاد در بورس‌کالا رکورد قیمتی این محصول با میانگین قیمت فروش ۱۱ هزار و ۱۲۰ تومان به ازای هر کیلوگرم شکسته شده بود، استمرار روند افزایش جهانی بهای فولاد و روند رو به رشد تقاضای داخلی باعث شد تا در معاملات هفته جاری این محصول که در روز سه‌شنبه ۹ دی انجام شد نیز رکوردی جدید برای شمش فولاد در رینگ معاملاتی بورس‌کالا به ثبت برسد به‌گونه‌ای که بهای معامله هر کیلوگرم شمش فولاد در این بازار به قیمت ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم رسید.

با احتساب مالیات ارزش افزوده و کارمزد ارکان بورس، هر کیلوگرم شمش فولاد برای تولیدکننده صنایع تکمیلی کشور برابر ۱۲ هزار و ۸۰۰ تومان خواهد بود که با احتساب هزینه حمل، تبدیل و سود حداقلی نوردکار باید انتظار داشت میلگرد تولید شده با این شمش با قیمتی بیش از ۱۳ هزار و۵۰۰ تومان در بورس‌کالای کشور عرضه شود و بهای این محصول در بازار خرده‌فروشی نیز به‌کانال ۱۴ هزار تومان برسد.

در روز سه‌شنبه ۹ دی برابر ۲۶۳ هزار تن تقاضا برای ۱۳۵هزار تن شمش فولاد عرضه شده در این بازار به ثبت رسید؛ این درحالی است که این بازار از ابتدای آبان تا نیمه آذر در رکودی سنگین فرو رفته بود به‌گونه‌ای که اغلب معاملات در قیمت پایه انجام می‌شد و حتی برای بخش قابل‌توجهی از محصول عرضه شده تقاضایی به ثبت نمی‌رسید.

درحالی‌که افزایش نرخ ارز در ماه‌های ابتدایی سال، عامل اصلی رشد تقاضا برای خرید شمش فولاد از بازار فیزیکی بورس‌کالا بود، در هفته‌های اخیر، رشد جهانی بهای محصولات مختلف زنجیره فولاد سیگنال‌ساز اصلی رشد قیمت‌ها در بازار داخل شده است.

باتوجه به قرارگیری در فصل سرد سال که زمان سنتی رکود در بازار مقاطع فولادی کشور به‌شمار می‌رود، تقاضای مصرفی برای محصولات طویل فولادی که عمدتا در بخش ساخت‌وساز به‌کار می‌رود بسیار اندک بوده و این وضعیت تا بهمن ماه نیز ادامه پیدا خواهد کرد، بنابراین این بازار از بخش تقاضای مصرفی در بازار داخل رونقی ندارد. با وجود این تولیدکنندگان صنایع پایین‌دستی حاضر به رقابت قابل‌توجه برای خرید مواد اولیه خطوط تولید خود هستند؛ چراکه از سویی پیش‌بینی می‌کنند، با توجه به نحوه تعیین قیمت پایه شمش فولاد در بورس‌کالا براساس شیوه‌نامه فولادی وزارت صمت (۸۰ درصد قیمت شمش فولاد CIS در آخرین هفته ماه با احتساب نرخ ارز نیمایی) و از آنجا که ظرف یک ماه اخیر قیمت شمش فولاد CIS افزایشی قابل‌توجه داشته، بهای عرضه هفته آینده شمش فولاد در بورس‌کالا رشد قابل‌توجهی داشته باشد و با به تعویق انداختن خرید مواد اولیه، متحمل هزینه بیشتری شوند و از طرف دیگر به فروش صادراتی خود دل‌ بسته‌اند. اگرچه قرارگیری در فصل سرد سال باعث شده تا تقاضای چندانی برای مقاطع فولادی در بازار داخل وجود نداشته باشد اما رشد جهانی بهای این محصول به رونق بازارهای صادراتی منجر شده است. به این ترتیب برای نوردکار خرید شمش گران و تولید محصول و صادرات توجیه اقتصادی دارد.

اگرچه در شرایط کنونی نوردکار می‌تواند با صادرات محصول، زیان افزایش قیمت شمش فولاد را جبران کند اما رقابت غیرمنطقی برای شمش فولاد، بازار داخلی مقاطع فولادی را بر هم زده و این موضوع به زیان مصرف‌کننده نهایی تمام می‌شود. در چنین شرایطی افزایش بهای پیش‌پرداخت معامله از ۱۰ درصد به ۵۰ تا ۷۰ درصد می‌تواند به تعدیل تقاضا منجر شود. البته این پیشنهاد تنها مربوط به معاملات شمش فولاد نبوده و اجرای آن در معاملات محصولات فولادی بورس‌کالا نیز می‌تواند تقاضای سفته‌بازان را کاهش دهد.

 

چراغ سبز به رشد بهای مقاطع فولادی

ثبت رکورد جدید قیمتی برای معامله شمش فولاد در رینگ معاملاتی بورس‌کالا، سیگنالی قدرتمند برای افزایش بهای مقاطع فولادی در بورس‌کالا و بازار آزاد بود. به‌گونه‌ای که بهای هر کیلوگرم میلگرد در بازار آزاد تهران پس از معاملات شمش فولاد در بورس‌کالا در روز سه‌شنبه ۹ دی به نرخ ۱۳ هزار و ۳۵۰ تومان به ازای هر کیلوگرم رسید که این قیمت رکورد تاریخی قیمت میلگرد در بازار آزاد کشور بود.

ثبت چنین رکورد قیمتی آن هم در فصل سرد سال که زمان رکود سنتی در بخش مصرف مقاطع طویل فولادی به‌شمار می‌رود، جای تعجب دارد. به گفته فعالان این بازار، خریدهای فعلی تنها با هدف انباشت انبار از محصول به علت پیش‌بینی روند افزایشی قیمت و نه از سوی متقاضیان واقعی انجام می‌شود. همچنین با توجه به نبود مشتری واقعی در بازار آزاد، بخشی از تجار حاضر به فروش محصول به خریداران با قیمتی کمتر از بهای عرف بازار هستند و به نوعی شاهد بروز زیرفروشی در بازار هستیم.

در معاملات روز چهارشنبه ۱۰ دی ماه بورس‌کالا میزبان عرضه ۹۲ هزار تن میلگرد با قیمت پایه ۹ هزار و ۹۹۰ تومان به ازای هر کیلوگرم بود که با توجه به تقاضای ۱۸۱ هزار تنی ثبت شده در این بازار بهای معامله این محصول به ۱۱ هزار و ۹۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم رسید. با احتساب مالیات ارزش افزوده و کارمزد ارکان بورس، قیمت هر کیلوگرم میلگرد به فروش رفته از این بازار برابر ۱۳ هزار تومان خواهد بود و طبیعتا با توجه به هزینه حمل و سود خرده‌فروش، این محصول با نرخی بیش از ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان به بازار آزاد خواهد رسید.

عناوین برگزیده