بخش معدن و صنایع معدنی کشور بارها از سوی سازمان حفاظت محیطزیست و کارشناسهای آن متهم به تخریب محیطزیست و حیات وحش شده است. این انتقادها امروز به اختلاف بزرگی تبدیل شده که گاه از فعالیت یک معدن جلوگیری کرده یا در برخی موارد نیازمند نظر ریاستجمهوری بوده است.
فعالیت آنومالی «دی۱۹» در معدن چادرملو داستانی آشناست که به راحتی اختلاف نظر بخش معدن و محیطزیست را به تصویر کشیده است. حال حضور شرکتهای معدنی در شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی محیطزیست میتواند گامی موثر در برطرف شدن اختلافها میان این دو بخش باشد.
رئیس هیات عامل ایمیدرو در حاشیه این بازدید و درباره نمایشگاه، اظهار کرد: شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی محیطزیست کاری بسیار ارزشمند است. یکی از اقدامات مهم در نمایشگاه آن بود که تمامی سازمانها به اهمیت محیطزیست توجه کنند.
کرباسیان ادامه داد: سازمانها و شرکتهای مختلف به طور جدی کارهای انجام شده در حوزه محیطزیست را در این نمایشگاه ارائه کردهاند. به طور نمونه در حوزه فولاد مبارکه و ذوبآهن هزاران هکتار نهالی که نیاز کمتری به آب دارند، کاشته شده است. چنین اقداماتی در حوزه معادن نیز قابل مشاهده است.
وی تاکید کرد: بدون شک باید در حوزه محیطزیست بیش از امروز هزینه شود. نباید از محیطزیست ترسید بلکه باید سرمایهگذاری بیشتری در این زمینه انجام شود.
اقدامات انجام شده در برخی معادن و واحدهای صنایع معدنی حاکی از آن است که معدن میتواند به حفظ محیطزیست کمک کند اما همانگونه که رئیس هیات عامل ایمیدرو به آن اشاره کرد، این موضوع نیازمند صرف هزینههایی بیش از گذشته و استفاده از فناوریهای برتر در این حوزه است.
رئیس هیات عامل ایمیدرو در ادامه تصریح کرد: خوشبختانه در بازدیدی که از شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی محیطزیست داشتم، توجه سازمانها به رعایت قوانین محیطزیست قابل درک بود. با توجه به اهمیت محیطزیست، استفاده از فناوری نوین در این حوزه میتواند به کاهش آسیبهای وارد از سوی بخش معدن کمک کند اما این اتفاق با ارتباط میان کشورهای صاحب فناوری امکانپذیر میشود.
کرباسیان در پاسخ به این پرسش که آیا سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) در حوزه محیطزیست با کشورهای خارجی وارد مذاکره شده است، اظهار کرد: در زمینه موضوع آب با ژاپن وارد همکاری شدهایم. با وزیر توسعه ایالت ویکتوریا استرالیا نیز دیدار کردم که در این مذاکرات درباره صرفهجویی و بازیافت باطلههای معدنی و همچنین استفاده از فناوری استرالیا در حوزه محیطزیست صحبتهایی شد. البته در این زمینه با کشورهای اروپایی نیز در ارتباط هستیم.
وی ادامه داد: یکی از موضوعات مهمی که سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در دستور کار قرار داده است، موضوع انتقال فناوری جدید به داخل کشور است.
برگزاری جلسات یک طرفه چه از سوی سازمان حفاظت محیطزیست و چه سازمانها و تشکلهای معدنی نمیتواند مشکلی را حل کند. شاید بهتر باشد مسئولان در رأس هر سازمان پشت میزی مشترک قرار بگیرند و به جای نقد یکدیگر به دنبال یافتن راهکاری برای کاهش آسیبهای زیستمحیطی در کنار فعالیتهای معدنی باشند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به پرسش دیگر صمت مبنی بر اینکه آیا ایمیدرو برنامه برگزاری جلسهای مستقیم با رئیس سازمان حفاظت محیطزیست در دستور کار دارد یا خیر، بیان کرد: با دکتر متصدی که قائم مقام رئیس سازمان حفاظت محیطزیست است جلسات مداومی داریم که خانم دکتر ابتکار مسئولیت را به ایشان دادهاند.
کرباسیان تاکید کرد: سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) با سازمان حفاظت محیطزیست، رابطهای دوستانه و دو جانبه دارد و براساس منطق کارشناسی است. خوشبختانه ایمیدرو درحالحاضر مشکل خاصی با سازمان محیطزیست ندارد.
وی در پایان اظهار کرد: درباره محیطزیست بهترین خبری که میتوانیم داشته باشیم این است که سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) تلاش میکند فعالیتهای خود را در چارچوب استانداردهای بینالمللی انجام دهد اما در مقابل انتظار ما این است که سازمان حفاظت محیطزیست نظر خود را اعلام کند و ما با دید مثبت مشکلات را حل کنیم و بتوانیم با رعایت قوانین زیستمحیطی از منابع خدادادی معدنی بهره ببریم.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در حاشیه بازدید از غرفه شرکت مس در شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی محیطزیست گفت: براساس گزارشی که از سوی مدیران HSE شرکت ملی صنایع مس ایران ارائه شد این شرکت توانسته تا حد بسیار زیادی استانداردهای زیستمحیطی را رعایت کند. مهدی کرباسیان ادامه داد: این گزارش نشان داد شرکت مس برای ارتقای این استانداردها نیز بودجه خوبی اختصاص داده است. رئیس هیاتعامل ایمیدرو افزود: ما بهعنوان سازمان ایمیدرو اصرار بر حفظ الزامات زیستمحیطی از سوی صنایع معدنی داریم و براساس آخرین اخباری که از شرکت مس داریم، این شرکت در این زمینه تلاش میکند به سازمانی سبز تبدیل شود.
او همچنین به اهمیت محیطزیست اشاره کرد و گفت: یکی از تکالیف همه ما و ازجمله شرکت مس و سایر شرکتهای صنایع معدنی این است که الزامات زیستمحیطی را رعایت و محیطزیست را برای نسلهای آینده حفظ کنیم.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت تاکید کرد: بدیهی است معادن در مناطقی قرار گرفتهاند که حفظ محیطزیست در آنها حساسیتهای بیشتری دارد از اینرو صنایع معدنی باید بیش از پیش در زمینه محیطزیست حساس باشند؛ شرکت مس نیز در این زمینه باید تلاش مضاعفی داشته باشد.