تاریخ: ۰۶ بهمن ۱۳۹۹ ، ساعت ۰۲:۲۰
بازدید: ۳۱۷
کد خبر: ۱۵۶۶۷۹
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
نایب رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران بیان کرد:

حلقه شمش اصلى ترین دلیل براى نبود سرمایه گذارى در حوزه اکتشاف/ لوکوموتیو توسعه بخش معدن کشور سنگ آهن است

می متالز - سجاد غرقی نایب رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: اقتصاد قواعد خاص خود را دارد، نگاه ایدوئولوژیکی به مسائل اقتصادی باعث می شود سرمایه مولد انباشت نشود و به بخش های دیگر گسیل می شود.
حلقه شمش اصلى ترین دلیل براى نبود سرمایه گذارى در حوزه اکتشاف/ لوکوموتیو توسعه بخش معدن کشور سنگ آهن است

به گزارش می متالز، غرقی در اولین کنفرانس آنلاین معدن، بیان کرد: فاصله اطلاعاتی میان بخش معدن و فولاد بسیار زیاد است و باید این فاصله را از میان برد.

غرقی با اشاره به فعالیت شرکت معدنی متما اظهار کرد: شرکت ما در بخش معدن و در حوزه معادن کوچک مقیاس فعال است. ما از سال 84 کار اکتشافی در همدان و استان زنجان را آغاز کردیم. ما در حوزه سنگ آهنف کار اکتشافی 37 معدن را انجام دادیم. تجربه ما در معادن رگه ای نشان می دهد، اکتشاف حین استخراج ذخیره ما افزایش قابل توجهی داشت. در سال 84 وقتی این ذخیره را به عنوان پروانه خریداری کردیم حدود 200 هزارتن ذخیره هماتیتی برای آن پیش بینی شده بود، اما پس از یک سال فعالیت اکتشافی این ذخیره را به 2.2 میلیون تن رساندیم و متوجه شدیم مگنتیتی است.

وی ادامه داد: در ادامه توانستیم نقاط حفاری را به خوبی پیش ببریم. حفاری های اکتشافی شرکت که کاملاً خصوصی است در این سال ها افزایش پیدا کرد. بحث های ژئومتالورژی و زمین آمار هم امتحان شد. اما بحث مگنتومتری و حفاری و لاگینگ مغزه گیری در ذخایر رگه ای سنگ آهن بیش از پیش جواب می دهد. بسیار مهم است که راندمان کار را افزایش دهیم. درواقع به ازای هر 270 متر توانستیم 10 تا 15 تن ذخیره کشف کنیم.

نایب رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران، تصریح کرد: سال 97 تا 98 این آمار به ازای هر 100 متر به 200 هزار تن ذخیره جدید رسید. این موضوع به معنای تغییر و اصلاح روش هایی بود که به صورت مداوم داشتیم.

غرقی اظهار کرد: از 100 درصد هزینه های اکتشافی ما، 76 درصد صرف حفاری مغزه گیری شده است. هزینه های مهندسی و ژئوفیزیک حدود 7 درصد و آنالیز نمونه ها حدود 2 تا 3 درصد را شامل شده است.

وی ادامه داد: در معادن کوچک و متوسط مدل کاملا متفاوت و برمبنای پی جویی مدام پیش می رود که نشانه های توده ای قابل رویت است و پیدا کردن آن با توجه به امکانات زمان خود را صرف می کند.

این فعال حوزه سنگ آهن افزود: امروز حدود 20 میلیون تن ذخیره قطعی در اختیار داریم، اما با توجه به بروکراسی های اداری یک/سوم این رقم در پروانه است و کماکان بحث اکتشافات ما ادامه دارد.

وی در ادامه با اشاره به آمارهای ارائه شده از سوی طیب نیا معاون معدنی فولاد مبارکه، اظهار کرد: معادن سنگ آهن به دلیل آنکه ارزش افزوده آنها در سال 98 به میزان 16 هزار میلیارد تومان بود، بسیار مهم هستند. این رقم حدود 54 درصد از ارزش افزوده کل معادن کشور است. لوکوموتیو توسعه بخش معدن ما سنگ آهن است. اگر موتور این لوکوموتیو خاموش شود، سایر بخش ها نیز متاثر از آن می شوند.

غرقی تصریح کرد: زمانی که عنوان خام فروشی به غلط درباره معادن سنگ آهن مطرح می شود، اثرات سیاست گذاری آن در مجلس، دولت و حاکمیت منفی می شود و درنتیجه شاهد وضع عوارض 25 درصدی برای صادرات و لغو معافیت های مالیاتی هستیم.

وی ادامه داد: این موارد به این دلیل مطرح می شود که حلقه ای از زنجیره خواهان دریافت سنگ آهن ارزان تر است و به واسطه تجمیع سوبسید از بالادستی منابع بسیاری در اختیار دارد. درنهایت سیاست ها برعلیه بخش سنگ آهن می شود.

به گفته غرقی، 426 پروانه در این حوزه است، بازار سنگ آهن نیز بازار مناسبی است و تقاضا برای آن وجود دارد اما چرا کمتر از نصف این معادن با ظرفیت واقعی فعال هستند؟ سیاست گذاری همچون وضع عوارض و ممنوعیت صادراتی و قیمت گذاری، مسیر سرمایه گذاری به سمت معادن را تغییر خواهد داد.

وی ادامه داد: موضوعی که به توسعه اکتشاف کمک می کند، انباشت سرمایه مولد است. یعنی مازاد بر هزینه تولید باید سودی در بنگاه به اندازه کافی ایجاد شود که از محل آن هزینه های سنگین اکتشاف تامین شود. زمانی که جلوی این سود با عنوان تامین نیاز صنعت فولاد گرفته می شود، سرمایه گذاری در بخش معدن به ویژه حوزه سنگ آهن را کم خواهیم کرد.

غرقی تصریح کرد: به طور کلی رویکرد حاکمیت رویکرد تشویق برای انباشت سرمایه مولد نیست. اگر بخواهیم این سود عملیاتی را با سیاست های متفاوت همچون مبارزه با خام فروشی لغو کنیم نباید انتظار داشته باشیم صنعت معدنکاری در حوزه اکتشافات پیش رود. اکتشافات یک امر دستوری نیست. سرمایه اکتشافی مانند آب روان است و هرجا که امن باشد پیش می رود و مسیر خود را پیدا می کند. معدن واجد این ویژگی است اما سیاست های موجود در بخش معدن باعث شده این انباشت سرمایه رخ ندهد و در 2 سال اخیر شاهد افت سرمایه گذاری در معادن سنگ آهن باشیم. بدون شک این عدد در سال 98 به 99 بیشتر بوده و افت افزایش پیدا کرده است.

وی ادامه داد: چرا زمانی که امروز تقاضا برای سنگ آهن وجود دارد، نصف معادن تعطیل و باقی با کمتر از ظرفیت در حال فعالیت هستند؟ اقتصاد قواعد خاص خود را دارد، نگاه ایدوئولوژیکی به مسائل اقتصادی باعث می شود سرمایه مولد انباشت نشود و به بخش های دیگر گسیل می شود.

غرقی در پاسخ به سوال طیب نیا که چرا معادن بزرگ مثل گل گهر و چادرملو فولاد ساز شده اند، بیان کرد: پاسخ این سوال ساده است. زیرا دولت امکان انباشت سود در بخش معدن را تحت عنوان مبارزه با خام فروشی از بین برده است. درنتیجه این مجموعه ها به سراغ حلقه های پایین دستی زنجیره رفته اند.

نایب رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنى اتاق بازرگانى ایران، اضافه کرد: انجام اکتشافات یک شرکت معدنى براى تضمین سود است. قطعا این عبارت براى بخش معدن درست است. در کنار تجهیزات، تکنولوژى و نیروى انسانى هزینه مضاعف دیگرى وجود دارد که در اکتشافات صرف مى شود. اما این سرمایه ناشى از انباشت سىود است.

وى ادامه داد: سال گذشته شرکت هاى بزرگ سنگ آهنى از محل ارزان فروشى کنسانتره ٨ هزار و ٦٠٠ میلیارد تومان رانت را به مجموعه هاى فولادی گسیل کرده اند. این پولى است که باید به اکتشافات و توسعه معدنکارى وارد شود.

غرقى تصریح کرد: تغییر رفتار حاکمیت به این صورت است که مدیرانى براى ٢ سال در شرکت هایى مثل ذوب آهن حضور داشته و بازده بورسى خود را اعلام کنند و ١٠ سال آینده چندان برایشان مهم نباشد.

به گفته وى، امروز این تصمیمات مى تواند کل زنجیره فولاد را با مشکل همراه کند. ما در سال هاى آتى به طور حتم با بحران سنگ آهن مواجه هستیم، دلیل آن هم عدم وقوع انباشت سرمایه در بخش معدن است.

وى تصریح کرد: بررسى اینکه هر حلقه چه میزان سود کرده است، نگاه کلانى نیست. باید در دوران رونق به اندازه اى سرمایه گذارى شود که بتوان در دوره رکود هم فعالیت داشت.

غرقى همچنین بیان کرد: دلیل نبود سرمایه گذارى حلقه شمش و مشخصاً شرکت ذوب آهن است. یکى از پرتبلیغات ترین موارد علیه معدنکارى سنگ آهن توسط شرکت ذوب آهن صورت گرفته است.

وى ادامه داد: چنین اتفاقاتى حوزه را براى سرمایه گذاران ناامن مى کند. باید این نگاه تغییر کرده و معدن تولید معدنى و فولاد تولید فولادى داشته باشد.

به گفته وى، در گذشته اگر صنعت معدنکارى وابسته به فولاد بود، دلیل آن قرارگیرى در دوران تاسیس بود. متاسفانه امروز شرکت هاى فولادى حاضر نیستند هزینه اکتشاف به جیب معدنکار بازگردد.

منبع: می متالز
عناوین برگزیده