به گزارش می متالز، در حالی که محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی از آمادگی ایران برای اتصال خط آهن هرات – خواف به شهر مزار شریف در شمال افغانستان خبر داده اما دولت افغانستان تا کنون برنامه مشخصی برای اجرای این پروژه پیشنهاد ارائه نداده است.
این در حالی است که کارشناسان اقتصادی افغانستان، اجرای این طرح را فرصتی بسیار مهم برای سوق و ترقی این کشور از لحاظ اقتصادی میدانند.
«محمد عوض فرهنگ» سخنگوی اداره خط آهن افغانستان گفت: «هنوز بهصورت رسمی میان ایران و افغانستان جهت تمدید خط آهن هرات - خواف تا شهر مزارشریف تفاهم و توافقی صورت نگرفته است. کشورهای دیگری هم علاقهمند سرمایهگذاری در این پروژه هستند، اداره خط آهن افغانستان پس از بررسی طرحهای پیشنهادی، تصمیم خواهد گرفت».
«فواد احمدی» سخنگوی وزارت صنعت و تجارت افغانستان نیز اظهارداشت که افغانستان از هر اقدامی که باعث رونق خطوط ریلی این کشور و اتصال به کشورهای منطقه از جمله ایران شود، استقبال میکند زیرا در تعاملات و گسترش روابط تجاری سهولت بسیاری ایجاد میشود.
وی افزود که این وزارتخانه در انتقال کالاهای تجاری از طریق خطوط ریلی تلاش میکند، اما در قسمت اتصال خط آهن هرات به مزار شریف باید اداره خط آهن افغانستان پاسخ دهد که در این زمینه چه طرح و برنامههایی دارد.
«غلام فاروق نظری» عضو کمیسیون اقتصاد پارلمان افغانستان نیز با قدردانی از تلاشهای جمهوری اسلامی ایران در ساخت خط آهن هرات – خواف، گفت که خط آهن خواف - هرات جایگاه خاصی در تعاملات تجاری افغانستان دارد که باعث کاهش هزینههای سنگین ترانزیتی میشود.
نظری یادآور شد که گسترش خطوط ریلی در افغانستان و اتصال آن به خط آهن ایران میتواند به سود دو کشور باشد و باید دولت کابل از این فرصت استفاده کند.
«محمدهادی ابراهیمی» روزنامه نگار افغان نیز در بررسی خط آهن خواف - هرات گفت که امتداد این خط آهن تا مزارشریف، میتواند فرصتی کلان برای اقتصاد و موقعیت ژئواکونومیکی افغانستان باشد. افغانستان با توجه به موقعیتی که دارد، میتواند به عنوان منطقه ترانزیتی میان کشورهای همسایه شناخته شود.
وی افزود: اگر خط آهن خواف - هرات بتواند با عبور از مزار به مرزهای شمالی افغانستان برسد، این کشور را با آسیای مرکزی وصل میکند و در نتیجه، افغانستان عملاً به خط ترانزیت ایران و آسیای مرکزی تبدیل میشود.
ابراهیمی تاکید کرد که عبور خط آهن از شهرهای افغانستان، باعث گسترش ظرفیت اقتصادی و سهولت تجاری برای تاجران افغانستان نیز میشود. لذا باید از این فرصت به طور درست بهره برداری شود و دولت افغانستان تمهیدات و آمادگیهای لازم امنیتی، اقتصادی و همینطور زمینهسازیهای لجستیکی لازم برای انتقال این خط آهن را مهیا کند.
این روزنامه نگار افغان ادامه داد: باید به این نکته توجه داشت که ارزش خط آهن خواف - هرات زمانی قابل ارزیابی است که این خط آهن از چند شهر افغانستان و در صورت ایدهآل، از کشور افغانستان عبور کند. تا زمانی که از کلانشهرهای افغانستان نگذرد، به سود مطلوب خود نخواهد رسید. لذا از دست دادن این فرصت، به معنای از دست دادن ارزش خط آهن هرات خواف و سود غیرقابل جبران این خط است.
به هر حال، محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی اگر چه دی ماه سال جاری گفته بود که ایران آماده ساخت خط آهن تا مزارشریف است اما باید جدیتر این موضوع توسط مقامات مسوول کشور پیگیری شود تا زمینه همکاری بیشتر دو کشور فراهم شود.
دولت افغانستان نیز باتوجه به سابقه فرهنگی، روابط نزدیک دو کشور و سابقه همکاری و ساخت مناسب خط آهن خواف - هرات از این فرصت موجود استفاده کند.