به گزارش می متالز، حسن قرهخانی کارشناس بازار فلزات رنگی درباره آینده قیمت مس در بازارهای جهانی با انتشار مطلبی با عنوان " پیشبینی مس ۹ هزار دلاری" در دنیای اقتصاد اعلام کرد: برای تحلیل وضعیت قیمتهای جهانی فلزات رنگی در ابتدا ضروری است به روند اقتصادی دو کشور تاثیرگذار بر وضعیت جهانی این محصول یعنی چین و آمریکا اشاره کرد.
مروری بر شاخصهای برنامههای توسعه چین نشان میدهد این کشور پیشرفتهای اقتصادی هوشمندانهای برای سالهای آتی پیشبینی کرده که این موارد شامل افزایش ظرفیت واحدهای تولیدی، بهینهسازی فرآیندهای تولید بهصورت دیجیتال، هزینههای تحقیق و توسعه برای فروش فلزات رنگی، خودکفایی در زمینه تولید فولاد، کاهش انتشار گازهای گلخانهای، تشکیل کنسرسیومهای شرکتهای فولادی، افزایش بهرهوری منابع انسانی و تسهیل در دستورالعملهای تجاری در راستای دادوستد با سایر کشورهایی که در رشد اقتصادی کشور سهیم است.
در صورت تحقق این موارد که احقاق آن محتمل است، چین روند رو به رشد اقتصادی را در سالهای آتی پیشرو داشته باشد. این کشور با افزایش روند تقاضا در بازار فلزات رنگی و ایجاد ارزشافزوده قابلقبول در آینده به قطب اقتصادی جهان تبدیل خواهد شد.
همچنین آمریکا تا پایان سال ۲۰۲۱ نسبت به سال ۲۰۲۰ به رشد اقتصادی ۸. ۶ درصدی دست خواهد یافت که برخی منابع این رشد اقتصادی را در سال آتی ۱۱ درصد برآورد کردهاند.
البته ایران هم با توجه به ظرفیتهای تولید و حفظ روند تولید، شرایط روبه رشدی را تا پایان سالجاری خواهد داشت ولی با توجه به بودجهبندی و تامین بودجه سال آتی و انتخابات ریاست جمهوری، اقتصاد با رکود نسبی همراه خواهد بود و کمبود نقدینگی بازار کسب و کار و عدم هدایت پولهای سرگردان به سمت تولید و صنعت، باعث کاهش فعالیت بنگاههای اقتصادی خواهد شد.
طی هفته جاری به علت تعطیلات چین و برنامههای سال آینده، قیمت جهانی فلزات رنگی روند صعودی گرفت و قیمت ارز نیز تحتتاثیر جریان سیاسی مربوط به بازگشت آمریکا به برجام با افزایش مواجه بود. بنابراین دو گزینه موثر بر قیمت کالاها در ایران روبهفزونی بوده و در این هفته و هفتههای آتی افزایش قیمت فلزات رنگی رخ خواهد داد.
جدیدترین پیشبینی تحلیلگران برای نرخ فلزات در سال ۲۰۲۱ با در نظر گرفتن مبنای قیمتگذاریها و با توجه به روند عرضه و تقاضا، حکایت از مدار افزایشی دارد. از جمله مس از ۷۵۰۰ دلار به ۹۵۰۰ دلار با نوسان ۲۰۰۰ دلار بر تن پیشبینی شده که تاثیر بسیار شگرفی ایجاد کرده و افزایش شدید قیمتها را در زمان رکود بازار رقم خواهد زد.
برخی از تحلیلگران معتقدند بعید نیست در نیمه اول ۲۰۲۲ رکورد قیمت جهانی ۱۰هزار دلاری مس در سال ۲۰۱۷ نیز شکسته شود. بنابراین شواهد حاکی از افزایش روند رو به رشد قیمتهای فلزات است و تحکیم رشد قیمتها را عرضه و تقاضا در بازار جهانی ورق خواهد زد.
نکته ظریفی که در این میان تاثیر بسیار زیادی دارد، قانون همهپرسی شیلی بهعنوان بزرگترین تولیدکننده کاتد مس در جهان است که محدودیتهای خاص خود را دارد. این کشور بزرگترین تولیدکننده فلز مس در جهان بوده و قوانین پیادهسازی شده در آن بازنویسی شده و معدنکاران آن مجبور به پرداخت مالیاتهای سنگینی میشوند که این موضوع نیز تاثیر بسزایی درروند عرضه و تقاضا ایجاد خواهد کرد.
همچنین محرکهای اقتصادی، مالی و سیاسی بر کاهش یا افزایش ارزش دلار نقش دارند و میزان موجودی انبارها و رشد تورم بازار نیز از جمله گزینههای موثر بر روند قیمتها به شمار میرود.
با این اوصاف وضعیت بیشتر فلزات اساسی در سال ۹۹ از جمله مس به دلیل وخیمتر شدن تنشهای آمریکا و چین در نوسان و با شیب رو به پایین همراه بود اما نکته دیگری که در پیشبینی قیمت مس در سال ۱۴۰۰ باید در نظر گرفت، ناآرامیهای شیلی به عنوان بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده مس در دنیا است که علاوه بر ۱۶ معدن بزرگ مس در دنیا، بزرگترین معادن روباز و زیرزمینی را دارد. لاجرم بحرانهای شیلی میتواند تهدیدی برای تولید و صادرات مس و بالطبع موثر بر قیمت فلزات رنگی در کشورهای جهان باشد.
از طرفی با وجود اکتشافات در زمینه واکسن کرونا عرضه فلزات رنگی (از قبیل مس، روی، آلومینیوم، سرب، قلع، نیکل و...) با چالش روبهرو میشود که عاملی برای افزایش قیمت مس در آینده خواهد بود. انتظار می رود مهمترین مقاومت مس در بلندمدت در محدوده ۹ هزار دلاری باشد. با توجه به تقاضای چین در تامین فلزات رنگی، قیمتهای جهانی فلزات رنگی بر روند تولید بنگاههای اقتصادی تاثیر مستقیمی داشته و چالشهای فراوانی را در پی خواهد داشت.
از آنجاکه رشد اقتصادی بنگاههای صنعتی تابعی از رشد اشتغالزایی و افزایش تعداد شاغلان، انباشت سرمایه فیزیکی، مخارج تحقیق و توسعه، میزان رشد و تعداد بنگاههای کوچک و متوسط، افزایش اثربخشی کارگاهها و بنگاههای زودبازده است با در نظر گرفتن بازدهی بنگاههای اقتصادی در راستای سند چشمانداز سال ۱۴۰۴، پیشبینی میشود در سالهای آتی ، رشد اقتصادی رخ دهد که این موضوع توأم با رشد و تعالی شرکتهای تولیدی و صنعتی ایرانی خواهد شد.