به گزارش میمتالز، زیربنای اقتصاد و صنعت هر جامعه را معادن تشکیل میدهند در این راستا چرخه کشف، استخراج و فرآوری مواد معدنی در همه جوامع از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده، بر این اساس برای تامین مواد اولیه صنایع مختلف، معدنداران در سراسر جهان فعالیت میکنند و در صدر زنجیره تولید قرار دارند.
یکی از سنگهای بسیار کاربردی در صنعت، سنگ آهن مگنتیت است که دارای مواد با خواص فرومگنتیت بوده و خاصیت بسیار قوی مغناطیسی دارد که همین خاصیت امکان فرآوری آن را بسیار آسانتر از سنگ آهن هماتیت کرده است. سنگ آهن مگنتیت به واسطه برخورداری از خاصیت مغناطیسی بسیار منحصر به فرد میتواند در موارد بسیار متعددی در صنعت مورد استفاده قرار داد.
استان زنجان یکی از استانهای غنی معدنی است، از این رو در زمینه ذخایر سنگ آهن دارای ۴۵ معدن فعال با حجم ذخایر ۲۰ میلیون تنی بوده و مواد آن در حال استخراج است. طبق گفته مسوولان ظرفیت تولید معادن سنگ آهن استان زنجان سالانه بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن است و طی سال گذشته ۷۰۰ هزار تن آن برداشت شده است.
در طول سالهای اخیر به خصوص از سال گذشته بحث جلوگیری از خامفروشی و فرآوری مواد معدنی در دستور کار مسوولان معدنی قرار گرفته است و یکی از افتخارات اصلی مسوولان استان زنجان در این راستا فرآوری سنگ آهن مگنتیت و جلوگیری از صادرات ماده خام به خارج از استان است.
هرچند در زمینه فرآوری سنگ آهن هماتیت تنها یک واحد که طبق گفته فعالان حوزه معدن و معدنداران سنگ آهن هماتیت حتی در حد پایلوت نیز فعالیت نمیکند، وجود دارد، اما به نظر میرسد فرآوری سنگ آهن مگنتیت در این استان پرطرفدار بوده و فعالیت در این حوزه رونق خاصی به صنایع پایین دستی آن داده است و موجب فعالیت یک واحد دانش بنیان و تولید ۱۲ نوع ماده سیمانی جدید شده است.
در این راستا رضا عظیمی، مدیر اجرایی و دبیر شورای هماهنگی طرح احیا، فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس در جمع خبرنگاران اظهار داشت: از روز اولی که فعالیت در این حوزه را در استان زنجان شروع کردیم ظرفیت استان را در زمینه سنگ آهن هماتیت و مگنتیت شناسایی کردیم و در تلاش هستیم تا مجموعههای بزرگی نظیر فولاد خوزستان را با این طرح در زنجان درگیر کنیم.
وی افزود: اگرچه بحث اکتشاف به خوبی در زنجان انجام نشده است، اما به جرات میگویم که استان زنجان یکی از با ظرفیتترین قطبهای آهنی هم در سنگ آهن مگنتیت و هم هماتیت است و واحدهای فرآوری بزرگی برای حضور و استفاده و از ظرفیت سنگ آهن زنجان اعلام حضور کردهاند، بر این اساس هدف ما این است که برای همه معادن الگوسازی انجام شود.
ناصر فغفوری، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان در گفتگو با تسنیم اظهار داشت: سه واحد فرآوری سنگ آهن مگنتیت با ظرفیت یک میلیون و ۹۰۰ هزار تن در حال حاضر فعال هستند.
وی افزود: ظرفیت معادن آهن حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن است و در مورد سنگ آهن هماتیت، چون بیشتر در کارخانههای تولید سیمان استفاده میشود، مصارف بسیار محدود و بازار راکدتری دارد و اقبال همیشه به سمت سنگ آهن مگنتیت هست که برای صنایع فولادی مصرف دارد.
با تمام اینها به واسطه غنی بودن معادن استان به خصوص در حوزه فلزات، رونق بسیاری در افزودن زنجیره ارزش افزوده و ایجاد واحدهای فرآوری وجود دارد و این مهم تنها با حمایت و دغدغهمندی مسوولان در این حوزه رخ خواهد داد، بر این اساس ایجاد واحد فرآوری که به نظر میرسد در دست اقدام است هم میتواند به اقتصاد استان رونق ببخشد و هم مولد اشتغال باشد.
منبع: خبرگزاری تسنیم