تاریخ: ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۱:۳۹
بازدید: ۵۸۴
کد خبر: ۲۱۰۸۴۲
سرویس خبر : صنایع کوچک

سهم ۱.۵ درصدی صنایع پلاستیک در تولید ناخالص داخلی

سهم ۱.۵ درصدی صنایع پلاستیک در تولید ناخالص داخلی
‌می‌متالز - امروز دومین همایش ملی چشم‌انداز اقتصاد صنایع پلاستیک در ایران ١۴٠٠ برگزار شد؛ در این همایش ضمن اشاره به ارزش افزوده صنایع پلاستیک در تولید ناخالص داخلی به موضوعاتی از قبلی سهم صنایع پلاستیک در اشتغال و ارزآوری برای کشور پرداخته شد.

به گزارش می‌متالز، رئیس کمیسیون آموزش انجمن ملی صنایع پلیمر ایران، سهم ارزش افزوده صنایع پلاستیک از تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۹۹ را معادل ۱.۵ درصد اعلام کرد.

برمک قنبرپور، عضو هیات مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران در دومین همایش ملی چشم‌انداز اقتصاد صنایع پلاستیک در ایران ١۴٠٠ با اشاره به شرایط کلی اقتصاد کشور خاطر نشان کرد: در سال ۹۸ و ۹۹، کلیت اقتصاد، در بسیاری از بخش‌ها آسیب دید، اما صنایع پلاستیک حال و روز بدی نداشت.

وی افزود: بیماری کرونا سبب افزایش تقاضا در صنعت پلاستیک شد که در حوزه‌های مختلفی از ظروف یکبار مصرف تا صنایع بسته‌بندی شاهد آن بودیم.

قنبرپور خاطر نشان کرد: شرایط اقلیمی و بحران بی‌آبی نیز در ایران بر رونق پلاستیک‌ها در بخش‌هایی مانند حوزه نگهداری و انتقال آب تاثیر داشته‌اند.

وی در ادامه به ارائه آمار‌های مهمی در مورد تولید و تجارت ایران پرداخت و عنوان کرد: طبق گزارش مرکز آمار ایران در بخش صنعت ۷ و نیم میلیون نفر مشغول به کار هستند.

قنبر پور تاکید کرد: سال ۹۸ و ۹۹ هم در حوزه واردات و هم در حوزه صادرات، با کاهش روبرو بودیم دلایل آن نیز مشخصا به ویروس کرونا، تشدید محدودیت‌های تجاری ناشی از اعمال تحریم‌ها و افزایش نرخ ارز مربوط می‌شد.

عضو هیات مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران گفت: کشور ایران مجموعا ۳۴ و نیم میلیارد دلار صادارت غیر نفتی و بیش از ۳۸ میلیارد دلار واردات غیرنفتی داشته است.

به گفته قنبرپور برآورد صندوق بین المللی پول از تولید ناخالص داخلی ایران برای سال گذشته، ۳ هزار و ۳۱۵ میلیارد تومان بوده است.

قنبرپور با اشاره به این که برخی از اطلاعات حوزه بازیافت ثبت نمی‌شود، تاکید کرد: به دلیل ارزانی نیروی کار بحث بازیافت در ایران جذاب شده است، اما کل مصرف پلیمر در ایران یک و نیم میلیون تن ارزیابی می‌شود که تخمین می‌زنیم نیمی از آن معادل ۷۵۰ هزار تن بازیافت می‌شود.

وی در ادامه به مرور آمار‌هایی در مورد تولیدات صنایع پلاستیک پرداخت و افزود: سهم ارزش افزوده صنایع پلاستیک از تولید ناخالص داخلی ایران بر مبنای تخمین نقش مواد اولیه وارداتی و بازیافتی حدود ۱.۵ درصد است که حدود ۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی بخش صنعت را شامل می‌شود که سهم قابل توجهی است.

سهم اشتغال صنایع پلاستیک از کل اشتغال ایران در سال ۹۹ معادل ۳.۶ درصد بود

رئیس کمیسیون آموزش انجمن ملی صنایع پلیمر ایران اعلام کرد: سهم اشتغال صنایع پلاستیک از کل اشتغال ایران در سال ۹۹ حدود ۳.۶ درصد است که ۱۱.۳ درصد از اشتغال بخش صنعت را شامل می‌شود.

به گفته قنبر پور میزان صادارت محصولات پلیمری در سال ۹۹ معادل ۱.۵ میلیارد دلار بوده است که سهم ارز آوری صنایع پلاستیک در کل صادرات غیرنفتی صنعت ایران به حدود ۴۴ درصد می‌رسد.

عضو هیات مدیره انجمن ملی در خصوص نقش و مقایسه صنایع پلاستیک در کشور‌ها مختلف، گفت: تقاضای پلی اتیلن در جهان ۱۰۹ میلیون تن بوده که در خاورمیانه ۶ میلیون تن و در ایران یک میلیون و ۱۷۵ هزار تن است.

وی اعلام کرد: عرضه پلی اتیلن در خاورمیانه ۲۰ میلیون تن بوده که در ایران حدود ۵ میلیون تن عرضه داشته ایم. عربستان حدودا بیش از ۲ برابر ایران تولید داشته است.

قنبرپور گفت: پلی پروپلین به دلیل تولید محدود و ثانیا مشکلاتی که در واردات داشته، وضعیت بدتری نسبت به پلی‌اتیلن دارد. تولید پلی‌پروپلین در خاورمیانه ۸ میلیون، اما در ایران ۷۳۶ هزار تن و در عربستان حدود ۵ میلیون تن بوده است.

دبیر کل همایش چشم‌انداز اقتصاد صنایع پلاستیک در ایران ١۴٠٠ در پایان به ارائه پیشنهاداتی برای رفع این مشکل پرداخت و گفت: نخستین راهکار، ضرورت تدوین و تصویب استراتژی یکپارچه توسعه صنایع پتروشیمی و پایین دستی است و ضرورت تعامل بین سطوح بالادست، میانی و پایین دست در تدوین این استراتژی ضرورت دارد. دومین راهکار نیز بازنگری در مجوز‌های صادر شده در صنایع بالادستی پتروشیمی کشور است.

قنبرپور سومین راهکار را ایفای نقش تنظیم گری در صنایع پتروشیمی و پلیمر توسط نهاد توسعه محور دانست.

وی افزود: چهارمین راهکار، تصریح فرمول قیمت خوراک و تسری آن به سطوح پایین دست زنجیره ارزش، مانند اعمال تخفیف پلکانی (در قالب قرارداد‌های بلند مدت) یا تعلیق مشوق مالیاتی صادرات محصولات بالادستی پتروشیمی و آخرین راهکار نیز حرکت به سمت تک نرخی کردن ارز خواهد بود.

داروی شفابخش اقتصاد، کاهش نقش مدیریت متمرکز دولتی در بخش‌های مختلف است

محمدرضا مرتضوی، دبیر کل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران نیز در این همایش گفت: صنعت پلاستیک، صنعتی با سابقه بیش از ۶۰ ساله است و توسعه ساخت ماشین آلات مربوط به صنعت پلاستیک در دهه ۵۰ آغاز شد و کارگاه‌های کوچک و بزرگی وجود داشت که بیشتر توسط ارامنه اداره می‌شد و ماشین‌های تزریق پلاستیک و... را بومی سازی کرده بودند و با استاندارد قابل قبولی در کشور عرضه می‌کردند.

افزایش ضریب نفوذ صنعت پلاستیک در سایر بخش‌های صنعت کشور

وی ادامه داد: امروزه در زندگی می‌بینیم که پلاستیک در ابعاد مختلف زندگی بشر ورود کرده و اکثر مواد مصرفی نشانه‌ای از پلاستیک در خود دارند و این سرمایه خوبی برای کشوری است که گاز دارد و این امر در توسعه زنجیره ارزش کمک کننده است.

مرتضوی گفت: فرصت‌های طلایی در دوره‌های مخالف تاریخ اقتصادی هر کشور ممکن است به وجود بیاید و به همین‌خاطر در همه بخش‌های اقتصاد کشور نیاز به برنامه ریزی احساس می‌شود و با این وجود حدود دو دهه است که نمی‌توانیم در هیچ حوزه‌ای برنامه ریزی انجام دهیم.

وی ادامه داد: با این شرایط نمی‌توان از بخش‌های مختلف صنعت انتظار داشت که برنامه ریزی اجرایی داشته باشند؛ چرا که نیاز برنامه ریزی، داشتن ثبات در بخش‌های مخالف اقتصادی کشور است.

وی افزود: ما به عنوان واحد‌های صنعتی به دلیل عدم وجود زمینه برای برنامه ریزی در حقیقت از سرمایه‌های خود می‌خوریم و دولت و حاکمیت باید تکلیف این موارد را مشخص کند.

مرتضوی ادامه داد: موضوع دیگر دخالت بیش از حد دولت در کوچکترین تصمیمات در واحد‌های تولیدی و صنعتی به ویژه صنعت پلاستیک در دهه‌های اخیر است. اخیرا نیز به بهانه تحریم نقش دولت در تمام ریز تصمیم‌های مرتبط با بخش‌های مخالف تولید پر رنگ‌تر شده است. در نتیجه نیاز داریم بعد از دوره تحریم نقش دولت را در تصمیمات کوچک و بزرگ مرتبط با توسعه فعالیت‌های صنعتی، کمتر و یا حذف کنیم.

تقابل بین سندیکا‌ها و دولت‌ها یک تقابل دائمی در همه جای دنیاست

وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: باید با افزایش قدرت چانه زنی و تشکل‌های خود و با پشتوانه وسیع علمی، بتوانیم این چالش‌ها را در اقتصاد به صورت توتمندانه و منصفانه رفع کنیم.

وی ادامه داد: هر کسی بخواهد برای بلند مدت شریک اقتصادی ما شود، چند سوال اساسی دارد: در ده سال گذشته نرخ تورم چقدر بوده است؟ ارزش پول ملی در این ده سال چقدر کاهش یافته است؟ همچنین وضعیت بهبود فضای کسب و کار چگونه است؟

وی گفت: باید تکلیف این چند موضوع اساسی را روشن کنیم، آنچه داروی شفا بخش است و باید به سرعت عملیاتی شود کاهش نقش مدیریت متمرکز دولتی در بخش‌های مختلف اقتصاد است.

مرتضوی در بخش دیگری نیز اظهار کرد: صنعت پتروشیمی ایجاد شده و جزو افتخارات ملی ماست. اما امروزه تبدل به یک موجود بزرگ شده و از طرفی نمی‌توان توجیه کرد که چه اتفاقی رخ داده که قیمت‌های مواد اولیه به این شکل افزایش یافته است.

گفتنی است دومین همایش ملی چشم‌انداز اقتصاد صنایع پلاستیک در ایران ١۴٠٠ توسط کمیسیون آموزش انجمن ملی صنایع پلیمر ایران سه شنبه و چهارشنبه به صورت آنلاین و در بستر زوم برگزار می‌شود.

منبع: بورس کالای ایران

عناوین برگزیده