تاریخ: ۰۳ خرداد ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۱:۲۵
بازدید: ۱۱۶۳
کد خبر: ۲۱۲۴۰۹
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

معدن مس سرچشمه

معدن مس سرچشمه
‌می‌متالز - مس فلزی قرمز رنگ است که در بین فلزات دیگر مانند آلومینیوم از استفاده‌های بیشتری برخوردار است. این فلزی با دارا بودن ویژگی‌هایی مانند هدایت حرارتی و الکتریکی مناسب به یکی از فلزات پرکاربرد در دنیا تبدیل شده است. از این فلز در صنایع برقی بکارگیری شده چرا که در برابر خوردگی و یا حتی وادادگی بسیار مقاوم است. همچنین از این فلز می‌توان در کابل‌های برق نیز استفاده کرد. البته ناگفته نماند که در حوزه‌های دیگر نیز از مس بکارگیری می‌شود که از جمله می‌توان به ارتباطات، ساختمان، پزشکی و مواردی از این دست اشاره کرد. منبع

به گزارش می‌متالز، اما آیا در کشور ایران معادن مناسبی برای استخراج این ماده وجود دارد؟ با توجه به منابع و ذخایر بسیار زیاد در کشورمان، پاسخ روشن است و از جمله می‌توان به معدن مس سرچشمه اشاره کرد. این معدن بعنوان دومین معدن روباز مس در دنیا شناخته می‌شود که در استان کرمان وجود دارد.

معرفی معدن مس سرچشمه


این معدن که از جمله معادن بسیار خوب ایران در زمینه استخراج مس است، در شهر کرمان و در ۱۶۰ کیلومتری جنوب غربی این استان واقع شده است و گفتنی است که در نزدیکی‌های رشته کوه زاگرس قرار دارد. این معدن در حال حاضر طبق آمار‌های منتشر شده در حدود ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تن ذخایر سنگ سولفوری در خود جای داده است. گفتنی است که معدن مس سرچشمه مورد توجه تمامی دنیا قرار گرفته چرا که گفته می‌شود این معدن دقیقاً بر روی کمربند جهانی مس قرار دارد.

تاریخچه معدن مس سرچشمه

در گذشته‌های دور در حوالی شهر رفسجان آب‌های زنگاری‌رنگ دیده می‌شده است که به صورت روان در دره‌ها جاری بوده‌اند. همچنین وجود رسوبات نمک در جویبار‌های نزدیک این معدن برای زمین شناسان جالب توجه بوده است. گفتنی است که این منطقه در ابتدای کار توسط برادران رضایی پیدا شد و اولین کار‌های مربوط به کشف معدن در این منطقه نیز در سال ۱۹۶۶ انجام شده است. بعد از اطمینان از اینکه این منطقه می‌تواند ذخایر بسیار خوبی از مس داشته باشد، در سال ۱۳۴۵ کار معدن‌کاری مس سرچشمه با صدور مجوز شرکت سهامی معادن کرمان آغاز شد. ناگفته نماند که پس از آن با اجرای طرح ۲۰ ساله بهره‌برداری از این معدن استارت رسمی استخراج سنگ معدن در این منطقه زده شد.

استخراج از معدن مس سرچشمه

نحوه استخراج از این معدن شرایط خاصی را می‌طلبد چرا که باید تمامی کار‌هایی که قرار است برای این منظور انجام شود، با دقت فراوانی پیش برود. در ابتدا برای اینکه عمل استخراج آغاز شود باید با استفاده از مواد‌های منفجره بسیار قوی و یا به هر روش استاندارد دیگر، انفجار‌های مهیب انجام شود. سپس سنگ‌های معدنی که به اندازه‌های مختلف تبدیل شده‌اند، بر اساس جنس، نوع و یا دیگر مشخصه‌هایی که کارشناسان مربوطه آن را تعیین می‌کنند، بوسیله‌ی خوردو‌های سنگین که غالباً دامپ‌تراک و یا وسیله‌های غول‌آسای دیگر نام دارند، به مکان‌های مختلف انتقال داده می‌شوند. در مرحله بعد نیز با توجه به نیاز به هر یک از سنگ‌های معادن استخراج شده، عمل بارگیری انجام می‌شود و در نهایت برای شروع به کار به سنگ‌شکن‌های اولیه وارد خواهند شد.

فعالیت‌های معدن مس سرچشمه

گفتنی است که به صورت سالیانه از این معدن استخراج‌های مختلفی صورت می‌گیرد که در فاز اول توسعه‌ی این معدن تقریباً ۶۰ هزار تن در روز سنگ سولفوری به دستگاه‌های سنگ‌شکن انتقال داده می‌شود که عیار هر آن در حد ۱ درصد است. ناگفته نماند که در فاز دوم بهره‌برداری از معدن مس سرچشمه میزان استخراح به ۸۰ هزار تن در روز افزایش یافته است که عیار آن به طور متوسط در حد ۷ دهم درصد است.

وضعیت حال حاضر معدن مس سرچشمه

در حال حاضر که با شما صحبت می‌کنیم از این معدن می‌توان بعنوان بهترین تولید کننده‌ی مس در ایران نام برد که زیر مجموعه شرکت ملی صنایع مس ایران است. به طور کلی بهره‌مندی از معدن مس سرچشمه در سال ۱۳۸۰ آغاز و تمامی مراحل آن توسط کارشناسان زبده انجام شده است. گفتنی است که مقدار کانسنگ خروجی از این معدن که به صورت روزانه خواهد بود در حدود ۴۱ هزار تن بوده که این مقدار در سال نیز به حدود ۱۴ میلیون تن رسیده است. همچنین ناگفته نماند که پروژه‌های بسیاری برای این معدن در آینده‌ی نزدیک در نظر گرفته شده است که با توجه به کارشناسان متخصص، امید است که به بهترین نحو به نتیجه‌ی مطلوبی دست پیدا کنند.

منبع: جوان آنلاین

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت