به گزارش می متالز، نفت سپاهان در تابستان حدود 291 تومان سود به ازای هر سهم محقق کرده است. سود محققشده «شسپا» حتی از انتظارات «دنیای بورس» نیز فراتر رفته است که این موضوع به دو دلیل رخ داده است. نخست لحاظ وضعیت محافظهکارانه در تحلیل پیشبینیهای سود و نکته دوم سود تسعیر ارز که در تحلیلهای قبلی لحاظ نشده بود. به منظور بررسی روند تحلیل «دنیای بورس» از سهام نفت سپاهان به تحلیلهای میانه مرداد سال جاری میتوان مراجعه کرد. در 10 مرداد و قیمتهای کمتر از 2 هزار تومان تحلیلی با عنوان رویای سود 97 «شسپا» ارائه شد. در مطلب دیگر با عنوان «شهریور طلایی شسپا» در 19 شهریور (قیمت هر سهم کمتر از 2300 تومان) و در ادامه در مطالبی با عناوین «کف و سقف جذاب سودآوری شسپا» در 7 مهر (قیمت هر سهم 3 هزار تومان) و همچنین «3 سهم جذاب از 3 صنعت در بازار منفی» در تاریخ 10 مهر (قیمت هر سهم کمتر از 2900 تومان) به جذابیت سودآوری و بنیادی این شرکت اشاره شده بود. قیمت هر سهم این شرکت در معاملات امروز با رشد بیش از 4 درصد از سطح 3380 تومان قرار داشت.
همانطور که در گزارشهای پیشین اشاره شد فضا برای درخشش «شسپا» مهیا بود. در این خصوص پیشبینیهای سودآوری «دنیای بورس» از آخرین وضعیت مالی این شرکت در دسترس است. شاید مهمتر از پیشبینی سودآوری شرکت، درک متغیرهای کلان اثرگذار بر سودآوری نفت سپاهان بود. در این خصوص همانطور که در مطلب با عنوان «بورس تهران در انتظار ابلاغیه جنجالی» عنوان شده بود، امکان رشد قیمت لوبکات به عنوان ماده اولیه تولید روانکاران از نگاه دولت وجود ندارد. علت این موضوع هراس (البته بی دلیل) دولت از افزایش نرخ روغن موتور مصرفی در جامعه و در نتیجه افزایش فشار تورمی بود؛ البته همانطور که در این گزارش عنوان شد این هراس ناشی از تفکر اشتباه دولت نشات میگیرد که با اندکی آشنایی به رفتار سیاستگذار حدس این موضوع کار دشواری نبود. با این حال بررسیهای میدانی حاکی از این موضوع است که قیمت روغن موتور در بازار، نرخ خود را با دلار بیش از 10 هزار تومان هماهنگ کرده است. بر این اساس این هراس دولت نیز میتواند ناشی از عدم شناخت کامل اقتصاد و دید اشتباه به متغیرهای کلان دارد.
با همه اینها سرانجام اطلاعیه نرخهای مواد مصرفی و همچنین تولیدات پالایشگاهها توسط معاون اول رئیسجمهور ابلاغ شد. بر این اساس نرخ لوبکات مطابق با انتظارات بدون تغییر ماند اما نکتهای که وجود دارد دولت باید اختلاف نرخ لوبکات بر اساس دلار سامانه نیما با دلار 4200 تومانی را به پالایشگاه بدهد.
تحلیلگران برای سود سال 97 نفت سپاهان سود 761 تومانی را پیشبینی کرده بودند (بر اساس آخرین گزارش اجماع تحلیلگران). با این حال همانطور که مشاهده میشود این شرکت در نیمه نخست موفق با وجود محدودیت فروش صادراتی در دلار 4200 تومانی برای بیش از 5.5 ماه از سال توانست سود دلچسبی را برای سهامداران محقق سازد. بر این اساس 58 درصد از سود انتظاری را محقق کرده است. بر اساس متغیرهای موجود باید گفت «شسپا» از انتظارات سبقت قابل توجهی گرفته است.
انتظارات «دنیای بورس» از سودآوری سال 97 نفت سپاهان به کف حدود هزار تومانی و سقف سودآوری بیش از 1400 تومانی به ازای هر سهم «شسپا» اشاره دارد. این موضوع برای سال 98 نیز حاکی از سود حدود هزار تومانی به ازای هر سهم این شرکت است. با این حال نکتهای که باید مورد توجه قرار گیرد میزان تولید و فروش محصولات «شسپا» در مهر است که انتظار بهبود قابل توجه در این خصوص وجود دارد. بر این اساس توصیه میشود تحلیلهای آتی به خصوص از عملکرد ماهانه شرکت را به دقت دنبال کنید.