تاریخ: ۲۲ آبان ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۸:۳۷
بازدید: ۱۱۳
کد خبر: ۲۲۳۵۶
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن:

تولید 55 میلیون تنی فولاد با مصرف رو به کاهش داخلی و صادرات مبهم منطقی نیست

می متالز - صادرات مقدماتی دارد که اگر انجام پذیرد امکان سود اقتصادی را بالا می برد. ابتدا باید سرمایه گذاری را در حوزه هایی که در آن ها ظرفیت و مزیت داریم، انجام داده و سپس بر مبنای آن سرمایه گذاری صورت گرفته بتوانیم تولیداتی با رقابت و کیفیت داشته و آن ها را صادر کنیم.
تولید 55 میلیون تنی فولاد با مصرف رو به کاهش داخلی و صادرات مبهم منطقی نیست

به گزارش می متالز، در مفهوم اقتصادی برای محاسبه عددی قیمت تمام شده برای یک محصول تنها هزینه های جاری و ثابت نیست که مورد بررسی قرار میگیرد بلکه فرصت های از دست رفته به واسطه همان سرمایه و هزینه های اجتماعی و حتی زمان از دست رفته هم موثر و قابل محاسبه است. به همین خاطر در یک زنجیره برای انتخاب تولید با ارزش افزوده یا صادرات برای ارزآوری و کسب سهم بین المللی باید هزینه- فایده صورت گیرد و سپس هدفگذاری انجام شود.

مهرداد اکبریان، رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن  درباره توضیحات فوق عنوان کرد: قیمت تمام شده تنها به معنای بهای ریالی کالا نیست، بلکه به هزینه های محیط زیست و آلودگی آب و مشاغل جایگزین و هزینه های اجتماعی نیز برمی گردد به نوعی قیمت تمام شده با یک محاسبه اقتصادی هزینه های پنهان را هم در خود پوشش می دهد. در خصوص زنجیره فولاد نیز اکتشاف و استخراج معدن ارزش افزوده چشمگیری دارد و فرآوری در چرخه فولاد نیز همینطور هست .

وی افزود: در زنجیره فولاد هرچه به تولید شمش نزدیک می شویم هزینه های ثابت به شدت افزایش می یابد و آلودگی و مصرف آب و هزینه های زیست محیطی و اجتماعی که دارد قابل توجه هست در مقابل ارزش افزوده ای به همین میزان ایجاد نمی کند. به همین خاطر در بررسی هفت طرح فولادی که در حال توسعه است، برخی کارشناسان بر این اعتقاد هستند که تولید در مقطع آهن اسفنجی متوقف شود و آهن اسفنجی که نیاز بالایی در کشورهای هم جوار دارد از ایران به کشورهای مقصد صادر شود، این امر قطعا یک حرکت انقلابی در طرح زنجیره فولاد در کشور خواهد بود. از طرفی فولاد، دو بازار داخلی و خارجی دارد، در مورد بازار خارجی به واسطه مباحث سیاسی مانند تحریمها توسعه در صادرات با محدودیت مواجه است. در بازار داخلی هم با توجه به اینکه کمبود بودجه سبب شده تا از هزینه های عمرانی کاسته و به هزینه های جاری اضافه شود ، سرانه مصرف فولاد در کشور کاهش یافته و از میانگین مصرف قبلی کمتر شده و فعلا به طور میانگین حدود 14 میلیون تن در سال مصرف دارد، به همین دلایل اصرار بر تولید 55 میلیون تنی با مصرف رو به کاهش و در کنار آن صادرات مبهم با توجه به تحریم ها منطقی نیست .

بعلاوه اینکه اخباری مبنی بر کمبود سنگ‌آهن و کسری این ماده معدنی در سالهای آینده، منتشر می شود. در این باره نیز رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران، گفت:‌ در حال حاضر کشور ظرفیت تولید ۳۰ میلیون تن فولاد را دارد و سالانه حدود ۱۸.۵ میلیون تن فولاد تولید می‌شود.

اکبریان افزود: هدف‌گذاری برنامه توسعه فولاد این است که تا سال ۱۴۰۴ به تولید ۵۵ میلیون تن فولاد برسد و این امر نیازمند ۱۶۵ میلیون تن سنگ‌آهن نیاز خواهد بود، در حال حاضر هم تولید سنگ‌آهن کشور حدود ۸۰ میلیون تن است. این پیش‌بینی‌ها در زمانی صدق می کند که تا هفت سال دیگر تولید فولاد به ۵۰ میلیون تن در سال برسد و میزان ذخایر سنگ‌آهن نیز افزایش پیدا نکند.امکان وجود ذخایر سنگ‌آهن در کویرهای کشور نیز وجود دارد که هنوز کار اکتشافی در آن‌ها انجام نشده است؛ بنابراین ذخایر سنگ‌آهن از میزان اعلام شده کنونی بیشتر است و رو به افزایش خواهد بود. به همین خاطر اکتشاف از مهمترین بخش هایی است که در دوره تحریم ها هم باید به آن نگاه ویژه ای داشت. به همین خاطر گمانه زنی دزستی نیست که درگیر کمبود آن در آینده شویم.

عناوین برگزیده