تاریخ: ۰۲ شهريور ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۱:۴۱
بازدید: ۲۲۰
کد خبر: ۲۲۳۸۴۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
برای سال گذشته بررسی شد:

وضعیت درآمد ۱۸ بانک بورسی در پرداخت وام و توزیع سود + جدول

وضعیت درآمد ۱۸ بانک بورسی در پرداخت وام و توزیع سود + جدول
‌می‌متالز - ۱۸ بانک بورسی در سال قبل ۲۱۳.۳ هزار میلیارد تومان درآمد حاصل از تسهیلات اعطایی بدست آورده و ۱۹۹.۷ هزار میلیارد تومان سود سپرده توزیع و ۶ بانک سود سپرده مازاد پرداخت کردند.

به گزارش می‌متالز، بررسی صورت‌های مالی سال گذشته ۱۷ بانک و یک موسسه اعتباری بورسی در سال ۹۹ نشان می‌دهد در مجموع این بانک‌ها ۲۱۳.۳ هزار میلیارد تومان درآمد از محل اعطای تسهیلات کسب کرده که نسبت به مدت مشابه قبل بالغ بر ۴۲.۹ درصد رشد داشت. میزان سود سپرده پرداختی به سپرده‌گذاران هم با ۳۶.۶ درصد رشد به ۱۹۹.۷ هزار میلیارد تومان رسیده است.

مابه‌تفاوت سود تسهیلات نسبت به سود سپرده از مثبت ۳ هزار میلیارد تومان در سال ۹۸ به مثبت ۱۳.۶ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. به عبارت دیگر مجموع درآمد این ۱۸ بانک از سود حاصل از تسهیلات اعطایی ۱۰.۵ هزار میلیارد تومان بیشتر از سود پرداختی به سپرده‌ها بوده است.

در سال ۹۸ بالغ بر ۱۰ بانک، سودی مازاد بر درآمد از محل تسهیلات اعطایی و سرمایه‌گذاری‌ها پرداخت کردند، اما تعداد این بانک‌ها در سال ۹۹ به ۶ بانک کاهش یافت. در واقع در سال ۹۹ بانک‌های سامان، سینا، گردشگری و اقتصاد نوین از وضعیت نسبت منفی سود سپرده به درآمد تسهیلات به وضعیت نسبت مثبت تبدیل شده‌اند.


سهم ۴۱ تا ۲۰ درصدی برخی بانک‌ها از درآمد تسهیلات اعطایی


در جدول سهم سپرده‌گذار از درآمد تسهیلات اعطایی ۸ بانک ۸۰ درصد و کمتر است. یعنی سهم بانک از درآمد حاصل از سود تسهیلات اعطایی و سرمایه گذاری بیش از درآمد حاصل از حق‌الوکاله است. به عنوان مثال نسبت سود سپرده به درآمد تسهیلات در بانک ملت ۵۸.۴ درصد، بانک پاسارگاد ۷۰.۴ درصد، پست بانک ۳۹.۴ درصد، تجارت ۶۸.۲ درصد، خاورمیانه ۶۲.۴ درصد، سینا ۶۸ درصد، کارآفرین ۷۶.۵ درصد و موسسه اعتباری ملل ۷۲ درصد است. به عبارت دیگر بانک ملت ۴۱.۶ درصد از کل درآمد حاصل از تسهیلات اعطایی را از آن خود کرده و فقط ۵۸.۴ درصد آن را توزیع کرده است.

نسبت سود سپرده به درآمد تسهیلات در بانک ملت کمتر از این رقم بود که با الزام بانک مرکزی مبنی بر پرداخت ۳.۲ هزار میلیارد تومان سود سپرده اضافی به سپرده‌گذاران پرداخت کند تا سود قطعی سپرده‌گذاران در سال مالی ۹۹ بطور کامل پرداخت شده باشد و در همین راستا بانک ملت پس از برگزاری مجمع سالانه، ۵ درصد سود بیشتر به سپرده‌های سرمایه‌گذاری بلند مدت پرداخت کرد. باوجود این اقدام ۴۱.۶ درصد از کل درآمد تسهیلات اعطایی بانک ملت به خود تعلق گرفته است.


علت سهم بالای برخی بانک‌ها از درآمد تسهیلات اعطایی


این نسبت‌های متفاوت از سهم سپرده‌گذاران ۸ بانک مذکور از کل درآمد تسهیلات اعطایی این سوال را به‌وجود می‌آورد که آیا این اقدام بانک‌ها به معنای عدم رعایت قانون بانکداری بدون ربا است؟

برای دریافت پاسخ این سوال، نتیجه بررسی دستورالعمل‌های بانک مرکزی و کسب اطلاع از کارشناسان این حوزه نشان می‌دهد با توجه به ماهیت مشاع بودن درآمد حاصل از تسهیلات اعطایی و سرمایه‌گذاری، بخشی از منابعی که بانک‌ها به عنوان تسهیلات پرداخت می‌کنند، منابع بانک است که شامل سرمایه ثبت شده و سود نقدی انباشته بانک می‌شود؛ بنابراین هر آنچه که بانک به عنوان تسهیلات پرداخت می‌کند، سپرده سپرده‌گذار نیست؛ بنابراین در هنگام توزیع سهم درآمد تسهیلات اعطایی بین بانک و مشتریان، بانک متناسب با سهم از تسهیلات اعطایی، سود حاصل از تسهیلات را برمی‌دارد.

ممکن است در فرایند بررسی و شناسایی سهم بانک و مشتری ابهامات و مسائلی بوجود بیاید، اما بنا بر قاعده کلی هر چقدر سرمایه بانک بیشتر و میزان سپرده‌ها کمتر باشد، سهم بانک هم از درآمد تسهیلات اعطایی افزایش می‌یابد.

اگر سود توزیع شده توسط بانک کمتر از سهم واقعی سپرده‌گذاران باشد، بانک مرکزی وظیفه دارد این مابه‌تفاوت را محاسبه و بانک را ملزم به پرداخت به سپرده‌گذاران کند. بانک مرکزی، بانک ملت را موظف به پرداخت ۳.۲ هزار میلیارد تومان سود سپرده بیشتر به سپرده‌گذاران کرد و این بانک هم مدتی پیش به سپرده‌های مدت‌دار ۵ درصد سود به عنوان مابه‌تفاوت سود علی‌الحساب و قطعی سپرده‌ها پرداخت کرد.


وضعیت قرمز ۶ بانک بورسی


ارقام جدول نشان می‌دهد در سال ۹۹ بانک ایران زمین ۱۶۸۹ درصد از درآمد تسهیلات را سود سپرده پرداخت کرده است. این رقم در بانک سرمایه ۵۳۳ درصد، بانک شهر ۱۲۴.۴ درصد، آینده ۱۵۶.۸ درصد، بانک پارسیان ۱۲۳.۴ درصد و در بانک دی ۳۷۱.۸ درصد است. به‌عبارت روشن‌تر این ۶ بانک بسیار بیشتر از درآمد از محل تسهیلات و سپرده‌گذاری و سرمایه‌گذاری، سود سپرده پرداخت کرده‌اند.

رشد شدید معوقات بانکی به دلیل پرداخت تسهیلات به افراد (حقیقی و حقوقی) با رتبه اعتباری نامناسب و سرمایه‌گذاری مستقیم بانک در پروژه‌ها و بخش‌هایی که بازدهی قابل قبولی ندارند از یک طرف و پرداخت‌های سود‌های سپرده بالا و فراتر از ظرفیت بانک و اقتصاد در سال‌های ۹۲ به تا ۹۷ از طرف دیگر، باعث ثبت زیان‌های عمده در ترازنامه برخی بانک‌ها شده است.

این وضعیت یکی دیگر از نشانه‌های وضعیت نامناسب نظام تامین مالی است. صورت‌های مالی برخی بانک‌های زیان‌ده نشان‌دهنده آن است که این بانک‌ها توان ادامه فعالیت با این وضعیت را ندارند و بانک مرکزی و نظام تصمیم‌گیری باید برای این بانک‌ها تصمیم بگیرد.


وضعیت درآمد تسهیلات اعطایی و سود سپرده ۱۸ بانک بورسی

وضعیت درآمد ۱۸ بانک بورسی در پرداخت وام و توزیع سود + جدول

منبع: بورس پرس

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت