به گزارش میمتالز، غلامرضا مصباحی مقدم، رییس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره عرضه سیمان در بورس کالا گفت: از گذشته هر محصول و صنعتی که در مسیر شفافیت قرار گرفته با مقاومتهایی همراه شده که امروز نیز صدای برخی مخالفان با عرضه سیمان به گوش میرسد؛ این افراد، مخالف ایجاد شفافیت در معاملات و کشف قیمت محصول سیمان هستند، بنابراین از هیچ اقدامی برای جلوگیری از عرضه سیمان در بورس کالا کوتاهی نمیکنند.
مصباحی مقدم تاکید کرد: به هیچ عنوان نباید قبول کرد که عرضه سیمان در بورس کالا تضعیف و معاملات آن در بازار غیرشفاف و سنتی صورت گیرد بلکه باید اقدامی صورت میگرفت تا کل سیمان مانند هر کالای استاندار دیگری در بورس کالا عرضه و معاملات آن در بازار سرمایه انجام شود که خوشبختانه با اقدام وزارت صمت این اتفاق صورت گرفت.
محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این باره معتقد است: سیمان پس از سالها در بورس کالا عرضه شد تا چتر شفافیت بر این بازار نیز سایه بیاندازد، اما در این بین مخالفت برخی افراد با حذف دلالی و واسطه گری و عرضه محصولات در بورس کالا به دلیل رانتی است که طی سالهای گذشته به دلیل نبود شفافیت بدست میآوردند.
به گفته رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، عرضه محصولات در بورس کالا براساس سلیقه یک شخص و مدیر انجام نمیشود بلکه علاوه بر اعلام صریح قانون برای بهره مندی اقتصاد از بورس کالا، هر نوع نگاه علمی و کارشناسی و تجربیات دنیا نیز به ما اعلام میکند که برای رهایی از مبادلات غیرشفاف بازار کالا، نیازمند بازاری متمرکز همچون بورس کالا هستیم که در این زمینه طی مدت کوتاه عرضه سیمان در بورس کالا نیز شاهد صدور چندین هزار کد خریدار برای سیمان هستیم تا از این پس مصرف کنندگان در سراسر کشور به جای مراجعه به افرادی خاص، خودشان به طور مستقیم از تولیدکننده سیمان، محصول بخرند.
حسین سلاح ورزی، عضو شورای عالی بورس میگوید: اساسا کارکرد بورس کالا، کمک به شفافیت بیشتر و رقابت مناسبتر و در نهایت تعادل در قیمتها است که صنعت سیمان نیز با ورود به بورس کالا از این مزایا بهرهمند شد.
نایب رییس اتاق ایران افزود: در هفتههای اخیر با قطع برق و کاهش تولید کارخانههای سیمان، قیمت این محصول افزایش یافت که البته مباحثی در خصوص ارتباط افزایش قیمتها با عرضه در بورس مطرح شد که پیشنهاد میشود در اینگونه موارد، سازمان بورس و مرکز پژوهشهای سازمان، گزارش مفصلی را از مزایای ورود سیمان به بورس کالا برای بازار سرمایه، تولید بنگاهها و سهام شرکتهای سیمانی تهیه و منتشر کند تا زوایای مختف این تصمیم برای همگان روشن شود.
ولی اله اخلاقی فرد مدیرعامل شرکت سیمان صوفیان گفت: عرضه سیمان در بورس اتفاق خوش یمنی برای نجات این صنعت است چراکه صنعت سیمان به دلیل قیمت گذاری دستوری که بلای جان آن شده در چند سال گذشته مظلوم واقع شده بود.
وی افزود: فاصله قیمت سیمان و فولاد در بازارهای جهانی یک به هفت است در حالی که این عدد در ایران یک به ۴۷ بود به همین دلیل صنعت سیمان در شرایط سختی قرار داشت؛ لذا به عقیده من عرضه و تقاضا باید تعیین کننده قیمتها باشد و بهتر از بازار شفاف بورس کالا نمیتوان مکانیزمی را پیشنهاد داد؛ زیرا در این بازار شفاف قیمت واقعی کالاها به واسطه تقاضای واقعی تعیین میشود و رانتی برای رسیدن به دلالان باقی نمیماند.
حسینعلی حاجی دلیگانی عضو هیات رئیسه مجلس نیز گفت: در چند ماه اخیر شاهد عرضه سیمان در بورس کالا هستیم که به طور طبیعی تغییر رویههای سنتی به معاملات بورسی در ابتدا شاید با کندی پیش رود، اما موضوع مهم تجربه چندین ساله بورس کالا در حوزه معاملات فلزات و فولاد است که بورس میتواند با توجه به تجربیات مناسب در راستای شناسایی و رفع موانع اقدام کند.
حاجی دلیگانی گفت: همواره در عرضه محصولات در بورس کالا به گونهای تلاش میشود تا امکان سوء استفاده برخی افراد از معاملات وجود نداشته باشد که در حوزه معاملات سیمان نیز تمهیداتی برای خریداران در نظر گرفته شده تا خریداران واقعی حضور یابند و مشتریان خرد نیز امکان خرید داشته باشند؛ موضوع کلیدی در این زمینه شفافیت آماری معاملات بورس است که به بسیاری از نابسامانیهای مبادلات سنتی پایان میدهد.
علیرضا عسگری مارانی، کارشناس خبره بازار سرمایه نیز در این باره معتقد است: به دلیل قیمت گذاری غیر منصفانه هیچ طرح توسعه جدیدی در صنعت سیمان انجام نشده است و تمامی واحدهای سیمانی روز به روز فرسودهتر و سوددهی کمتر نسبت به ارزش ذاتی داراییهای خود داشته اند.
وی اظهار داشت: میتوان امیدوار بود با مکانیزم عرضه و تقاضای سیمان در بازار واقعی و کشف قیمت واقعی در بورس کالا در رینگهای ریالی و ارزی، آرامش کامل به سرعت به اقتصاد کشور باز گردد و هیاهوگریهای این رانت خواران در آخرین مرحله بقای عمر رانت خواری خود خاتمه پیدا کند.
حسن هراتی معاون مالی و اقتصادی شرکت سیمان هرمزگان با بیان اینکه سیمان هرمزگان به دنبال بالا بردن سطح عرضهها در بورس کالا است تا همه فروش داخلی را از طریق بورس انجام دهد گفت: تلاطماتی که در بازار سیمان وجود داشت، آرام شده و شیب قیمتها روند نزولی پیدا کرده است.
وی افزود: ما درصدد بالا بردن عرضه تولیدات خود در بورس کالا هستیم تا همه فروش داخلی به بورس منتقل شود.
اکبر مجیدپور رئیس هیئت مدیره سیمان داراب عرضه سیمان در بورس کالا را یک اتفاق مثبت خواند و گفت: در شرایط کنونی حاکم بر عرصه اقتصادی کشور با عرضه سیمان در بورس کالا، هر فردی در هر شهری میتواند به راحتی به سیمان با قیمت منطقی دسترسی داشته باشد.
وی با اشاره به استقبال وزارت صمت از عرضه سیمان در بورس کالا، ادامه داد: با عرضه سیمان در بورس کالا این وزارت خانه به راحتی میتواند از رانت ایجاد شده در این صنعت جلوگیری کند تا به این واسطه قیمت سیمان شفاف سازی شود.
منبع: کالاخبر