به گزارش میمتالز، شرکت بزرگ تجارت کالای ترافیگورا پیشبینی کرده بود که قیمت نفت خام تا پایان سال ۲۰۲۲، به ۱۰۰دلار میرسد. این پیشبینی برای کشورهای تولیدکننده و خریدار نفت خبر مهمی است. به خصوص که قیمت مدتهاست رکورد کاهشی زده و روند صعودی آن امیدبخش است
اما آیا نفت ۱۰۰ دلار میشود؟ سعید میرترابی کارشناس انرژی گفت: با بهتر شدن اوضاع جهان، فعالیت مجدد بنگاههای اقتصادی بزرگ و روند رو به رشد واکسیناسیون عمومی در دنیا، میزان تقاضا برای نفت خام بالا رفته است.
به گفته این کارشناس انرژی سرد شدن هوا هم در افزایش تقاضای نفت خام تاثیر دو چندان دارد. اما مهمترین فاکتور این است که تولید و رشد اقتصادی در کشورهای مختلف بالا برود و ثابت بماند.
میرترابی تاکید میکند قیمت نفت و فرآوردههای نفتی با شروع فعالیتهای اقتصادی در دنیا و ثابت ماندن تولید بالا میرود. اما به گفته این کارشناس، مجموع این عوامل به معنای افزایش تقاضا برای خرید نفت خام است و این افزایش تقاضا، این امیدواری را ایجاد کرده که قیمت نفت خام در جهان به ۱۰۰ دلار در هر بشکه برسد.
تحلیلگر رسانه اویل پرس هم گفته بازار جهان، تشنه نفت است و بازار نفت در مقایسه با سال گذشته در شرایط بسیار مطلوبتری قرار دارد. زیرا اقتصاد جهان کم کم از تبعات همهگیری کرونا و سویههای منفی آن رها شده و به سمت بهبود است.
اگرجه پیشبینیها از افزایش تقاضا برای خرید نفت خبر میدهد، اما از طرف دیگر گفته میشود احتمالا رقیب جدیدی وارد بازار میشود. رقیب نفتی جدیدی به نام چین!
برخی از کارشناسان از احتمال ورود نفت چین به بازار خبر میدهند. حالا این نگرانی وجود دارد که ورود چین به بازار جهانی نفت، مانع رشد قیمت نفت شود. اما آیا بازار باید نگران ورود چین به بازار نفت باشد؟
میرترابی خاطرنشان میکند: رسیدن نفت چین به بازار تحت تاثیر عوامل زیادی است و ورود چین به بازار نفت، قریبالوقوع نیست و چین به زودی وارد بازار نمیشود.
در حالی پیشبینیها وعده نفت ۱۰۰ دلاری در سال آینده را میدهد که سهم ایران از بازار جهانی نفت به کمترین میزان رسیده است. هفته گذشته گزارشی منتشر شد که نشان میداد ایران در هفت ماهه نخستن سال جاری میلادی تنها ۱۱ میلیون دلار نفت به چین فروخته است. این در حالی است که میزان فروش نفت در هفت ماهه نخست سال ۲۰۱۸، حدود ۹ میلیارد دلار بوده است.
از طرف دیگر این گزارش نشان میدهد ایران حایگاه خود در بازار نفت جهان را از دست داده و حتی نتوانسته تنها مشتری دوران تحریم خود را حفظ کند. اما در مقابل، میزان فروش نفت عربستان به چین به ۲۳ میلیارد دلار رسیده است. دو هزار برابر میزان صادرات نفت ایران به چین بوده.
تحریمها مانع صادرات نفت ایران به جهان شده و حالا ایران برای استفاده از بازار جهانی نفت باید تحریمها را برطرف کند و منتظر باشد که بتواند مشتریان رفته خود را مجددا برگرداند. اما اینکه آیا این کار ظرف یکسال ممکن است سوالی است که کارشناسان باید جواب بدهند.
پس مشخص نیست که در صورت رفع تحریمها آیا ایران میتواند در صورت رسیدن نفت به ۱۰۰ دلار، از آن بهره ببرد یا نه.
منبع: تجازت نیوز